premiuLect. dr. Teodor Lucian Moga, din cadrul Centrului de Studii Europene este câştigătorul premiului „ATHENA” „Strengthening democracies through knowledge” 2013 pentru  cel mai bun articol în domeniul studiilor de securitate şi de apărare. Distincţia a fost acordată pe 26 iunie 2014, în cadrul conferinţei anuale „The future of Euro-Atlantic Security: Education and Power” organizată de către Consortiumul Partneriatului pentru Pace (PfPC) – reţeaua academiilor militare şi de apărare şi institutelor pe studii securitare. Lucrarea se intitulează „Post-Soviet States between Russia and the European Union: reviving geopolitical competition? A dual perspective” (co-autor, Dr. Denis Alexeev, Universitatea din Saratov, Rusia) şi este apărută în CONNECTIONS Journal, Vol 13., No. 1, Dec. 2013

 „Lucrarea investighează dintr-o dublă perspectivă – cea a Uniunii Europene (UE), pe de o parte, și cea a Rusiei, pe de altă parte – geopolitica așa-numitei ”vecinătăți comune”, zona post-sovietică a Europei de Est”, a declarat lect. dr. Teodor Lucian Moga.

„Această analiză comparată dezvoltată la nivelul anului 2013 evidențiază relevanța strategică a acestui spațiu situat la confluența ideologiilor, intereselor și proiectelor antagonice ale celor doi mari actori internaționali. Totodată articolul aduce în prim-plan unele argumente critice la adresa politicilor UE în spațiul ex-sovietic (Politica Europeană de Vecinătate, Parteneriatul Estic), precum și contramăsurile Rusiei (Uniunea Vamală, proiectul Uniunii Euroasiatice) de a limita influența UE în regiune. Lucrarea anticipează tensiunile ivite în preajma Summit-ului de la Vilnius din noiembrie 2013 când Ucraina, la presiunea Moscovei, a refuzat în ultima clipa semnarea Acordului de Asociere cu UE, ceea ce a stârnit un val de proteste și violențe ale cărui consecințe sunt reflectate prin instabilitatea cu care se confruntă și astăzi statul vecin”, a adăugat lect.  dr. Moga.

Premiul Athena este  acordat anual unui articol, evaluat pe baza metodologiei, a calităţii academice, a orginalităţii şi a impactului pe care îl are asupra dialogului despre securitate.

Citiţi lucrarea în întregime aici.