Expoziție de plante exotice la Grădina Botanică

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

În perioada 16 februarie – 17 martie 2019, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită  să vizitaţi Expoziţia de plante exotice, cunoscută ca un eveniment dedicat florilor iernii. Cu prilejul acestei ediții, colecţiile de azalee și camelii sunt prezentate în amenajări peisagistice inspirate de grădinile asiatice, dar mai ales de cele japoneze.

Pentru a sugera caracterele distincte ale acestor apreciate grădini, aceste plante sunt asociate cu elemente simbol precum pavilion, pietre sau stânci, dar și cu alte specii de plante cunoscute sau mai puțin cunoscute din aceste zone. Astfel, printre culorile intense ale azaleelor și cameliilor, se pot observa diferite nuanțe de verde specifice ferigilor sau unor arbuști denumiți sugestiv „bambus norocos”, precum și unor conifere specifice zonelor temperate sau tropicale din Asia.

În cadrul expoziției vor fi remarcate exponate cu materiale vegetale proaspete și uscate,  realizate cu multă imaginație de către grădinarii instituției, care se ocupă atât de îmbogățirea colecțiilor, cât și de îngrijirea acestor plante.

Spațiul expozițional al serelor oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi și alte specii exotice decorative prin flori (orhidee, floarea flamingo, bromelii, heliconia, crini) sau prin frunze (crotoni, ficuși, arbori-umbrelă, dracene, ferigi). Pentru iubitorii plantelor provenite din zonele aride,  un interes aparte prezintă cactușii și plantele suculente, care se vor remarca mai ales prin habitusul mai puțin obișnuit.

Dintre colecțiile de plante cultivate în sere, au fost selectate specii și varietăți cu importanță alimentară (ananasul, vanilia), în medicina tradițională („planta doftor” și „planta de jad”), cu utilizări în domeniul casnic (planta „picior de elefant”) sau cu valoare decorativă (peperomii și begonii).

Ionela Mihuleac, împreună cu 34 de artiști plastici din Iași, Suceava și din Italia, dar și un grup de 19 copii vor fi expune lucrări de artă vizuală sub genericul Inima, eveniment ajuns la a VIII-a ediție.

Vizitatorii sunt așteptați zilnic, între orele 9.00-16.00,  pentru a descoperi valențele decorative ale unei colecții accesibile publicului doar în această perioadă. Prețul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.