Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat joi, 23 mai, începând cu ora 16.30, în Sala Senatului, evenimentul Gala Studentului UAIC 2019, prin care și-a propus să recunoască rezultatele remarcabile obținute de studenții universității pe parcursul anului universitar 2017-2018. Conducerea universității a fost reprezentată la eveniment de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector, prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector și Marian Dalban, reprezentant al studenților. Au mai participat lect. univ. dr. Bogdan Neculau, coordonatorul Centrului de învățare al UAIC, reprezentanți ai facultăților, studenții reprezentanți în Senat și studenții premiați.

„Aș vrea să vă felicit pe fiecare dintre voi pentru că ați ales să fiți studenți la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aici vă pregătiți, în alte locuri unde veți desfășura activitățile vă veți împlini visurile, așteptările dar în același timp veți fi ambasadorii universității, veți putea fi mândri că ați absolvit UAIC și veți purta mai departe acest prestigiu”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

„Voi sunteți cei 234 de studenți UAIC de nota 10, așa că ne-am propus să vă cunoaștem, pentru că voi sunteți cei mai buni dintre cei mai buni. Suntem onorați că astăzi ați dat curs invitației noastre, că am reușit să ne adunăm în această Sală a Senatului în care întotdeauna avem emoții, să vă felicităm, să vă mulțumim că aveți încredere în universitatea noastră și să ne exprimăm dorința de a merge împreună mai departe”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Pe lângă premierea rezultatelor obținute de studenți, acest demers vizează și prevenirea abandonului universitar, care înregistrează o creștere în rândul universităților din România. Astfel, studenții senatori au propus organizarea acestui eveniment și ca o motivație pentru studenți de a se implica și a se dedica activităților didactice și de cercetare. Inițiativa vine în completarea eforturilor universității de a reduce abandonul universitar, prin înființarea Centrului de învățare al UAIC sau implementarea activității de tutoriat.

Studenții care au finalizat anul universitar 2017-2018 cu media 10 și au confirmat participarea la eveniment au primit o diplomă și câte un pachet ce conține obiecte personalizate cu identitatea vizuală a UAIC.

„Un eveniment foarte plăcut, prin care efortul și munca depusă sunt răsplătite. A fost perfect, a fost frumos. Cât mai multe ediții de astăzi înainte”, a declarat Cezara Dulce, studentă de 10 la Facultatea de Geografie și Geologie.

„Mă simt bucuros și privilegiat că am participat la prima ediție a Galei Studentului UAIC. Așa cum spunea și domnul rector, este nevoie ca atenția să fie îndreptată și asupra studenților merituoși. În opinia mea, nota nu reprezintă un criteriu unic de clasificare, ci reprezintă achiziția de cunoștințe aici și acum. Succesul se realizează atunci când studentul aplică în viața de zi cu zi și în activitățile extra-curriculare, cât și în cariera sa competențele dobândite în urma parcurgerii unei forme de învățământ”, a declarat Lucian Ciohodaru, student de 10 la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

„O inițiativă lăudabilă, care pune în lumină/valoare rezultatele studentului sãrguincios şi mereu pus pe treabă. Eveniment de importanță locală aş putea afirma, în care studenții se simt  îndreptățiți şi valorificați”, a declarat Liviu Chelaru, student de 10 la Facultatea de Geografie și Geologie.

„Acest eveniment este o premieră pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reprezintă încununarea muncii studenților pe parcursului unui an universitar. Noi, studenții reprezentanți am inițiat acest proiect cu gândul de a transmite un mesaj de încurajare colegilor și de a promova excelența în educație și exemplele de bune practici. Suntem convinși că aceasta este doar prima ediție și că trebuie să devină un proiect de tradiție, marca UAIC”, a declarat Marian Dalban din partea studenților senatori UAIC.

Scopul Galei Studentului UAIC îl constituie recunoașterea și promovarea, atât în interiorul cât și în exteriorul comunității academice, a meritelor deosebite ale studenților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași obținute pe parcursul unui an universitar, precum și propunerea unei noi viziuni asupra tipurilor de activități defășurate de studenți, o măsură distinctă prin care reprezentanții studenților în Senatul UAIC încearcă să contribuie la prevenirea abandonului universitar.