Alianța de Universități Europene EC2U, din care face parte și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), se reunește în perioada 4-7 aprilie la Pavia, în cadrul celui de-al patrulea Forum EC2U.  La eveniment participă membri ai comunităților academice din cele 7 universități partenere și reprezentanți ai partenerilor, asociați ai consorțiului (autorități locale, regionale și naționale, asociații studențești și mediul de afaceri).

Universitatea din Pavia va găzdui comunitatea EC2U pentru patru zile de conferințe, ateliere și discuții în format mixt. Astfel, Forumul este deschis întregii comunități și va combina sesiunile de lucru virtuale cu cele față în față. Evenimentul va debuta cu întâlniri de lucru ale celor 7 universități partenere, urmând ca activitățile adresate publicului să aibă loc în zilele de 6 și 7 aprilie. Acestea vor facilita schimbul de bune practici prin participarea activă a publicului la dezbateri pe tema educației digitale, sustenabilitate, microcredite, cercetare și inovare etc. Forumul include și activități specifice destinate studenților, cum ar fi evenimente sportive, realizarea unor podcasturi și dezbateri, încurajând implicarea acestora în dezvoltarea Alianței EC2U.

La Forumul EC2U, UAIC va fi reprezentată de studenți, cadre didactice și personal administrativ implicat în implementarea proiectului, întreaga comunitate academică fiind invitată să participe online la sesiunile de interes. Programul evenimentului, formularul de înregistrare și alte detalii practice pot fi consultate aici.

EC2U este o alianță multiculturală formată din 7 universități europene: Universitatea din Poitiers (în calitate de coordonator), Universitatea din Coimbra, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Salamanca, Universitatea din Pavia, Universitatea Friedrich Schiller din Jena și Universitatea din Turku. Alianța se bazează pe o cooperare unică între universități și orașe, implicând comunități academice, municipalități, autorități regionale, actori socio-economici și cetățeni. EC2U promovează o inițiativă globală fără precedent, bazată pe provocări, care are în prim-plan Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) ale Națiunilor Unite. Următorul Forum EC2U va fi organizat la Iași, în perioada 10-14 octombrie 2022.