Începând din prima săptămână a lunii decembrie, angajaţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pot suna gratuit la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, reciproca fiind de asemenea valabilă, datorită unui nou serviciu de de interconectare telefonică. Serviciul este oferit de către Agenția ARNIEC, operatorul RoEduNet, reţeaua naţională pentru educaţie şi cercetare, cunoscută pentru faptul că furnizează servicii de comunicații de date instituţiilor academice și de cercetare din România.

Acesta este un prim pas spre stabilirea unei reţele naţionale de interconectare a sistemelor de telefonie din mediul academic și de cercetare, prin intermediul căreia instituţiile academice conectate la rețeaua RoEduNet, pot comunica gratuit între ele. Comunicarea se realizează prin VoIP (Voice over IP), un serviciu care permite transmiterea vocii prin Internet, similar platformelor comerciale mai cunoscute, cum ar fi Skype sau Yahoo Messenger. Spre deosebire de acestea, soluţia implementată de Agenția ARNIEC prin RoEduNet nu necesită intrarea pe internet sau folosirea unui cont anume, ci vor putea fi folosite aparatele telefonice existente deja în ambele instituţii. Pentru a accesa sistemul gratuit de interconectare telefonică, utilizatorii trebuie să folosească prefixele şi interioarele cunoscute, numărul modificat fiind format astfel:

telefongalati

 

 

Pentru apelurile spre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi:

 

 

 

telefoniasi

 

 

Pentru apelurile spre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi:

 

 

 

Pentru ca sistemul să fie folosit cât mai eficient, vor fi realizate şi integrate în curând cărţile de telefon pentru ambele instituţii. Accesul la sistemul de interconectare telefonică oferit de către Agenția ARNIEC este gratuit și permis oricărei instituții, atâta timp cât instituția este conectată la rețeaua RoEduNet, acest serviciu fiind disponibil doar în interiorul rețelei RoEduNet.

În plan naţional, prin reţeaua RoEduNet se asigură conexiuni de date de mare viteză pentru universităţi, şcoli şi licee, pentru instituţiile de cercetare din România, spitale universitare, biblioteci, muzee şi instituţii culturale, la rețeaua GEANT, o reţea academică europeană, la care sunt conectate majoritatea instituţiilor academice, de educaţie şi de cercetare din Europa.