Școli de vară ROSE 2023

ÎNSCRIERILE PENTRU ȘCOLILE DE VARĂ ROSE 2023 S-AU ÎNCHEIAT!

Dragi elevi,

Vă mulțumim pentru interesul acordat școlilor de vară organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Dorința voastră de a participa la una dintre cele 11 școli de vară ne onorează, motiv pentru care acordăm o atenție deosebită verificării celor 605 de cereri înregistrate.
Elevii selectați vor fi contactați, pe măsură ce fiecare școală de vară finalizează verificarea dosarelor.

11 școli de vară în cadrul unui program tip punte adresat elevilor de liceu

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași” (UAIC) va desfășura și în anul 2023, 11 programe de vară finanțate din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) de către Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (Banca Mondială), care au ca scop organizarea de cursuri și alte activități relevante destinate elevilor de liceu, cu precădere celor dezavantajați social, pentru încurajarea finalizării de către aceștia a studiilor liceale și facilitarea continuării educației la nivel terțiar.

Lista școlilor de vară din cadrul UAIC

Pentru ca fiecare elev să poate experimenta viața de student la una dintre facultățile din cadrul UAIC, în anul 2023 se vor organiza următoarele Școli de vară:

Facultatea de Geografie-Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează în perioada 3 – 16 iulie 2023 (14 zile) școala de vară  Descoperim Pământul spre culmile cunoaşterii! (GEO-GEO) destinată elevilor din liceele eligibile pentru a primi finanțare prin schema de granturi ROSE.

Pot participa elevi aflați în situații de risc care vor beneficia de un program intens şi diversificat de cursuri practice care îi vor ajuta să înțeleagă specificul geologiei ca ştiinţă care studiază Pământul, compoziţia şi structura sa, fosilele şi evoluţia vieţii în decursul timpului geologic precum şi relația cu resursele minerale ale Terrei.

Geografia ca ştiință va deveni mai atractivă pentru elevi prin înțelegerea modului în care resursele naturale legate de apă şi de sol trebuie gestionate în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, în contextul progresului urbanistic şi a creşterii demografice.

Atelierele de lucru le vor crea elevilor abilități şi competențe legate de analiza eşantioanelor de apa, sol şi rocă, cu ajutorul aparaturii moderne şi îi vor ajuta să prognozeze timpul probabil în funcție de fenomenele naturale.

Vizitele de studii, efectuate la Stația Meteorologică Iaşi şi în Rezervația Geologică și Paleontologică Repedea din Iași, vor contribui la cunoaşterea instrumentelor şi metodelor moderne de înregistrare a parametrilor climatici, de stocare și transmitere a informației şi de elaborare a prognozelor meteorologice. Elevii vor înțelege mai bine istoria geologică a zonei municipiului Iași.

În cadrul unei excursii de studiu cu durata de 1 zi, elevii vor avea prilejul vizitării uneia dintre cele mai interesante stațiuni de cercetare și practica studenteasca din România. Situată in Masivul Rarău la altitudinea de 1572 metri. Staţiunea de cercetare şi practică studențească „Ion Gugiuman” Rarău constituie o bază extrem de importantă pentru cercetarea științifică din România.

O atenție deosebită se va acorda activității de consiliere profesională şi de orientare în carieră prin care elevii vor beneficia de asistență de specialitate pentru a decide în mod informat şi corect viitorul parcurs universitar, în corelație cu aspirațiile şi cu potențialul propriu de cunoaştere.

În beneficiul elevilor vor fi organizate competiții sportive şi activități recreative prin intermediul cărora elevii vor experimenta spiritul de echipă, dorința de a fi lider, capacitatea de a se exprima artistic şi alte însuşiri cu potențial valorizator. Evenimentele culturale (vizite la muzeu, vizionarea de spectacole) programate pe durata şcolii de vară, vor conduce la o mai bună cunoaştere a patrimoniului artistic şi cultural al Iaşului universitar şi vor face să fie mai mult apreciate perspectivele pe care viața de student le presupune.

