Expoziție de plante exotice la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Loading Evenimente

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează în perioada 10 februarie, ora 11.00 – 10 martie 2024, ora 17.00, în Complexul de sere, Expoziția de plante exotice.

Inițial, evenimentul a fost dedicat exclusiv primei colecții de azalee și camelii din România, iar în acest an, la cea de-a XLIX-a ediție, aceste plante sunt prezentate în diferite amenajări inspirate de natura sau de imaginația peisagiștilor instituției, care le îngrijesc și le diversifică permanent. Astfel, au fost realizate din elemente vegetale exponate inedite care, asociate coniferelor din genurile Araucaria, Chamaecyparis, Juniperus și Podocarpus, evidențiază noi abordări peisagere ce pun în valoare aceste colecții. Ca amenajare, dar și ca evoluție în timp, aceste exemplare care aparțin la 28 taxoni din genul Rhododendron și 14 taxoni din genul Camellia se evidențiază prin dimensiuni remarcabile de peste 2 m, dar mai ales prin diversitatea cromatică a florilor.

Azaleele și cameliile provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est, dar în cadrul expoziției sunt prezentate multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre: begonii, orhidee, peperomii și filodendroni din pădurile de foioase tropicale, aloe, agave, crasulacee și euforbii din zonele uscate ale Africii și Asiei sau cactuși din deșerturile americane. Un punct de interes permanent reprezintă colecția de plante insectivore, la care tipul de nutriție mixotrofă a determinat apariția de adaptări spectaculoase.

Din același grup al plantelor cu adaptări impresionante, de data aceasta la condiții de secetă sau lumina directă a soarelui, fac parte specii din familia Bromeliaceae, endemice pentru America de Sud, care sunt grupate pentru prima dată într-o diorama care sugerează habitatul unde acestea trăiesc. Sunt expuse specii tericole ale genurilor Bromelia, Fosterella si Puya, rupicole, care aparțin genurilor Pitcairnia si Vriesea sau epifite, din genurile Acanthostachys, Aechmea, Chryptanthus si Tillandsia, denumite adesea și plante aeriene, tocmai datorită adaptărilor de a se dezvolta în lipsa solului.

În cadrul acestor amenajări un loc special este destinat pereților vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiți prin forma, culoarea și textura frunzelor: Begonia bowerae Tiger, Fittonia albivenis – soi din grupul Argyroneura, Peperomia caperata Red Ripple, Pilea microphylla, P. spruceana Silver Tree și Saxifraga stolonifera.

Secțiile exterioare și serele vor putea fi vizitate între orele 9.00-17.00.

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri (minim 10 persoane) este de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, individual sau în grup (minim 10 persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii și părinții care îi însoțesc.

Fotografiatul este liber.

Vă recomandăm să folosiți intrarea în Grădina Botanică din strada Dumbrava Roșie nr. 7.