O studentă UAIC a câștigat Marele Trofeu al Festivalului Național „Ileana Sărăroiu”!

„Muzica este legătura omului cu Dumnezeu, iar talentul cu care am fost hărăzită este un dar de la Dumnezeu pentru a bucura oamenii”, mărturisește Ana Dragu, mastrandă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La sfârșitul lunii noiembrie, la Târgoviște a avut loc Festivalul – Concurs Național „Ileana Sărăroiu”, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de folclor din țară. Zeci de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani au concurat în cadrul acestui festival cu tradiție, care își propune să scoată la rampă tineri talentați, dornici să ducă mai departe folclorul românesc.

La finalul a două zile de concurs, juriul ediției cu numărul VIII a Festivalului „Ileana Sărăroiu” – format din prof. univ. dr. Eugen Petre Sandu (președintele juriului) și prof. dr. Maria Tănase Marin, Ileana Vieru, Gheorghe Turda, dr. Teodor Isaru și prof. dr. Florin Badea – a decis ca Marele Trofeu al Festivalului – Concurs Național „Ileana Sărăroiu” să intre în posesia tinerei Ana Dragu, studentă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Nu m-am așteptat nicio secundă ca juriul, format din personalități și specialiști în etnomuzicologie, să îmi acorde acest premiu. Acest Trofeu reprezintă bucuria răsplătirii muncii, dar și o mare responsabilitate. Muzica este legătura omului cu Dumnezeu, iar talentul cu care am fost hărăzită este un dar de la Dumnezeu pentru a bucura oamenii”, mărturisește Ana Dragu.

Ana Dragu a absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Pedagogia învățământului preșcolar și primar, la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în prezent urmează cursurile de master în Științele Educației la UAIC. Totodată, Ana este și studentă la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași, la secția de Interpretare-canto clasic.

Pe lângă Marele Premiu la Festivalul ,,Ileana Sărăroiu”, de la Târgoviște, Ana Dragu a mai câștigat, în acest an, o mențiune la Festivalul Național „Din comoara satului” (desfășurat în august, la Timișoara), mențiune la Festivalul Național „Doina Bărăganului” (în septembrie, la Slobozia), Premiul 1 la Festivalul Național „Mariana Drăghicescu” (în septembrie, la Timișoara) și o mențiune la Festivalul Național „Flori în Țara Bârsei” (în octombrie, la Brașov), ridicând numărul premiilor obținute în carieră la 50!

De menționat faptul că Ana Dragu este dedicată în totalitate muzicii populare, având, la Casa de Cultură din orașul natal – Târgu Neamț, un grup de tineri iubitori de folclor, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, pe care îi pregătește individual și cu care a obținut numeroase premii la diferite concursuri naționale.

Ana Dragu, tânăra cu peste 40 de premii muzicale se pregătește la UAIC să devină educatoare!

„Este fascinant să fii student la UAIC!”

Cântă, după propriile mărturisiri, din pântecele mamei, de dinainte de naștere, căci Bunul Dumnezeu le-a hărăzit părinților săi vocea cu care să îndulcească credincioșilor slova Bibliei, iar ea nu avea cum să lipsească de la spectacolul acesta divin.

A adunat, în doar câțiva ani, aproape 40 de premii la diferite concursuri și festivaluri muzicale, dintre cele mai diverse. „Muzica este legătura omului cu Dumnezeu, iar talentul cu care am fost hărăzită este un dar de la Dumnezeu pentru a bucura oamenii”, mărturisește Ana Dragu, studenta din Târgu Neamț care visează să ajungă învățător sau educator. Iar pentru momentul în care le va deschide celor mici abecedarul, mințile și inimile, Ana Dragu se pregătește intens în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cine este Ana Dragu

„Nu știu dacă am avut un moment clar de început în muzică. Am cumulat din mediul familial dragostea și probabil talentul părinților… Cântam și cânt încă, duminică de duminică, împreună cu părinții și sora, la biserică, la Parohia Sfântul Spiridon din orașul natal, Târgu Neamț. Ai mei mă luau la biserica unde tata era dascăl, de când aveam doi, trei ani… Am fost un copil precoce, căci am vorbit devreme, știam oarecum slujba și mă alăturam părinților”, se confesează, într-un cor de zâmbete, Ana Dragu, precizând că în parohiile ortodoxe mai există coruri doar în bisericile din orașele „mai mărișoare”, iar la state și în comunitățile mai mici a rămas „doar un dascăl”.

Un punct de plecare în cariera ei muzicală a fost identificat însă rapid, în vremea grădiniței, la grupa mijlocie. În acele timpuri și cu talentul „moștenit de la părinți”, nici n-a fost prea greu a o convinge pe educatoare să o înscrie la unul dintre concursurile la modă din acele vremuri – „Tip top minitop”. De fapt, nimeni nu-și mai aduce aminte astăzi cine pe cine a convins, cert este că micuța interpretă s-a întors acasă cu Marele premiu! „Părinții mei au observat și ei aplecarea mea spre cântec la acea vârstă fragedă, însă au considerat că așa este normal. Nu li s-a părut nimic ieșit din comun în faptul că fredonam tot mai des melodii prin casă. Am continuat să merg la cor, la strana bisericii, până pe la șase ani. Apoi, a urmat participarea la o serie de concursuri, locale sau regionale, de unde mereu m-am întors cu premii. Până prin clasa a șaptea am tot mers la concursuri și la spectacole, chiar devenisem foarte cunoscută la nivel local. Participam la zeci de concursuri; unde se putea, câștigam, unde nu, câștigam experiență, dar niciodată nu mă întorceam supărată. În majoritatea cazurilor tot ajungeam acasă cu o mențiune, măcar…!”, își amintește Ana Dragu.