Pentru a experimenta cu adevărat ce înseamnă viața de student, elevii vor fi cazați în căminele universității şi li se va servi masa la cantină. Ei vor beneficia deopotrivă de facilitățile de educație ale universității: săli de conferințe, de seminar, laboratoare informatice şi multi-media, bază sportivă şi zone de agrement din campusul universității.

Fiecare elev participant la școala de vară GEO GEO va intra în posesia următoarelor  materiale: pix, agenda, sapca baseball, rucsac, tricou, ecuson, atlas geografic al lumii, smartwatch, busola breloc, memory stick și alte materiale necesare bunei desfășurări a activității.

ȘCOALA DE VARĂ LITERATIS

Şcoala de vară pentru elevi „Vreau să fiu student la Litere! – LiteratIS”, organizată de Facultatea de Litere, în perioada 17 -30 iulie 2023, propune participanților o varietate de activități interactive, educative și recreative desfășurate sub coordonarea profesorilor și studenților Facultății de Litere.

Pentru buna desfăşurare a școlii de vară, pe lângă finanțarea care acoperă integral costurile de participare, elevii care aleg cursul LiteratIS vor primi un NOTEBOOK pe care îl vor folosi în cadrul orelor și atelierelor școlii de vară și, în continuare, la întoarcerea acasă, ca instrument de optimizare a învățării.

Programul fiecărei zile are următoarea structură:

Dimineața, de luni până vineri, în intervalul 9.00-13.00, se vor desfășura:

– activități didactice, în timpul cărora elevii se vor familiariza, prin participarea la prezentări interactive și activități practice, cu ceea ce înseamnă culturile limbilor care se studiază în Facultatea de Litere a UAIC. Astfel, ei vor afla informații inedite despre limba şi cultura română, engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, rusă, latină și greacă, vor putea pune întrebări și vor colabora pentru realizarea unor sarcini de lucru;

– ateliere aplicate, în care elevii vor fi îndrumați spre găsirea celor mai bune strategii de scriere a unui text, de pregătire a unui discurs, de îmbunătățire a strategiilor de lectură etc;

– sesiuni în care elevilor li se vor furniza informații despre bursele oferite de Facultatea de Litere și despre programele de schimburi internaționale ale UAIC;

– sesiuni de autoexplorare pentru dezvoltare personală și de grup pentru creșterea rezilienței și de orientare academică și consiliere profesională în vederea clarificării obiectivelor personale și creșterii orientării eficiente a elevilor.

După-amiaza, de luni până vineri, în intervalul 15.00-17.00, vom organiza:

– ateliere în care elevii vor învăța să colaboreze pentru realizarea unui poster, să facă o prezentare PowerPoint și să o prezinte în fața colegilor, să participe la dezbateri, să discute un film etc;

– vizite de studiu la un studio de televiziune, la muzeu etc;

În weekend se vor organiza activități recreative, precum „Iașul cultural: tur ghidat”, o seară literară, o vizită la Grădina Botanică etc.

Eventualele întrebări și solicitarea de detalii suplimentare pot fi adresate: Diana Rusu, email: nicoleta.rusu@uaic.ro

Școala de vară „Vacanță juridică DREPT în Iași!” reprezintă o oportunitate de a descoperi viața de student la Facultatea de Drept înainte de absolvirea liceului.

Activitățile propuse sunt dintre cele mai variate: cursuri, ateliere de lucru, prelevare de urme, vizite de studiu și documentare la instituții de profil și stațiuni de cercetare ale universității, vânătoare de obiective turistice după indicii juridice, dar și activități recreative, precum cele din sfera asociațiilor studențești sau chiar sportive.

