Nou acord de colaborare între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au semnat astăzi un nou acord de colaborare, prin care se stabilește un parteneriat mai strâns între cele două instituții. Vineri, 8 iulie 2016, conducerea Universității din Iași s-a întâlnit cu delegația de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți pentru a discuta și stabili noi direcții de cooperare în domeniul didactic, cel al cercetării științifice și al relațiilor internaționale.

Una dintre cele mai importante prevederi ale acordului de colaborare este deschiderea unei noi linii de studiu a extensiunii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. Este vorba despre un program de master în Drept European, care va funcționa începând cu anul universitar 2016-2017, având 20 de locuri finanțate de la buget pentru studenții din Republica Moldova.

Mai mult de atât, noul acord prevede facilități sporite pentru cercetătorii de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. Aceștia vor avea acces în laboratoarele Universității „Alexandru Ioan Cuza”, astfel încât să poată beneficia, în demersurile lor științifice, de infrastructura de cercetare a universității ieșene.

Tot astăzi, părțile au convenit să facă demersuri legale pentru ca diplomele de studii să poată fi emise în cotutelă.

Delegația Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost formată din: rector – prof.univ.dr.hab. Ion Gagim, prorectorul pentru activitatea științifică – conf. univ. dr. Igor Cojocaru, prorectorul pentru studii cu frecvenţă redusă și formare continuă – conf. univ. dr. Gheorghe Neagu.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost reprezentată de: rector – prof.univ.dr. Tudorel Toader, prorectorul pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoştinţe –  prof. univ. dr. Dumitru Luca, decanul Facultății de Fizică – conf.univ.dr. Sebastian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor – conf.univ.dr. Cristian Popescu și responsabilul pentru Extensiunea Universității „Alexandru Ioan Cuza” la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți – conf.univ.dr. Florin Brînză.

Noul acord între cele două universități este încheiat pe o perioadă nedeterminată, cel inițial, semnat în anul 2011, expirând anul acesta. În cei cinci ani de parteneriat, cele două instituții au derulat în comun nu mai puțin de șapte proiecte de cercetare și de relații internaționale și au consolidat împreună o extensiune în Republica Moldova. În momentul de față, la extensiunea  Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți studiază 528 de studenți, aceștia urmând programe de licență și master din domeniile fizicii și economiei. Cursurile, seminariile și laboratoarele sunt susținute atât de profesori ieșeni, cât și de profesori din Bălți, diploma obținută la finalul studiilor fiind emisă de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

By | 2016-11-09T09:27:24+00:00 8 iulie 2016|Noutăți, rector, top|

About the Author: