Societatea Română de Psihanaliză (SRP), în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (FPSE) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează între 2 și 6 septembrie 2019 a 13-a ediție a Școlii de Vară de Psihanaliză (www.scoaladevara.srdp.ro), găzduită de Centrul de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Domnul Conf. Dr. Ștefan Boncu, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, care a prezentat preocupările din psihanaliză în regiunea Moldovei și Doamna Rodica Matei, doctor în Psihopatologie și Psihanaliză, Vicepreședinte al SRP, dar și practician psihanalist: Geniul este 10 % inspirație și 90% transpirație. Psihanaliza poate reflecta asupra dinamicii inconștiente subiacente acestui travaliu creator care îl duce pe omul genial către fructificarea potențialului său. Care este sursa energiei creatoare a geniului? Ce anume determină această masivă învestire de energie psihică in obiectul creației, fie ea științifică, ori artistică?

Tematica acestei ediții a Școlii de Vară de Psihanaliză este Geniul, dr. Rodica Matei prezentând în detaliu dinamicile inconștiente care stau la baza personalității.

Evenimentul include prezentări teoretice în plen, grupuri de discuție teoretică și clinică, proiecție de film și ateliere de psihanaliză aplicată în cultură, mese rotunde.

Participanții pot afla, de asemenea, ce au în comun creativitatea și sublimarea, precum și cum ne pot ajuta acești doi factori să avem o viață psihică mai autentică, din prelegerea domnului Prof. Dr. Anatol Nacu de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, formator în psihanaliză. Perspectiva Freudiană asupra intelectului de geniu este prezentată pe larg de doamna Brândușa Orășanu, Doctor în Psihopatologie Fundamentală şi Psihanalizǎ și Conferențiar la Universitatea „Titu Maiorescu”.

Un studiu de caz despre înțelegerea semnificației ascunse a simptomatologiei schizofreniei paranoide va fi ilustrat de Doamna Conf. Dr. Simona Trifu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic psihiatru și psiholog clinician principal, prezentare de interes în mod special pentru clinicieni sau pentru cei cu aspirații clinice.

Mai mult decât atât, participanții la Școala de Vară de Psihanaliză se pot  bucura de prezența și vasta experiență clinică a Doamnei Irina Adomnicăi, psihanalist formator, membru al Societății Psihanalitice din Paris și al Institutului de Psiho-Somatică „P. Marty”, care va explica pe larg cum se desfășoară activitatea psihanalistului în clinica psihosomatică.

Nu în ultimul rând, Doamna Conf. Dr. Zinaida Bolea, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, Doctor în Psihologie, va explica perspectiva psihanalitică asupra fascinației exercitate de sistemele totalitare – Pot oare marii dictatori ai lumii să fie considerați ca fiind genii? Este suficientă dedicația lor spre a crea o lume nouă și a reconstrui însăși rasa umană pentru a primi această etichetă?

Participanții la eveniment se pot bucura și de o expoziție de artă plastică, cu lucrări realizate de Andra Ștefan și Maria Luiza Țuculeanu, iar ca organizatori locali s-au ocupat de acest eveniment Dr. Laura Arhiri și Dr. Mihaela-Alexandra Gherman.

Reprezentanții Societății Române de Psihanaliză și-au exprimat dorința ca și viitoarea ediție a Școlii de Vară să se deruleze la UAIC.

Programul evenimentului poate fi consultat aici.