Felicitări, eşti student la Cuza! Fie că eşti din Iaşi sau nu, primul lucru pe care îl ştii cu siguranţă este că va trebui să vii la şcoală. Află cum vor arăta următorii ani la UAIC:

 

Câţi ani studiezi

La UAIC structura învăţământului academic cuprinde trei cicluri de studii:

  • Ciclul de studii universitare de licenţă, cu durată de 3 ani (toate facultăţile). Excepţii, 4 ani, pentru: Facultatea de Drept, Facultatea de Geografie şi Geologie – Inginerie geologică, Facultatea de Fizică – Inginerie tehnologică;
  • Ciclul de studii tip master, cu durată de 2 ani;
  • Ciclul doctoral, cu durată de 3 ani.

Acum te afli în primul din cei trei ani ai primului ciclu care reprezintă o perioadă de pregătire generală într-un domeniu de licenţă. Poţi studia specializarea din domeniul tău timp de trei ani, sau poţi ca în anul al treilea să urmezi cursurile la o altă specializare, complementară, de la facultatea ta sau de la orice altă facultate din cadrul UAIC.

Cum vei primi note/Ce sunt creditele

Creditul este o convenţie, o unitate de măsură pentru volumul mediu de muncă necesară pentru a promova o disciplină. Un credit reprezintă aproximativ 30 de ore de muncă. Asta înseamnă că dacă o disciplină are 5 credite, pentru a o promova vor fi necesare aproximativ 150 de ore de muncă. În acestea sunt incluse şi orele de curs şi de seminar, şi studiul individual, pregătirea unor lucrări, lectura cărţilor din bibliografia obligatorie etc. Totuşi, aceasta e o valoare medie, deci poate varia în funcţie de ritmul tău de învăţare.
Punctele obţinute la o disciplină se determină prin înmulţirea creditelor alocate disciplinei cu nota obţinută de student.
Punctajul unui student, la finele unui semestru, se obţine prin însumarea punctelor la disciplinele promovate.
În primii trei ani de facultate vei acumula un număr total de 180 de credite, adică 30 în fiecare semestru.

Cum poţi alege ce să înveţi

La UAIC ai posibilitatea ca, după ce ai parcurs doi ani din domeniul tău de licenţă, să optezi, printr-o cerere adresată decanului facultăţii la care eşti înmatriculat, pentru o a doua specializare, numită complementară. Poţi, aşadar, ca în anul al treilea să urmezi fie specializarea din domeniul de licenţă, fie o alta la alegerea ta dintre specializările de la orice facultate din UAIC.

Atenţie, specializarea complementară nu este echivalentă cu un domeniu de licenţă. După ce vei absolvi primul ciclu de trei ani, pe diploma ta va scrie că eşti licenţiat în domeniul principal, şi nu într-o specializare anume. Totuşi, pe lângă diploma de licenţă, vei primi un supliment de diplomă care va atesta traseul tău individual de studiu. Certificarea şi consolidarea specializării se face în ciclul studiilor de masterat.

Din moment ce primii trei ani reprezintă o perioadă de pregătire generală într-un domeniu, e în avantajul tău faptul că în anul al treilea poţi acumula cunoştinţe şi competenţe din orice altă specializare care crezi că ţi se potriveşte, fără să fii nevoit să începi o altă facultate. Deocamdată, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este singura din România care îţi oferă această posibilitate.

Care este diferenţa dintre cursuri şi seminarii?

Cursurile sunt prezentări teoretice ale materiei pe care o studiezi la o anumită disciplină. În general, cursurile reprezintă o prelegere, o expunere făcută de către un profesor. Prezenţa la curs nu este reglementată, însă vei afla la începutul semestrului preocentul de prezenţă cerut pentru cursul respectiv.

Seminariile sunt activităţi în care se clarifică noţiunile fundamentale predate la cursuri. Studenţii îşi fixează cunoştinţele predate la curs prin prezentări, discuţii, sau executând lucrări practice sub conducerea unui profesor. Prezenţa la seminarii este obligatorie.

La primul curs sau seminar de la o anumită materie, cere profesorului tău programa analitică în care să se reflecte numărul de credite, astfel încât să ştii de la început ce vei avea de făcut în cursul semestrului pentru a promova disciplina. Discută liber cu profesorul şi nu te sfii să întrebi atunci când un aspect al programei nu este clar. E de preferat să faci acest lucru la începutul semestrului, în aşa fel încât sesiunea de examene să treacă fără probleme pentru tine.

De câte ori poţi să dai un examen

La aceeaşi disciplină, poţi susţine un examen în mod gratuit de două ori; dacă după a doua prezentare nu l-ai promovat, vei fi exmatriculat. La reînmatriculare vei achita taxa de reînmatriculare care acoperă evaluarea la disciplina/disciplinele nepromovate.

Într-un semestru universitar poţi beneficia de o singură mărire de notă. Rezultatul reexaminării nu poate conduce la scăderea notei obţinute anterior. Nota finală este nota obţinută la examenul de mărire dacă ai obţinut o notă mai mare, iar dacă nu, nota iniţială nu se modifică.

Ce faci dacă ai intrat la taxă

Repartizarea pe locurile finanţate de la bugetul de stat se face la începutul fiecărui semestru, pe baza rezultatelor obţinute la sfârşitul semestrului anterior. Deci la începutul fiecărui semestru ai şansa, dacă ai obţinut rezultate bune, să treci pe un loc finanţat de la buget. Nu este exclusă însă nici varianta inversă: poţi pierde locul la buget în cazul în care, în ierarhia semestrială a mediilor, nu te încadrezi în numărul total de locuri finanţate de la buget pentru domeniul sau specializarea ta.

Ce studiezi

Pe pagina GESCO poţi găsi planurile de învăţământ pentru fiecare disciplină pe care o vei studia începând cu primul semestru. Vei putea afla care e forma de evaluare pentru fiecare disciplină, precum şi numărul de credite

Cum îţi poţi afla notele online

Iti poti vizualiza notele on-line pe noul site http://simsweb.uaic.ro .

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti creezi un cont. Dai click pe “Login” in dreapta sus si te duce intr-o alta pagina unde apesi pe ”Create new user”. Acest cont nu este deja creat ca la gesco, ci il creezi singur folosind numarul matricol pe care il gasesti in carnetul tau de student, username este numarul matricol, iar parola trebuie sa fie de minimum 7 caractere din care cel putin unul trebuie sa fie caracter special gen: “,” “.” “;” etc.

La adresa de mail poti trece orice adresa de e-mail: @yahoo.com, @gmail.com etc.

Raspunsul la intrebarea de securitate trebuie sa il tii minte in cazul in care vei avea probleme cu contul tau.

Dupa ce completezi toate campurile apesi pe “Create user”.

Trebuie sa mergi mai departe in contul tau de e-mail pentru a confirma crearea contului si uploadul informatiilor din baza de date.

Te vei loga mai apoi si vei putea vedea notele tale, situatia taxelor.

In cazul in care nu apar notele nu scrie administratorului aplicatiei deoarece notele sunt trecute de catre secretare in baza de date la care se conecteaza acest site; daca cumva iti apar note de genul “-1000″ sunt greseli care se vor rezolva si apar din preluarea datelor din baza de date GESCO.

Când sunt vacanţele şi perioadele de sesiune?

Vezi structura anului universitar aici.