Ca experiența ta să fie și mai frumoasă, vei primi un kit al participantului format din rucsac, tricou, șapcă, agendă, pix, memory stick, smartwatch, Constituția României etc. (o parte din materiale personalizate cu elementele de identitate vizuală ale proiectului).

Nu rata ocazia de a fi cu un pas înaintea tuturor celorlalți colegi! Fă-ți o vacanță juridică DREPT în Iași!

Subproiectul Şcoală de vară pentru Economiști (EconomIS), organizată de Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor în perioada 17 – 30 iulie 2023, propune un program intens şi diversificat prin care participanţii se vor familiariza cu facilitățile campusului studenţesc şi vor înțelege care sunt exigențele de calitate a pregătirii universitare.

În cadrul şcolii de vară EconomIS se vor organiza cursuri atractive pentru fiecare program de studiu al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor și ateliere de lucru ca simularea unui examen, pentru ca elevii participanți să aibă parte de o experiență cât mai veridică de student economist.

Se vor organiza vizite de studii la instituţii financiar-bancare (Banca Naţională a României – Filiala Iaşi și filiala unei bănci comerciale), publice (Primăria Municipiului Iaşi), companii locale, incubatoare de afaceri, în cadrul cărora partea teoretică/operaţională va fi îmbinată cu un joc de rol, cu implicarea elevilor din grupul ţintă.

Elevii vor fi antrenați în competiții sportive, activități recreative şi evenimente culturale prin intermediul cărora vor stabili mai uşor legături cu ceilalţi participanţi, vor participa la activităţi comune şi vor cunoaşte mai bine patrimoniul artistic şi cultural al Iaşului universitar, fapt care va contribui la înțelegerea perspectivelor pe care viața de student le presupune.

Prin proiectul ROSE, participanții la activitățile EconomIS vor primi un kit (trusa participantului) care conține: rucsac, tricou, şapcă, agendă, pix, calculator.

Școala de vară „Experiență universitară timpurie pentru elevi de liceu: program-punte în domeniile Educație Fizică şi Sport şi Teologie Romano-Catolică (TEOSPOR)” vă introduce în lumea atrăgătoare a sportului și în universul fascinant al spiritului. Tabăra se va derula în intervalul 17 – 30 iulie 2023.

Participarea este gratuită, toate costurile legate de transport, cazare, masă și activități educative fiind acoperite prin proiectul ROSE.

La începutul școlii,  fiecare elev va primi cadou „trusa participantului” ce va conține, printre altele, o bicicletă și o Biblie.

Programul va fi variat și va conține diferite activități:

 • cursuri interactive și ateliere de lucru
 • consiliere și orientare în carieră
 • competiții sportive din diferite ramuri ale lumii sportului
 • vizite de studiu, vizite ghidate la muzee și obiective turistice
 • acțiuni culturale și recreative.

Elevii se vor familiariza cu standardele și oportunitățile vieții de student la UAIC. Informații suplimentare se pot găsi la adresele: www.sport.uaic.ro, www.ftrc.uaic.ro sau neculaes_marius@yahoo.com.

Vă așteptăm!

Trăiește 2 săptămâni de studenție!

Înscrie-te la Școala de Vară pentru Științe și vei avea ocazia să simți și să experimentezi viața de student! Școala de vară este un program-punte, organizat în Universitate pentru elevi, prin care poți participa la cursuri atractive, ateliere de lucru, vizite de studiu, care compun pregătirea profesională a unui student, dar vei avea parte și de activități recreative, de socializare și sportive, care întregesc farmecul vieții de student.

Sub-proiectul Vara Ştiințelor este promovat de comunitatea academică a Facultăților de Chimie și Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în perioada 17.07 – 30.07.2023 și oferă avantajele unei experienței directe de învățare, prin care vei putea să descifrezi Magia Chimiei alături de Fascinanta Știință a Vieții – Biologia.

Una din atracțiile acestui proiect este excursia de trei zile la Agigea unde vei descoperi Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea”, acolo unde se realizează cercetări legate de flora și fauna marină.

