Luni, 14 noiembrie 2022, Excelența Sa Doamna Laurence AUER, Ambasadorul Republicii franceze în România, a efectuat o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), unde s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul UAIC. La întâlnire au mai participat Prof. univ. dr. Daniela COJOCARU – Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare și Vincent HENRY, Director al Institutului Francez din România, filiala Iași.

În cadrul întâlnirii s-a evidențiat buna colaborare dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cele 17 universități din Franța cu care are încheiate acorduri inter-instituționale până în prezent. De asemenea, UAIC colaborează cu 30 de universități franceze în cadrul programului Erasmus+. În perioada 2010 – 2022, studenții, cadrele didactice și cercetătorii UAIC au efectuat 2561 de vizite la instituții de învățământ superior din Franța, unde au derulat stagii de studiu, predare, formare, cercetare sau au participat la diferite evenimente științifice. În același interval, cercetătorii UAIC au publicat 703 de lucrări științifice elaborate în comun cu parteneri francezi (conform Web of Science).

Pe parcursul discuțiilor a fost amintită activitatea de succes a lectoratului de limbă și literatură franceză care funcționează la UAIC începând din anul universitar 2013/2014, în baza Convenției încheiate cu Agenția Universitară a Francofoniei și Ambasada Franței în România. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a devenit membru titular al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) începând cu data de 15 decembrie 2002. Acest statut a permis studenţilor şi cadrelor didactice din universitate să beneficieze de programele AUF, în special de programele de mobilităţi (Burse de formare iniţială, Burse de cercetare, Burse de perfecţionare).