Biblioteca Austria – 5 ani de la înființare

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Biblioteca Austria din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită vineri, 20 martie 2015,  să participați la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a cinci ani de existență.

Momentul va fi sărbătorit alături de Excelența Sa, Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei la București și de doamna Elisabeth Marinkovic, Director al Forumului Cultural Austriac.

Înființată la 22 martie 2010 și susținută atât de Ministerul de Externe al Republicii Austria, cât și de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Biblioteca Austria a devenit treptat un însemnat pol cultural și  o valoroasă punte spirituală între Iași și Viena.

Programul evenimentului cuprinde:

  • Expoziția de fotografie „Ritmuri austriece” (partener – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”) – Vernisaj ora 17.30, Corp I., Galeria de Artă i
  • Conferința „Locul bibliotecii, între topologie fenomenologică și heterotopie socială” – susținută de dr.habil. Mădălina Diaconu (Viena), ora 18, sala I1, Corp I

Conferința pune în discuție instituția bibliotecii ca loc fizic, social-istoric și simbolic.

Corpul fizic al bibliotecii adăpostește lumi imaginare latente, care sînt trezite la viață prin actul lecturii. Și deși bibliotecii i se atribuie, de regulă, funcția de arhivare, conform unor reguli stricte, a memoriei colective, ea întreține o relație ambiguă și uneori tensionată cu societatea: într-o bibliotecă își au locul nu doar cărțile consacrate și integrate în canonul cultural, ci și cele în care germinează sursele transformării sociale. Prin însuși regulamentul său de funcționare, biblioteca se prezintă drept o heterotopie și o exclavă, drept un loc în care sunt valabile legi proprii și, adeseori, valori diferite de cele dominante în societate. Dacă nici o revoluție n-a izbucnit într-o bibliotecă, nici una nu s-ar fi pus în mișcare fără o revoluție de idei și fără biblioteci. Exemplele din literatura contemporană punctează această polivalență a bibliotecii.

 

Afish_biblioteca_Austria