Pentru buna participare la școala de vară, vei primi un kit de elev, care va conține un rucsac de drumeție cu un tricou, o șapcă, o agendă și pix, un memory stick și un microscop digital portabil.

Prin interacțiunea directă cu profesorii și studenții implicați în proiect și prin intermediul activităților diverse îți vei face o imagine mult mai clară asupra domeniului chimie – biologie și vei descoperi noi oportunități de studiu și direcții de dezvoltare profesională.

În urma participării la acest proiect vei avea mai multe cunoștințe și abilități, vei fi mai pregătit și mai motivat să termini liceul, să promovezi Bacalaureatul și să devii student al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași!

Detalii suplimentare se pot obține de la directorul de proiect, Conf. Univ. Dr. Alin-Constantin DÎRȚU (alin.dirtu@uaic.ro).

Şcoala de vară în domeniul teologiei ortodoxe şi istoriei pentru îmbunătățirea oportunităților de participare la învățământul universitar a elevilor cu risc de abandon – TEOIST se va desfăşura în perioada 17.07-30.07.2023.

Sub-proiectul TEOIST este promovat de comunitatea academică a facultăților de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi are drept scop crearea unei experiențe universitare timpurii pentru 50 de elevi înscrişi în clasele terminale din liceele eligibile din cadrul schemei de granturi pentru licee, la una din specializările propuse: Teologie Ortodoxă sau Istorie.

Programul punte va avea o durată de 2 săptămâni (14 zile), cu orar complet de 6 ore/zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, cu două grupe simultane, formate din 25 de elevi aflați în situații de risc, selectați din liceele eligibile pentru a primi finanțare prin schema de granturi ROSE.

Elevii vor beneficia de un program intens şi diversificat de cursuri prin care se vor familiariza cu specificul domeniilor teologiei şi istoriei şi vor înțelege care sunt exigențele de calitate a pregătirii universitare; ateliere de lucru, în care elevii îşi vor îmbunătăți abilitățile de comunicare orală şi în scris şi vor deprinde noi abilități digitale; vizite de studiu efectuate în situri istorice şi în ateliere de restaurare a artefactelor bisericeşti şi nu numai, care vor contribui la conştientizarea importanței conservării patrimoniului artistic, religios şi arhitectural, pentru definirea identității creştine, culturale şi naționale; competiții sportive şi activități recreative prin intermediul cărora elevii vor experimenta spiritul de echipă, dorința de a fi lider, capacitatea de a se exprima artistic  şi alte însuşiri cu potențial valorizator; evenimente culturale (vizite la muzeu, spectacole, filme) care vor conduce la o mai bună cunoaştere a patrimoniului artistic şi cultural al Iaşului universitar şi îi vor ajuta să evalueze şi să aprecieze perspectivele pe care le presupune viața de student. O atenție deosebită se va acorda activității de consiliere profesională şi de orientare în carieră prin care elevul va beneficia de asistență de specialitate pentru a decide în mod informat şi corect viitorul parcurs universitar, în corelație cu aspirațiile şi cu potențialul propriu de cunoaştere.

Pentru a experimenta cu adevărat ce înseamnă condiții de campus, elevii vor fi cazați în căminele universității şi vor lua masa la cantină. Ei vor beneficia deopotrivă de facilitățile de educație ale universității: săli de conferințe, de  seminar, laboratoare informatice şi multi-media, bază sportivă şi zone de agrement din campus. Universitatea va antrena un număr consistent de specialişti (cadre didactice, personal administrativ) care vor sprijini grupul țintă în activitățile programului punte.

Kit-ul elevului va fi format din rucsac, tricou, șapcă, agendă, penar, pix, stilou, hard extern, căşti, baterie externă, smartwatch, Biblia (o parte din materialele personalizate cu elementele de identificare ale proiectului ROSE şi ale sub-proiectului TEOIST).

