Reprezentanți de la șase universități s-au întâlnit astăzi, 11 noiembrie, în cadrul Consorțiului Universităților din Republica Moldova-România-Ucraina pentru a  reînnoi colaborarea academică transfrontalieră.

Printre participanți s-au numărat prof. univ. dr. hab. Ion Gagim, rectorul Universitatății de Stat „Alecu Russo” din Bălți, prof. univ.dr. hab. Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat din Moldova, prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, rectorul Universității Naționale Iurii Fedkovici din Cernăuți,  conf. univ. dr. Florin Grigoraș, Prorector Relații Internaționale Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și prof.univ.dr. Tudorel  Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„E un Consorțiu Transfrontalier înființat în 2011 care a avut pe parcursul celor cinci ani de activitate diverse componente legate de activitatea didactică, de cercetarea științifică, de activitățile studențești, în concret proiecte de cercetare, proiecte studențești, mobilități de cadre didactice, de studenți, de cercetători. La orizont vin o serie de proiecte cu finanțare europeană, cum ar fi Orizont 2020 și altele, care facilitează colaborarea cu mediul academic transfrontalier din regiune”, a declarat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În cadrul reuniunii anuale a Consorțiului Universităților din Republica Moldova-România-Ucraina, delegații din partea universităților, rectori și prorectori, au discutat despre cooperarea academică transfrontalieră. „Am făcut un bilanț al realizărilor de până în prezent, am făcut proiecția proiectelor viitoare. Vom dezvolta linii de predare comună, vom dezvolta proiecte, mobilități, tot ce ține de viața academică”, a adăugat prof.univ.dr. Tudorel Toader. De asemenea, reprezentanții celor șase universități urmează să pună în discuție rezultatele și perspectivele de cooperare academică în domeniul educației, cercetării științifice, culturii și artelor și a activității studențești.

Următoarea întâlnire a Consorțiului va avea loc în 2017 și va fi găzduită de Universitatea Națională Iurii Fedkovici din Cernăuți, Ucraina. Președinția întrunirii date urmează să fie preluată de reprezentantul legal al universității care va organiza următoarea întâlnire.

Consorțiul celor șase universități a fost constituit în aprilie 2011 la Iași, când reprezentanții instituțiilor partenere au decis să urmărească o serie de obiective comune. Printre acestea se numărau realizarea în comun a unor proiecte de cercetare, didactice sau culturale, colaborarea în privința mobilităților de studiu și a mobilităților destinate personalului didactic, precum și valorificarea în comun a resurselor logistice.