Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat luni, 15 aprilie 2024, la ora 14.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Nadji RAHMANIA, de la Universitatea din Lille, Franța.

În deschiderea ceremoniei, prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a declarat: „Avem astăzi deosebita plăcere de a omagia și, pentru unii dintre noi, de a descoperi un prieten special al universității noastre. Îmi afirm disponibilitatea și angajamentul pentru ca aceste relații de prietenie să continue, iar relațiile de cooperare să se dezvolte în anii care urmează.”

Evenimentul a continuat cu citirea Laudatio de către prof. univ. dr. Daniela COJOCARU, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, care a evocat principalele contribuții științifice ale prof. univ. dr. Nadji RAHMANIA.

În continuare, Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași, a acordat domnului prof. dr. Nadji RAHMANIA titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași: „Profesorul RAHMANIA a avut o contribuție substanțială la înfrățirea dintre Iași și Villeneuve d’Ascq, un satelit al orașului Lille, de acum 21 de ani. Relația de cooperare dintre cele două orașe s-a consolidat în fiecare an, prin schimbul de experiență dintre studenții francezi și cei români.”

După acordarea titlului și înmânarea diplomei de Doctor Honoris Causa, festivitatea a continuat cu discursul prof. univ. dr. Nadji RAHMANIA, care a amintit buna colaborare dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din Lille: „Sunt deosebit de onorat și emoționat pentru distincția pe care o primesc astăzi. Acest titlu de Doctor Honoris Causa reprezintă, de asemenea, simbolul relației prospere și durabile dintre cele două universități.”

După strălucite studii universitare în Algeria, țara sa natală, în domeniul matematicii aplicate, profesorul RAHMANIA obține o bursă de merit care îi permite să urmeze studii doctorale la Universitatea din Lille, unde, de altfel, își va desfășura întreaga sa carieră de profesor-cercetător. Aici și-a susținut teza de doctorat și a obținut abilitarea pentru a conduce cercetări. Interesele științifice ale profesorului și cercetătorului Nadji RAHMANIA sunt diverse, dar în același timp formează o structură unitară și coerentă, cu mai multe interacțiuni. Acestea îl fac un specialist remarcabil, recunoscut la nivel internațional în domeniile matematicii aplicate, sociologiei matematice și econometriei. Colaborarea sa cu UAIC datează de mai bine de 30 de ani, aproape imediat după revoluția română din 1989. La acea vreme, sociologia din Iași era la început, avea puțină vizibilitate și ducea o lipsă acută de personal și de resurse. Programele comunitare au venit exact la momentul potrivit. Nadji RAHMANIA a solicitat și a primit o finanțare europeană substanțială pentru două proiecte consecutive pe care le-a coordonat și care acoperă perioada 1991-1998.

Comisia de acordare a titlul de Doctor Honoris Causa a fost formată din prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Președinte), prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU, Președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Daniela COJOCARU, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu ȘOITU, Decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Petru BEJAN, Directorul Departamentului de Filosofie al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.

Înregistrarea ceremoniei poate fi vizionată aici: https://www.youtube.com/watch?v=N6mNVO8Nzm0