afis-conferinta-ambasador-israel-nov-2016Excelența Sa, doamna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului, a vorbit marți, 8 noiembrie, studenților și profesorilor Universității „Alexandru Ioan Cuza” despre trecutul și prezentul Israelului. Prelegerea, intitulată „Israelul zilelor noastre”, a avut loc în Sala Senat și s-a axat pe un scurt istoric al Israelului, de la crearea sa în 1947 până în prezent, precum și pe diversitatea culturală și domeniile în care excelează Israelul datorită investițiilor masive în educație, inovație tehnologică și start-up-uri.
După încheierea prelegerii, doamna Tamar Samash a avut o întrevedere cu rectorul universității, prof.univ.dr. Tudorel Toader, pentru a discuta posibiltățile de extindere a parteneriatelor dintre universitatea ieșeană și universitățile din Israel.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” colaborează cu nouă instituții educaționale din Israel, prin acorduri bilaterale, proiecte de schimburi academice Erasmus Mundus și Erasmus+ și alte programe academice. Numărul studenților din Israel a crescut în mod constant, ajungând de la 5 studenți în anul academic 2010-2011 la 55 de studenți în prezent. Aceștia sunt înscriși la studii de licență, master, doctorat și an pregătitor, trei dintre ei fiind bursieri în cadrul programului de mobilități Erasmus+.
În perioada 2010 – 2016, au avut loc 44 de vizite la instituții de învățământ superior din Israel. Studenții, cadrele didactice și cercetătorii din UAIC au participat la diferite evenimente științifice organizate în instituții din Israel sau au derulat stagii și vizite de promovare în cadrul programelor internaționale Erasmus Mundus și Erasmus+.
În cadrul întâlnirii,  Excelența Sa, doamna Tamar Samash, și rectorul Universității au evidențiat unul dintre punctele comune ale orașelor din Israel și România: importanța industriei de IT, Tel Aviv-ul ocupând locul trei la nivel mondial în acest domeniu. Tocmai din acest motiv, partenerii de discuție au convenit asupra axării colaborărilor viitoare pe inovație și știință, fără să neglijeze însă dimensiunea culturală.
Aceasta a fost a doua vizită din 2016 a Ambasadorului Israelului la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, întâlnirea anterioară având loc pe data de 2 martie 2016.