Matematica, după cum se ştie, stă la baza tuturor ştiinţelor, dar ne conduce aproape fiecare pas şi în viaţa de zi cu zi. Deşi uneori e percepută de unii elevi ca fiind „grea”, nu ne putem descurca fără ea, iar cei care o înţeleg au un avantaj clar asupra celorlalţi în foarte multe profesii. Când putem să conștientizăm că practicarea eficace a raționamentelor matematice ne este de folos? De exemplu, atunci când reușim să înțelegem corect o afirmație din orice domeniu și atunci când reușim să găsim repede soluții la diverse probleme de la locul de muncă.

Pe de altă parte, informatica a pornit ca o ramură a matematicii, care s-a desprins de trunchiul comun şi a urmat un drum propriu, fără a uita niciodată de unde a plecat. Acum este unul dintre cele mai căutate domenii pe piața muncii, pentru că aduce mereu soluții și idei noi, dar şi noi provocări de adaptare în viaţa noastră. Viitorul se prevede a fi în căutare de buni specialiști care să îmbine cunoștințele de matematică cu cele ce informatică pentru a le aplica în toate celelalte științe și activități practice.

Şcoala de vară INFORMAT vrea să le arate elevilor ce este mai bun din ambele lumi, ce oportunităţi li se deschid celor care le urmează, ce vor putea mai târziu face dacă aleg să meargă pe această cale. Nu este posibil să prezentăm în întregime ceva atât de vast, dar elevii vor putea intra în contact cu unele direcţii pe care, sperăm, le vor găsi atrăgătoare:

 • Criptografia şi securitatea informaţiei – cine nu este interesat astăzi ce se poate întâmpla cu tableta sau calculatorul său, cu telefonul său, chiar cu contul său bancar? Toate sunt mai mult sau mai puţin vulnerabile în faţa răufăcătorilor „electronici” şi e bine să învăţăm cum să ne ferim de probleme.
 • Astronomia – nu e doar pentru cosmonauţi! Mecanica cerească, orbitele planetelor, cometele, sateliţii artificiali, toate ţin de acest domeniu, care atrage numeroşi pasionaţi.
 • Cum funcţionează calculatoarele şi programele – mulţi elevi le-au descoperit deja o parte din taine, dar mai sunt încă destule de aflat.
 • Viitorul informaticii – despre roboţi, realitate virtuală, reţele sociale, imprimante 3D şi multe altele. Sunt o mulţime de tehnologii noi, care ne schimbă viaţa aproape în fiecare zi, încât ne este greu să ţinem pasul cu ele.

Vor fi şi vizite la companii, în general din domeniul IT. Deşi poate nu e uşor de crezut, nu doar informaticienii au loc acolo, ci şi matematicienii. Totul e să ştii (şi să vrei) să-ţi foloseşti cunoştinţele şi talentul pentru a face ceva ce-i va ajuta şi pe alţii.

Şcoala de vară pentru elevi „Descoperă-ţi vocaţia prin educaţie! Şcoala de vară – Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – DEVO”, organizată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în perioada 17 – 30 iulie 2023, propune participanților o varietate de activități de studiu și recreative desfășurate sub coordonarea profesorilor și studenților facultății.

În cadrul programului, elevii vor participa la:

 • primele lor cursuri și seminarii academice din domeniul psihologiei şi al știinţelor educaţiei, ţinute de către profesori universitari pe teme care fac parte în mod real din curricula specializărilor facultăţii;
 • activități de orientare academică și consiliere în carieră;
 • workshop-uri de dezvoltare a abilităţilor de autocunoaştere şi autoafirmare, comunicare şi relaţionare interpersonală;
 • training-uri cu privire la: strategii de lectură şi de învăţare eficientă, managementul timpului şi tehnici de relaxare pentru managementul stresului, tehnici de mindfulness pentru îmbunătățirea performanțelor în învățare;
 • vizite la muzee și la diverse alte obiective turistice din Iași;
 • activități educative recreative și de petrecere a timpului liber.

