Cosmina, tânăra speranță a cercetării în Geografie

În CV-ul său de geograf, Cosmina Albulescu își trece deja trei continente și două medalii de aur internaționale. Ea este unul dintre câștigătorii Bursei Tânărul Olimpic, bursă acordată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice elevilor premiați la olimpiade internaționale și care aleg să rămână în România.

Cosmina Albulescu este acum studentă în anul I la Facultatea de Geografie și Geologie. „Am ales Universitatea „Alexandu Ioan Cuza” din Iași pentru că reprezintă polul activităților intelectuale din Moldova, locul în care s-au afirmat numeroase personalități din domeniul geografiei românești (George Vâlsan, Alexandru Ungureanu, Ion Bojoi, Vasile Băcăuanu, Ion Simionescu, Gheorghe Lupașcu, Ion Gugiuman), precum și din alte domenii. Consider că această universitate din inima Moldovei, prin tradiția să academică, ce datează din 1860, precum și prin prestigiul său, îmi poate asigura condițiile necesare dezvoltării mele intelectuale și, implicit, profesionale”, a mărturisit Cosmina.

 

Cosmina are un „to do list” deja bine pus la punct pentru perioada studenției. Vrea să investigheze nu mai puțin de opt teme de cercetare, din domeniile geologiei, geomorfologiei, hidrologiei, geografiei mediului și geografiei umane.   Este interesată, printre altele, de impactul exploatării gazelor de șist la Pungești, Vaslui, prin raportare la studiile efectuate în Estonia (țară care deține în prezent aproximativ 17% din rezervele de șisturi bituminoase din Europa și este și cel mai mare utilizator de șisturi din lume). De asemenea, și-a propus să analizeze cu atenție evoluția temperaturilor și apelor din orașul său de baștină, Galați, în perioada 1980-2014 și să înțeleagă mai bine modul în care acestea influențează viața oamenilor.

Inspirată de perindările lui Ion Simionescu (1873 – 1944, membru al Academiei Române) de-a lungul granițelor României Mari în 1934, Cosmina Albulescu și-a propus să înființeze un Program Border Tourism: un circuit turistic în zonele de graniță ale Romaniei, cu pătrundere în interiorul țării pe o distanță de maximum 60 km.

By | 2015-01-30T11:35:38+00:00 30 ianuarie 2015|