Contact

E-mail: esn.iasi@gmail.com
Web: iasi.esn.ro
Facebook: ESN Iași

Preşedinte: Biliuță Cezara
Telefon: 0753 686 768
E-mail: biliuta.cezara@gmail.com
PR Manager: Mihoc Delia
Telefon: 0746 941 484
E-mail: delia.mihoc@gmail.com

Prezentare

Erasmus Student Network este cea mai mare asociație studențească din Europa cu peste 400 de secțiuni în peste 35 de țări. În cadrul asociației oferim oportunități de cunoaștere interculturală și dezvoltare personală sub principiul „Students helping students”. Cu o vechime de 5 ani, Erasmus Student Network Iași este una dintre cele mai vechi secțiuni le asociației din România. Activitatea ESN se axează pe crearea unui mediu de educație mult mai mobil și flexibil. Acest scop este atins prin sprijinirea mobilităților de studii între studenți și promovarea unei experiențe interculturale. Studenții internaționali ce optează pentru o mobilitate Erasmus în Iași reprezintă principalul nostru obiectiv, iar adaptarea și integrarea lor în noul mediu academic, social și cultural constituie țelul organizației.
Anticipând problemele cu care se pot confrunta odată cu sosirea în Iași, ESN vine în ajutorul lor încă înainte de începerea cursurilor prin contactarea noilor bursieri și oferirea tuturor informațiilor solicitate de aceștia cu privire la diverse aspecte (cazare, transport, cursuri, obiective turistice, etc.). Acest proces continuă și după începerea noului an universitar, iar organizarea diferitelor evenimente (culturale, sociale, excursii, nopți de film, cine tradiționale, petreceri tematice) contribuie la integrarea completă a studenților și la oferirea unei experiențe internaționale complete.

Cu o misiune și un set de valori aliniate tuturor secțiunilor locale, naționale și internaționale, ESN Iași deține aceeași structură organizatorică practicată de toate cele peste 400 de secțiuni din 35 de țări. Fiind coordonată de un BOARD ce își schimbă componența anual, activitatea se desfășoară pe bază de voluntariat, organizația recrutându-și membri noi în fiecare an.

În luna octombrie a anului trecut, ESN Iaşi a participat la ”Bun Venit la UAIC”, eveniment organizat de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” și se bucură de prezența în cadrul Erasmus Welcome Days la începutul fiecărui semestru – eveniment de întâmpinare a studenților Erasmus – alături de reprezentanții birourilor de relații internaționale de la toate cele 5 universități din Iași.

Proiecte 2015 – 2016

În anul 2015, Erasmus Student Network Iași a desfășurat zeci de activități culturale, sociale și caritabile în care studenții Erasmus au fost direct implicați cu scopul de a se familiariza cu mediul cultural și social al orașului. În cadrul Welcome Week, săptămână de acomodare și integrare a studenților, cu sprijinul profesorului Mihai Bulai, profesor în cadrul facultății de Geografie și Geologie, organizăm un tur introductiv al orașului – iar pe parcursul semestrului, excursii în care studenții Erasmus au ocazia de a descoperi România. Alte activități includ Games Nights, Jam Sessions, Meet Your Buddy – eveniment social în care studenții Erasmus au ocazia de a-și cunoaște oficial mentorul sau de a-și alege un mentor în funcție de compatibilitate(bazată pe universitatea la care își desfășoară cursurile, limba vorbită sau interese comune). De-a lungul semestrului, ESN Iași organizează atât petreceri tematice cum ar fi: Meet My Country Party, Black and White Party, Gender Bender Party, American College Party sau Goodbye/Prom Party – în care sunt încoronați regele și regina Erasmus Iași și le sunt apreciate meritele celor mai activi voluntari. Pe lângă aceste activități, enumerăm ședințele de promovare, desfășurate în toate universitățile din Iași și chiar dinafara Iașului de către promotorii Erasmus + și evenimentele Social Erasmus. Din proiectele Social Erasmus desfășurate, enumerăm Erasmus in Schools, Free Hugs for Peace și proiectul defășurat la nivel național „Children Finding Voices”.

Erasmus Student Network Iași participă activ la organizarea evenimentelor Naționale ESN România: Escape to Vama Veche și Halloween in Transilvania. Anul trecut, proiectul propus de ESN Iași pentru evenimentul Escape to Vama Veche a fost ales de board-ul național, membrii ESN Iași devenind OC al evenimentului.

Înscrieri

Studenții interesați de dezvoltarea într-un mediu multicultural, pot participa la activitățile asociației, atât în calitate de voluntar cât și de „mentor”(buddy), program înființat oficial la începutul anului trecut. În cadrul programului nostru de mentorat, Buddy System, studenții Români sunt grupați cu un student Erasmus căruia îi vor fi mentor pe durata șederii sale în Iași – în funcție de posibilități și cu susținerea ESN. Studenții interesați de acest program vor putea cere mai multe informații la adresele de contact ale ESN Iași sau se pot înscrie în baza noastră de date accesând următorul formular.

Recrutările de noi voluntari se realizează de două ori pe an, cu aproximativ două săptămâni înainte de începutul fiecărui semestru, pe baza unor întâlniri de informare și înscrieri online. Sesiunea de recrutări din acest semestru se desfășoară în perioada 26 – 4 februarie. Pe data de 2 februarie, în sala de conferințe din corpul R al univesității, se va desfășura o ședință de informare a studenților cu privire la activitatea ESN Iași și beneficiile voluntariatului în cadrul acestei asociații. Astfel, marți, 2 februarie, ora 13:00, membrii asociației vor aștepta studenții interesați de oportunități de dezvoltare personală într-un mediu multicultural, să adreseze cât mai multe întrebări pentru a-și satisface curiozitatea.