Luni, 28 iunie 2021, Excelența Sa David SARANGA, Ambasadorul Israelului în România și Excelența Sa Arthur MATTLI, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, au efectuat o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Gazda întâlnirii a fost prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC.

Pe parcursul discuțiilor s-a evidențiat buna colaborare pe care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași o are cu instituțiile de învățământ superior din Israel și Elveția. În anul 2000 UAIC a încheiat acordul cu Yozmot College Center for Interdisciplinary Studies, din Tel Aviv, care a fost primul acord cu o universitate din Israel. În perioada 2010 – 2021, studenții, profesorii și cercetătorii UAIC au efectuat 127 de vizite academice la universități și alte organizații academice din Israel. În aceeași perioadă, 281 de lucrări științifice au fost elaborate în comun cu parteneri din Israel (conform Web of Science). Cooperarea dintre UAIC și instituțiile de învățămât superior din Elveția a demarat în anul 1992, prin acordul încheiat cu Universitatea din Neuchâtel. În perioada 2010-2021, membrii comunității academice a UAIC au efectuat 379 de vizite academice la instituții de învățământ superior, institute și organizații din Confederația Elvețiană.

În cadrul întâlnirii, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a afirmat deschiderea UAIC pentru noi colaborări cu instituții de învățământ superior din Israel și Elveția, dar și pentru dezvoltarea celor existente. E.S. David SARANGA și-a manifestat disponibilitatea pentru a sprijini consolidarea cooperării dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și instituțiile academice din Israel iar Excelența Sa Arthur MATTLI a propus reînnoirea și extinderea acordurilor încheiate între UAIC și instituțiile academice din Elveția, care vor putea beneficia de un program de finanțare al Guvernului Elvețian.

Vizita la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a E.S. David SARANGA, Ambasadorul Israelului în România și E. S. Arthur MATTLI, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România a fost prilejuită de participarea la Conferința Internațională „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare”, organizată în perioada 28-29 iunie de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul UAIC și Primăria Municipiului Iași.