Conferință – Etic și estetic în dezvoltarea personalității

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Academia Română, Filiala Iași – Institutul de Cercetări Economice și Sociale, ”Gh. Zane”, Secția Psihologie-Pedagogie, vă invită să participați la Conferinţa Știinţifică Internaţională, ediţia a-VI-a, intitulată:

ETIC SI ESTETIC ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂȚII Educație si modelare personală prin artă

Conferința va avea loc pe data de 15 mai, 2015, ora 10.00, în sala de conferințe a Institutului ”Gh. Zane”, Iași, str. Codrescu nr. 2.

Evenimentul, aflat a-VI-a ediție, abordează, de data aceasta, raportul specific dintre domeniile etic și estetic și rolul său în educarea și modelarea personalității.

OBIECTIVELE MANIFESTĂRII:

  1. Definirea cât mai clară (din diferite perspective: filosofic, artistic, psihologic, pedagogic, istoric etc.) a celor două domenii, etic și estetic dar și a specificului interacțiunii lor. Delimitarea unui fundament teoretic pentru o concepție ce permite valorilor cognitive și etice să fie interpretate drept valori estetice.
  2. Prezentarea unor multiple argumente care susțin ideea că raportul specific dintre etic și estetic contribuie la modelarea personalității, influențând auto-cunoașterea dar și comportamentul interrelațional. Arta reflectă valorile morale dar în același timp, oferă, la rândul ei, o educație morală celui ce receptează opera de artă. Abordarea în lucrările conferinței a dilemei privind cele trei abordări ale raportului etic și estetic: moralismul (valorile etice exprimate influențează direct valoarea estetică a creației), autonomismul (valoarea estetică este independentă de cea etică) și imoralismul (defectele etice ale creației conferă valoare estetică).

3. Propunerea de proiecte privind o nouă orientare în educație: intervenția prin artă în procesul educativ, cu un important rol în modelarea personalității elevilor. Arta aduce în discuție valorile umane, etice sau non-etice, morale sau imorale, îmbogățește experiența subiectivă și contribuie la conștientizarea diferențelor între benefic și distructiv, între imoralul acceptabil, moderat și cel inacceptabil. Esteticul posedă relevante merite etice și tocmai de aceea, contribuie direct la o diversificare emoțională, la dezvoltarea empatiei și a sensibilității personale. Arta ne împrospătează registrul perceptiv, ne revelează ceea ce este esenţial, exemplar sau expresiv în lume şi viaţă, având un rol formativ-educativ.

  1. Analiza interpretărilor contextualiste a raportului dintre etic și estetic, căutând să ajungem la o înțelegere cât mai corectă a modului în care contextul istoric, conjunctural, se răsfrânge asupra valorii morale sau imorale a multor creații artistice. Analiza interacțiunilor ce există între valorile psiho-sociale în cadrul societății dar și în domeniul artei și al esteticului. Definirea frumuseții morale.
  2. Punerea în discuție a noi teme de cercetare ce au în centrul lor raportul etic și estetic, înțeles ca o sursă dinamică a dezvoltării și modelării personale. Aceasta va facilita o nouă abordare educativă, interdisciplinară, în care valorile etice însoțesc, definesc și conferă sens creațiilor artistice.
    Lucrările pot prezenta așadar, aspecte diverse ale raportului dintre etic și estetic, fie din punct de vedere filosofic, psihologic, educativ, istoric sau psihoterapeutic.

Sunt invitați să participe cadre didactice și cercetători, psihologi, psihoterapeuți și studenți interesați de această tematică.

Lucrările vor fi ulterior publicate într-un volum colectiv, cu recunoaștere academică. Sunt oferite diplome nominale de participare.

TERMENE LIMITĂ
12 aprilie, 2015 – Trimiterea titlurilor şi a rezumatelor în limba română și engleză (până la 250 de cuvinte și 3 cuvinte cheie).

19 aprilie, 2015 – Confirmarea acceptării lucrărilor.

25 aprilie, 2015 – Trimiterea lucrărilor in extenso (între 8 și 10 pagini).
Toate documentele vor fi transmise electronic la adresa de e-mail: acadconference@yahoo.ro Rugăm participanţii să respecte datele limită pentru trimiterea materialelor.

Site-ul conferinței:

http://home.acadiasi.ro/content/etic-si-estetic-%C3%AEn-dezvoltarea-personalit%C4%83tii

AFIS ROM 2015