Contact

Adresa: sat Bratesti, comuna Stolniceni-Prajescu, judetul Iaşi

Websitewww.gipsyeye.com
Facebook: Gispy Eye

E-mail: gipsyeye2008@yahoo.com
Președinte: Ionut STAN
Email: gipsystan@yahoo.com

Prezentare

Asociaţia Gipsy Eye („Ochi de ţigan”) a fost fondată în anul 2007 la iniţiativa unui grup de şase tineri rromi. În prezent Asociaţia este formată din membri si voluntari atât rromi cât şi ne-rromi, proveniţi din diferite medii sociale: studenţi, elevi dar şi tineri ce nu s-au putut bucura de educaţie.

Asociaţia îşi desfăşoară activitatea în Iaşi, Paşcani dar şi în comunitaţile defavorizate din jurul acestor oraşe. Am ales acest nume deoarece considerăm că prin «ochiul de ţigan» restul comunităţii va putea vedea adevărata faţă, pozitivă şi constructivă a rromilor, va putea simţi şi înţelege ce simte un rrom. Atmosfera din şatră, tradiţiile, precum şi adevăratele valori ale neamului ţigănesc, transpuse prin modele de tineri rromi care muncesc şi îşi construiesc o viaţă sănătoasă, vor fi aduse la cunoştinţa publicului larg de către voluntarii din asociaţie. Sloganul nostru este „Treci dincolo de prejudecati”.

Scopul Asociaţiei este de a îmbunătăţi imaginea rromilor în societate prin promovarea culturii şi tradiţiei rrome. Lucrăm în mod direct cu tinerii şi comunitaţile defavorizate construind poduri peste prejudecaţi, iar acest scop îl ducem la îndeplinire cel mai bine prin numeroasele noastre proiecte de succes, prin care reuşim să ne facem văzuţi şi auziţi în comunitaţi. Voluntarii noştri beneficiază de instruire în diverse domenii cum ar fii: Educaţie pentru Drepturile Omului şi Educaţie Cetăţenească, Luptă împotriva discriminării, Advocacy s.a, prin participarea la cursuri, conferinţe, workshop-uri atât naţionale cât şi internaţionale. De asemenea volunatrii noştri au ocazia să înveţe despre istoria  rromilor, limba rromani, iar cu ajutorul trupei de dans Gipsy Eye pot învăţa şi frumoasele dansuri ţigăneşti.

Proiecte

  • Clubul Inimi Pentru Inimi- un club în care lucrăm în mod non-formal cu copii proveniţi din medii defavorizate, cu preponderenţa rromi. Acest Club este localizat în cadrul Şcolii din Comuna Cozmeşti, judetul Iasi. Voluntarii noştrii îi ajută pe copiii beneficiari la teme, apoi desfăşoară diverse activităţi bazate pe educaţia non-formală. Clubul este deschis de luni pană vineri de la ora 10:00 pana la 14:00.
  • Schimburi de tineri la nivel european- având loc de mai multe ori pe an, fiecare proiect avand o tema si un program de activitate. În cadru acestor schimburi de tineri, voluntarii au ocazia să cunoască tinerii din diferite ţări şi proveniţi din diverse medii sociale, îşi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare într-o limbă străină, s.a. Perioada de desfăşurare a acestor proiecte este în general de una sau două săptămâni.
  • Organizarea de evenimente multiculturale, prin care se promovează cultura şi tradiţia rromă. Cel mai recent eveniment, a fost cel intitulat „Multiculturalitate- Unitate prin diversitate” care a avut loc în Comuna Moţca. La acest eveniment au participat atât voluntari şi membrii din cadrul mai multor asociaţii şi organizaţii cât si autorităţi din judetul Iaşi.
  • Promovarea dansului ţigănesc prin participarea la diverse festivale interetnice în Iaşi şi în ţară.

Înscrieri

Pentru înscrieri vă invităm să ne scrieţi la adresa de e-mail gipsystan@yahoo.com