Programe intensive mixte (BIP)

Prezentare Programe intensive mixte Erasmus+

Programele intensive mixte sunt programe academice intensive, de scurtă durată, dezvoltate în comun de minimum 3 instituții de învățământ superior în cadrul programului Erasmus+ KA131 cu Țările Programului, care includ mobilități fizice și activități virtuale și care utilizează modalități inovatoare de învățare și predare.

Durata programelor intensive mixte: între 5 și 30 zile de activitate în format fizic, la care se adaugă o componentă virtuală obligatorie.

Reguli generale:

 • Candidaturile pentru organizarea de programe intensive mixte Erasmus+ în cadrul UAIC se depun la Biroul Erasmus+ (BE+); acestea sunt finanțate din grantul instituțional Erasmus+ KA131;
 • Programele intensive mixte trebuie să aducă valoare adăugată în comparație cu programele de studiu existente în cadrul instituțiilor de învățământ superior participante și pot fi multianuale;
 • Componenta virtuală trebuie să reunească cursanții online pentru a lucra în mod colectiv și simultan la sarcini specifice care sunt integrate în programul intensiv mixt și trebuie luată în considerare la calcularea rezultatelor generale ale învățării;
 • Programele intensive mixte dezvoltă capacitatea de elaborare și punere în aplicare a practicilor inovatoare de predare și învățare în instituțiile de învățământ superior participante;
 • Programele intensive mixte se vor desfășura pe baza unui memorandum şi a unui acord scris semnat de partenerii din consorțiu ȋnainte de ȋnceperea activităţilor.

Criterii de eligibilitate:

 • Un program intensiv mixt trebuie să fie elaborat și pus în aplicare de cel puțin 3 instituții de învățământ superior care dețin o Cartă Universitară Erasmus, provenind din cel puțin 3 țări participante la Programul Erasmus+, dintre care una are rol de coordonator;
 • Studenții participanți la programele intensive mixte trebuie să primească cel puțin 3 credite ECTS, prin combinarea mobilității virtuale și fizice;
 • Instituțiile de învățământ superior dintr-o țară a Programului KA131, care dețin o Cartă Erasmus, pot trimite studenți și personal universitar pentru a participa la programele intensive mixte, cu finanțare de la Program și beneficiază și de sprijin financiar pentru organizarea acestora;
 • Instituțiile de învățământ superior din țările partenere (non-UE) pot trimite participanți cu finanțare Erasmus+, însă nu beneficiază de finanțare pentru organizarea și implementarea programelor;.

Participanți eligibili (learners):

 • Studenți înmatriculați într-o instituție de învățământ superior, la programe de studii care conduc la obținerea unei diplome recunoscute, până la nivelul doctoratului inclusiv;
 • Personalul din instituțiile de învățământ superior (cadre didactice, cercetători sau personal administrativ).

Personalul didactic și de formare implicat în realizarea programului (trainers):

 • Personalul din instituțiile de învățământ superior dintr-o țară a Programului KA131;
 • Personalul din companii sau organizații publice/private, active pe piața muncii sau în domeniile educației, formării, tineretului, cercetării și inovării, invitat să predea la o instituție superioară de învățământ dintr-o țară a Programului KA131.

Etapele și calendarul selecției:

 • Depunerea expresiilor de interes pentru organizarea de programe intensive mixte se poate face pe tot parcursul anului academic.
 • Expresiile de interes trebuie trimise către Biroul Erasmus+, cu cel puțin 3 luni înainte de începutul activităţilor planificate.
 • Acordarea finanţării se va face ȋn ordinea cronologică a depunerii expresiilor de interes, după verificarea respectării criteriilor de eligibilitate.

Finanțare

Finanțarea  Erasmus+ pentru instituțiile organizatoare ale unui program intensiv mixt este de 400 de Euro / participant, pentru un număr de minimum 15 participanţi și maximum 20 de participanți și poate acoperi costuri legate direct de organizarea programelor intensive (cu excepția costurilor de ședere și de călătorie pentru participanți).

Tipuri de costuri acoperite din grantul Erasmus+:

 • Costuri legate de pregătirea, conceperea, dezvoltarea, punerea în aplicare și monitorizarea programului și de furnizarea de activități virtuale, precum și de gestionarea și coordonarea generală (exemplu: cheltuieli salariale).
 • Costurile pot include: producerea de documente sau materiale educaționale, închirierea de săli, închirierea de echipamente, excursii, activități de comunicare, traducere și interpretare, vizite pregătitoare și sarcini administrative, cu excepția costurilor de ședere și de călătorie pentru participanți.