Toate aceste activități la care elevii sunt invitați să participe urmăresc crearea unei percepții pozitive, acumularea unei experiențe universitare timpurii, menite să familiarizeze participanții la Școala de vară cu mediul academic și să inițieze o dezvoltare precoce a abilităților relevante și a capacității de decizie privind un parcurs de studii în învățământul universitar.

Pentru buna desfăşurare a școlii de vară, participanții la programul DEVO vor primi un kit elev care conține: rucsac smart, baterie externă telefon, căști wireless, pix, agendă /jurnal, termos/sticlă apă, stick USB, carte, tricou și șapcă personalizate. Kit-ul va fi folosit de elevii participanți în cadrul orelor și atelierelor dar și după finalizarea programului școlii de vară ca resurse pentru învățare.

Acest program este destinat elevilor înmatriculați în cele peste 1.100 de licee de stat cu performanțe scăzute (reprezentând 80% din totalul liceelor de stat), în special elevii din grupuri dezavantajate.

Sunt considerați în situație de risc elevii care îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții:

 • provin din familii cu venituri mici;
 • sunt istoric discriminați pe baza etniei (inclusiv romi);
 • trăiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există școli în proximitate;
 • au unul sau ambii părinți care lucrează în străinătate;
 • au cerințe educaționale speciale.

„Vino la Facultatea VERDE” – (Facultatea de Biologie)

Trăiește 2 săptămâni de studenție!

Subproiectul „Vino la Facultatea VERDE” este implementat de către membri ai comunității academice ai Facultății de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi are ca scop realizarea pentru cursanți a unei experiențe educative, informative, dar și recreative.

Participând la Școala de vară „Vino la Facultatea VERDE”, organizată în perioada 17. 07 – 30.07. 2023, vei avea posibilitatea de a lua parte la o varietate de activități desfășurate sub coordonarea profesorilor și studenților Facultății de Biologie şi vei beneficia de un program atractiv prin care vei descoperi farmecul, dar și oportunitățile vieții de student, îmbunătățindu-ţi cunoștințele legate de domeniile specifice facultății şi dobândind o viziune mai clară asupra acestora.

Cursurile interactive te vor introduce în universul fascinant al biologiei prin experimente şi activităţi de laborator, precum şi prin cercetare în teren, fapt care te va ajuta să-ţi dezvolţi percepția asupra domeniului științelor, iar vizitele de studii vor contribui la înțelegerea modului în care ştiința răspunde numeroaselor provocări ale mediului înconjurător.

În decursul celor 14 zile, vei participa la:

 • Cursuri și ateliere de specialitate în sălile și laboratoarele Facultății de Biologie, prin care vei experimenta direct facilitățile și resursele de studiu ale Facultății de Biologie;
 • Vizite de cunoaștere a campusului UAIC, inclusiv a modalităților de petrecere a timpului liber;
 • Deplasare cu autocarul la Stațiunea Biologică Marină ”Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, unde se realizează cercetări ale florei și faunei maritime;
 • Ateliere de consiliere și orientare în carieră care te vor ajuta să îţi identifici înclinațiile profesionale și să observi dacă eşti potrivit pentru un job verde;
 • Tururi cultural – recreative, prin care descoperi atmosfera culturală a Iașului.

**Participanţii la școala de vară vor primi un kit de elev, care va conține un rucsac de drumeție cu o trusă de microscopie, memory stick, o pelerină de ploaie și şapcă.

„Cum ajung profesor/antrenor?” Şcoala de vară – CAPA (Facultatea de Educație Fizică şi Sport) – 17 iulie – 30 iulie 2023

Cum ajung profesor/antrenor? – CAPA va fi implementat de Facultatea de Educație Fizică şi Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi are ca scop realizarea pentru cursanți a unei experiențe educative, informative și recreative, care să-i motiveze pentru a urma studii universitare în domeniile educației fizice și sportului.

