Contact

Adresa: Aleea Mihail Sadoveanu nr. 5-7, Iași
Telefon: 0232201060

Program de vizitare

Din motive tehnice, se suspendă activitățile la Observatorul Astronomic până la remedierea problemei.

  • În lunile martie și octombrie:
    • în zilele de joi și sâmbătă, între orele 19:00 și 21:00
  • În lunile aprilie și septembrie:
    • în zilele de joi și sâmbătă, între orele 20:00 și 22:00
  • În perioada mai–august:
    • în zilele de joi și sâmbătă, între orele 21:00 și 23:00
  • În lunile noiembrie și decembrie:
    • în zilele de joi și sâmbătă, între orele 18:00 și 20:00

În afara programului, Observatorul poate fi vizitat de grupuri organizate de peste 20 de persoane, cu programare prealabilă la numărul de telefon 0232201060.

Intrarea la Observatorul Astronomic este gratuită.

Ghidul vizitatorului

  • Observațiile astronomice cu publicul se realizează după apusul Soarelui;
  • Nu se pot realiza observații astronomice dacă vremea este nefavorabilă. Se recomandă să nu veniți la Observator atunci când cerul este acoperit de nori sau este ceață;
  • Cu ajutorul instrumentelor din dotare, se pot vedea Luna, planete, stele, roiuri stelare și nebuloase. De asemenea, se pot observa corpuri mici ale sistemului solar, astroizi, comete și sateliți ai planetelor , sau obiecte artificiale, însă aceste corpuri sunt obiectul cercetărilor științifice;
    • Pe cerul de seară, Luna se poate observa când aceasta este în faza de primul pătrar sau în faza de Lună plină. Deoarece Luna plină este foarte strălucitoare, detalii pe suprafața Lunii se observă cel mai bine înainte de această fază;
    • În această perioadă, octombrie-noiembrie 2023, după apusul Soarelui se pot observa planetele Jupiter și Saturn;
    • Se pot observa stele simple, stele duble, nebuloase și roiuri stelare;
  • Observațiile se realizează prin intermediul unei camere CCD (Charge-Coupled Device). Imaginile preluate de camera sunt proiectate de un videoproiector. Nu se realizează observații vizuale.

Prezentare

Scurt istoric

Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iași a fost al doilea din țară, după cel înființat la București. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universității a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală și săli de laborator, o bibliotecă, precum și un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universității.

Edificiul, înscris în lista monumentelor istorice, a suferit numeroase intervenții de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian.

La Observator s-au facut observaţii şi studii asupra eclipselor de Soare şi Lună, observaţii solare, observaţii de ocultaţii, comete şi asteroizi.

Observatorul Astronomic din Iași a fost închis în anul 2013, din cauza stării avansate de degradare, urmând ca în septembrie 2016 să înceapă demersurile pentru restaurarea acestuia.

În februarie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit de la Compania Națională de Investiții aprobarea pentru finanțarea proiectului de reabilitare, consolidare și modernizare a Observatorului Astronomic, în valoare de 8.986.644 de lei. Astfel că, în perioada 2020 – 2023, UAIC a derulat proiectul de reabilitare, consolidare și modernizare a acestui obiectiv.

Observatorul Astronomic astăzi

În data de 29 septembrie 2023 a avut loc inaugurarea  Observatorului  Astronomic, după finalizarea lucrărilor de consolidare și refuncționalizare.

În urma efectuării acestor lucrări, imobilul a fost restaurat în integralitatea sa, cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare care găzduiesc echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

În paralel cu activitatea de cercetare, aici se desfăşoară şi o bogată activitate didactică cu caracter observaţional.

Galerie foto