Contact

Adresa: T15 Campus Tudor Vladimirescu, Aleea Profesor Vasile Petrescu, Bulevardul Tudor Vladimirescu 109-111, Iași 700560
Web: www.atrag.ro
E-mail: atrag.iasi@gmail.com
Instagram: atragiasi
Facebook: ATRAG Iași – Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor
Link pagină de facebook: https://www.facebook.com/atrag.iasi/

Biroul de Conducere

Prezentare

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor – ATRAG Iași, este o asociație apolitică, non-profit, non-guvernamentală și non-partizană. Asociația a fost întemeiată în anul 2005, la inițiativa unui grup de tineri basarabeni ambițioși, printre care și Roman Podgornîi, primul președinte ATRAG. În data de 30 mai 2006 asociația a dobândit și statutul legal, fiind înregistrată la Judecătoria Iași.
În anul 2011, ATRAG Iași devine membru al Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, al cărei scop este de a reprezenta interesele elevilor și studenților etnici români în fața autorităților și mediului academic.
Din luna august, 2017, ATRAG Iași este membru al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, al cărei scop este de a reprezenta interesele tuturor studenților din România.

Scop

 Scopul asociației este de a reprezenta tinerii etnici români din afara granițelor (basarabeni, ucraineni etc.) în fața autorităților și mediului academic, administrației de stat precum și în fața altor organizații naționale și internaționale.

Misiune

Misiunea asociației constă în dezvoltarea și promovarea intereselor elevilor și studenților etnici români, cât și promovarea culturii românești din Republica Moldova în spațiul cultural românesc, cu precădere în Iași, dar și la nivel național prin:

  • crearea condițiilor favorabile dezvoltării individuale și integrării tinerilor etnici români, originari din Republica Moldova și Ucraina, în spațiul cultural românesc;
  • promovarea spiritului civic în rândul tinerilor și crearea unui mediu favorabil prin care elevii și studenții etnici români se pot implica în  organizarea evenimentelor culturale dedicate tinerilor din Iași și, în general, comunității ieșene;
  • oferirea suportului pentru studenți și elevi în soluționarea problemelor care intervin pe parcursul aflării pe teritoriul României.
  • crearea unui mediu de interacțiune, de contact socio-cultural și educațional pentru toți elevii și studenții etnici români, indiferent de profilul sau facultatea pe care o urmează;
  • consolidarea relațiilor cu mediul academic, mediul public și mediul privat prin organizarea evenimentelor culturale comune dedicate comunității ieșene;

Proiecte de tradiție

  • Campania „Adevărata Basarabie” este cel mai amplu proiect marca ATRAG, care se desfășoară anual în aprilie-mai și presupune organizarea mai multor evenimente culturale dedicate comunității ieșene: Deschiderea Campaniei, Proiecție de Film Basarabean, Excursia ”Cunoaște Basarabia”, Spectacol de Teatru Basarabean, Festivalul D.O.R. (Descoperă Tradițiile Românești) Din Basarabia, Petrecerea Flori de Mai și Gala de Închidere a Campaniei.
  • Festivalul Cultural Basarabia presupune organizarea unei serii de evenimente cum ar fi: Hora Unirii, Cupa Unirii la Fotbal, conferințe tematice și participarea, alături de autoritățile locale, la o serie de activități comemorative a evenimentului Marea Unire a Basarabiei cu România din data de 27 martie 1918.
  • Campania AdmiteRO, organizată anual în parteneriat cu Federația Asociațiilor de Basarabeni din România presupune o serie de evenimente de informare și consiliere a absolvenților de gimnaziu/liceu/facultate din Republica Moldova despre continuarea studiilor în România. Campania AdmiteRO presupune mai multe evenimente cum ar fi: Târgul Universităților din România, Adoptă un Boboc și Sunt Student la Iași.

Recrutări

Dacă vrei să devii și tu membru ATRAGător, urmărește pagina noastră de facebook pentru a fi informat despre cele două sesiuni de recrutări din lunile obtombrie și februarie sau accesează direct siteul www.atrag.ro și completeză formularul de înscriere! Te așteptăm la noi în echipă!