Elevii vor beneficia de un program atractiv şi informativ, prin care se vor familiariza cu facilitățile campusului şi vor înțelege care sunt exigențele de calitate ale pregătirii universitare, dar și oportunitățile pe care le vor avea dacă vor alege să studieze la Facultatea de Educație Fizică şi Sport a UAIC. Prin intermediul cursurilor, elevii îşi vor îmbunătăți cunoștințele legate de domeniile specifice facultății şi vor dobândi o viziune mai clară asupra acestora. În plus, aceștia își vor dezvolta deprinderi academice cheie precum cunoașterea elementelor care definesc educația fizică și sportul – componentă importantă a educației generale; identificarea stadiilor de creștere și dezvoltare ale individului și rolul activității motrice în menținerea stării de sănătate, etc. În cadrul cursurilor și atelierelor de lucru, elevii vor fi antrenați în activităţi academice variate şi vor lucra în echipă, accentul fiind pus pe partea aplicativă. Ca o continuare și consolidare a acestor activități, vizitele de studiu vor contribui la o mai bună cunoaştere de către elevi a provocărilor și oportunităților profesionale specifice domeniilor educației fizice și sportului. Activitățile de învățare propriu-zisă vor fi completate prin vizite de studii și pachete de activități formativ-recreative care vor contribui la stimularea dorinței de a urma, în ciuda dificultăților, un traseu universitar și de a-și alege, în cunoștință de cauză, o profesie. În plus, elevii vor fi antrenați în activități recreative şi culturale prin intermediul cărora vor stabili mai uşor legături cu tutorii și cu ceilalţi participanţi, vor interacționa în cadrul activităţilor comune şi vor cunoaşte împreună patrimoniul cultural al Iaşului universitar, ceea ce le va facilita în viitor inserția în comunitatea academică și culturală a UAIC.

În timpul cursului de vară, elevii vor beneficia de facilitățile, serviciile și spațiile de educație ale universității: săli de conferințe, de seminar, laboratoare informatice şi multi-media, şi zone de agrement din campusul universității. Pentru a experimenta cu adevărat ce înseamnă viața de student, elevii vor fi cazați în căminele universității şi vor servi masa la cantina UAIC.

Prin educaţia formală şi informală elevii vor beneficia de valorile transmise prin educaţie fizică şi sport, cum sunt acumularea de cunoştinţe, motivaţie, aptitudini, dispoziţia de a depune eforturi personale, precum şi de calităţile sociale, cum sunt munca în echipă, solidaritatea, voluntariatul, toleranţa şi fairplay-ul, totul într-un context multicultural.

Kit-ul elevului este alcatuit din: rucsac, smartwatch, cască și ochelari de înot.

Regulamentul de organizare și desfășurare a Școlilor de vară finanțate prin programul ROSE

Regulamentul de organizare și desfășurare a Școlilor de vară finanțate prin programul ROSE poate fi descărcat de aici.

Când și unde se vor desfășura școlile de vară

Școlile de vară se vor desfășura în Campusul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi  în perioadele:

 • 03.07.2023-16.07.2023 – Școala de vară „Descoperim Pământul spre culmile cunoaşterii! – GEO-GEO – Facultatea de Geografie și Geologie;
 • 17.07.2023-30.07.2023 (celelalte școli de vară).

Condiții de participare și facilități oferite

Elevii de la unul dintre liceele eligibile în cadrul Proiectului vor putea alege una dintre cele 11  Școli de vară propuse de cea mai veche universitate din țară și vor descoperi viaţa de student înainte de absolvirea liceului. Vor participa, timp de două săptămâni, la o aventură a cunoașterii fără stresul examenelor, având cheltuielile de transport, cazare și masă asigurate. Fiecare participant va primi un kit de instruire conținând diverse resurse educaționale utile pentru desfășurarea activităților educative.