Program intensiv mixt – ,,Techniques and Methods of Intervention in Case of Emergency Situations and First Aid Provision” (Iaşi, România, 4 – 8 septembrie 2023)

Program intensiv mixt – ,,Practical Romanian Language Course for International Students. A Didactic and Intercultural Experience’’ (Iaşi, Romȃnia, 28 noiembrie – 3 decembrie 2022)

Program intensiv mixt – „Introduction course on spatial analysis in health research”

(Coimbra, Portugalia, 11 iulie – 15 iulie 2022)

Program intensiv mixt – „Ecological state of the lake Durowskie during restoration measures”

(Poznan, Polonia, 26 iunie – 3 iulie 2022)

Program intensiv mixt – „Me in the World”

(Maia, Portugalia, 2-6 mai 2022)

Vreau să spun că a fost o experiență minunată , de neuitat. Am cunoscut oameni noi cu care am legat prietenii , am avut niște activități foarte interesante și distractive. Aș repeta oricând această experiență cu zâmbetul pe buze.

Silviu, participant BIP - Porto, Portugalia

The Summer School was another opportunity to indeed be an international scholar, being afforded the chance to study and research amongst students from varying nationalities, exchanging not only academic ideas but also cultural. Also, to be able to play a part in Lake Durowski’s restoration was an opportunity of a lifetime, one I am forever grateful for! It was simply exquisite!

Philip, participant BIP Poznan, Polonia

Everything was marvelous! People were friendly and interesting. Made friends and memories for life. Amazing experience. I got to know Romanian Language.

Participant BIP Iasi, Romania

It was an amazing experience. Accommodation, instructions, guidance, city tour, typical food, language course, everything was perfect for me.

Gina, participant BIP Iasi, Romania

The experience is balanced, complete and well-rounded. The wrapped up of the BIP was the best part. We were able to learn as much as possible not only about the language, but the culture, history and Romanian knowledge and traditions exported. We understood more on the mentality of the people in the country and in the city of Iasi since it’s an universitarian one.

Fátima, participant BIP Iasi, Romania

Actually, I was surprised of the level of organization and structuring you prepared for this programme. Times for activities, order, development, everything was quite neat. No suggestions at all, just big congratulations.

Andrea, participant BIP Iasi, Romania

Olà! Pentru mine experiența din Portugalia a fost la înălțime. Activitățile organizate de profesori au fost inedite și palpitante, menite să ne introducă în activități sportive foarte variate (de la orientare, fotbal și baschet până la climbing). Profesorii au fost foarte primitori, dornici să ne cunoască și să  se distreze alături de noi. M-am bucurat de culorile și unicitatea clădirilor, de valurile mării, de plimbări lungi, de denumirile stațiilor din metro pe care încă le aud în gând, de muzica tare din club și de parfumul străzilor din oraș. Totul a fost la superlativ – Francesihna, plimbarea printre cele mai importante obiective turistice din Porto organizată de doamna profesoară Sonia Ruaõ, interacțiunea cu ceilalți studenți. Sunt foarte recunoscătoare că mi s-a oferit această calatorie unică și că am avut curajul să pornesc la drum. Muito obrigada! (Mulțumesc mult! )

Alexandra, participant BIP - Porto, Portugalia

“Calatoria” în Porto a fost o experiență cu adevărat unică. Activitățile de la universitate au fost foarte interesante și interactive prin care am exersat lucrul în echipă și am învățat să ne descurcam în diferite situații. A fost o oportunitate excelentă unde am cunoscut oameni noi și am legat prietenii, dar și din care am învățat să mă adaptez unui nou stil de viață, într-o țară străină. Aș repeta cu drag această experiență!

Cristian, participant BIP - Porto, Portugalia

Salutare! Experiența din Porto a fost una nemaipomenită și a rămas întipărită în memoria mea. Activitățile desfășurate nu au fost ieșite din comun, dar modul în care s-au petrecut a fost foarte plăcut. De la împărtășirea experiențelor personale până la cățărat și înot, toate momentele au fost centrate în jurul colectivului, care deși a fost divers, cu persoane din trei țări, a fost foarte apropiat și unit. Mă simt foarte recunoscător că am avut oportunitatea de a participa în această aventură de o săptămână, pe care aș repeta-o oricând!

Cătălin, participant BIP - Porto, Portugalia

Programul BIP de la Universitatea din Maia a fost extraordinar! În primul rând, fiind prima mea vizită în Portugalia, mai cu seamă în Porto, m-a uimit frumusețea orașului și a oceanului. În al doilea rând, Universitatea Maia este un loc absolut perfect pentru tot ce înseamnă a fi student, are un campus extrem de dotat din toate punctele de vedere, iar a avea o altfel de experiență la ei pentru mine a fost o mare realizare.  Dar mai ales, faptul că am avut 5 zile pline de activități care mai de care mai provocatoare și am întâlnit oameni minunați din Polonia, Wroclaw, și din Porto, este partea cea mai frumoasă. Cu siguranță este o experiență fără egal care a meritat din plin!

Alexandra, participant BIP - Porto, Portugalia