Prin clasa a șaptea a urmat o pauză forțată, deoarece părinții au schimbat oarecum „cursul istoriei”, întrucât copilul… „luase în greutate”. Avea nevoie de sport, însă toată lumea a înțeles repede că atletismul de performanță nu va reprezenta decât o mică stație în lungul drum al Anei către cariera muzicală. Și așa a și fost.

Muzica, o ramură a Psihologiei

Au urmat vreo patru ani de pauză forțată până când, într-o dimineață de toamnă, pe când abia ce se acomodase mai bine în băncile clasei a XI-a a Liceului Pedagogic, directorul Casei de Cultură din Târgu Neamț a rugat-o să-i pregătească pe micuții elevi care-și doresc să deprindă tainele muzicii. Se dorea înființarea unei adevărate școli de muzică la Târgu Neamț, iar pentru asta au fost contractați câțiva profesori de instrumente, partea de voce fiind rezervată tinerei Ana Dragu.

Iar de atunci și până astăzi, Ana îi pregătește pe micuții iubitori de muzică, de vreo câțiva ani pe cont propriu, având „un grupuleț de vreo 15 copii pe care-i pregătesc individual, cu vârste între 4 și 18 ani”. „Am și rezultate frumoase cu ei, iar de fiecare dată când participă pe la concursuri, câștigă premii și sunt foarte mândră de ei”, susține tânăra studentă.

Premiile s-au succedat cu repeziciune. Fie că a fost vorba de concursuri televizate, precum „Vreau să fiu vedetă” sau „Rapsodia românească”, fie festivaluri prestigioase la nivel național, gen „Florile Ceahlăului”, Ana Dragu a continuat să triumfe, uimind lumea muzicii cu talentul său.

Ultimul premiu a venit în decembrie 2020, la Iași, la Festivalul „Din bătrâni, din oameni buni”. Nu vă întrebați ce premiu a fost… nu putea fi altul decât premiul I! „N-am numărat premiile, dar, de la șapte ani și până astăzi s-au tot adunat. Să fie mai bine de 40… Nu pot spune că sunt atașată de vreun premiu anume, însă toate au povestea lor fascinantă, iar asta îmi dă puterea să merg mai departe în această direcție”, afirmă Ana Dragu, care visează să ajungă o interpretă de referință în muzica populară românească.

Ana Dragu e studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Pedagogia învățământului preșcolar și primar, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Prin urmare, cu experiența ei muzicală și cu energia care o forțează mereu să descopere noi repere, nu putea rata întâlnirea cu Corala „Universitas”, o formație muzicală mixtă, alcătuită din 35 studenți, care a fost înființată din anul 2015 și care a adunat în palmares, până acum, peste 100 de reprezentanții și numeroase premii, atât pe plan național, cât și internațional.

Iar Corala, de asemenea, i-a adus, pe lângă multe alte premii, satisfacții enorme. „M-am înscris în primul an de facultate, căci auzisem lucruri extraordinare despre acest cor. Este acolo o comunitate extrem de frumoasă, unită nu doar prin muzică. Am devenit o familie și ne ajutăm în momentele critice”, spune Ana Dragu, ferm convinsă acum că muzica e o ramură a Psihologiei, în special prin terapia pe care o oferă.

„Este fascinant să fii student la UAIC!”

Ana cântă acum, la Corală, împreună cu sora ei și este foarte mândră de asta, deși mărturisește că nu se potrivesc din punct de vedere solistic. „La cor și la biserică e altceva….”, spune ea.

Are convingerea că își va continua cariera muzicală, însă succesul său depinde doar „de ce va da Domnul”. „Pe lângă talent și muncă, este nevoie de un dram de noroc, un ajutor de la Dumnezeu”, spune aceasta.

Ana Dragu e astăzi la vârsta la care conștientizează că trebuie să acumuleze. Mult, repede și de toate. Elemente din domeniul muzical, dar mai ales cunoștințe care să-i ajute în viitoarea profesie – cea de educator sau învățător, căci, studentă fiind la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, are un plan perfect pentru restul vieții. „Iubesc foarte mult copiii și cred că și ei mă iubesc suficient pentru a-mi dori să merg până la capăt pe acest drum”, spune ea, convinsă că nu va da greș.

Cum altfel când, mărturisește cu bucurie, va avea în spate cunoștințele dobândite în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. O Universitate care a schimbat-o definitiv ca om, unde a reușit să-și șlefuiască talentul și unde a căpătat o nouă viziune asupra vieții. „Este fascinant să fii student la UAIC! Sper ca Bunul Dumnezeu să-mi ajute să termin aici și un master în educație, pentru a acumula cât mai multe cunoștințe, esențiale în domeniul educațional, în munca alături de cei mici”, spune aceasta.

Până atunci, Ana Dragu nu contenește a-i uimi pe cei din jur cu talentul său, cu bunătatea și mai ales cu premiile pe care le adună de pe la toate concursurile și festivalurile la care se prezintă!