Se finanțează exclusiv cheltuielile de deplasare (dus – întors) ale elevilor participanți la școlile de vară organizate de UAIC. Nu se finanțează deplasarea potențialilor însoțitori.

Facultățile implicate vor asigura toate resursele necesare realizării activităților. Pe parcursul școlii de vară, elevii vor fi monitorizați în permanență de cadre didactice și studenți supraveghetori.

Pentru a putea participa la școala de vară, candidații trebuie:

 • să fie elevi ai unuia dintre liceele eligibile în cadrul Proiectului Rose (vezi aici lista liceelor eligibile);
 • să aibă acordul unuia dintre părinți sau a tutorelui legal instituit (dacă sunt minori);
 • să aibă avizul dirigintelui sau al directorului liceului din care provin;
 • să rămână în campus și să participe la toate activitățile din program, până la finalizarea acestuia (14 zile).

Calendarul de organizare și desfășurare

 1. Înscrierea elevilor: prin completarea formularului de înscriere și încărcarea documentelor obligatorii: 06.06.2023 – 18.06.2023, aici;
 2. Verificarea dosarelor de participare, selecția candidaților și distribuirea acestora în Școlile de vară: 19.06.2023 – 25.06.2023;
 3. Confirmarea de către elevii selectați a participării la Școala de vară la care au fost distribuiți: 26.06.2023 – 30.06.2023 (elevii vor fi contactați și vor trebui să confirme locul);
 4. Participarea la activitățile Școlii de vară la care elevii au fost selectați: 03.07.2023-16.07.2023 (Școala de vară „Descoperim Pământul spre culmile cunoaşterii! – GEO-GEO – Facultatea de Geografie și Geologie) și 17.07.2023-30.07.2023 (celelalte școli de vară).

 Notă:

În cazul în care se constată că au rămas locuri neocupate la unele dintre școlile de vară, sesiunea de înscrieri se poate prelungi și astfel calendarul de organizare a Școlilor de vară va suferi actualizări. 

Înscrie-te aici!

Conținutul dosarului de înscriere și selecția participanților

Elevii interesați să se înscrie pentru a participa la una dintre Școlile de vară organizate de UAIC trebuie sa pregătească următorul set de documente:

 1. copie CI elev;
 2. copie CI părinte/ tutore instituit legal;
 3. adeverință de elev (ÎN ORIGINAL) – pe verso, dirigintele/directorul unității de învățământ va aviza participarea elevului la școala de vară, menționând că acesta nu a avut abateri disciplinare în cursul anului școlar;
 4. adeverință de la medicul de familie al elevului (ÎN ORIGINAL), în care să se menționeze, dacă este cazul, bolile cronice de care suferă elevul și tratamentul pe care îl urmează (se va păstra cu strictețe confidențialitatea acestor informații. Informațiile vor fi transmise exclusiv medicului campusului, care va monitoriza tratamentul elevului pe perioada desfășurării Cursului de vară);
 5. angajament elev (ÎN ORIGINAL) – model aici – se va completa, semna, data;
 6. declarație pe propria răspundere părinte (ÎN ORIGINAL) – model aici – se va completa, semna, data;
 7. document(e) care atestă apartenența la una dintre categoriile de risc prevăzute prin Proiectul ROSE (dacă este cazul) – obligatoriu dacă se bifează una din cele 4 categorii menționate la punctele III.2-III.5, după cum este menționat mai jos, astfel:
  • dacă se bifează criteriul „Trăiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există școli în proximitate” – se prezintă copie CI elev;
  • dacă se bifează criteriul „Provin din familii cu venituri mici” – se prezintă Adeverință (ÎN ORIGINAL) care să ateste faptul că elevul primește bursă de ajutor social (de la Liceu sau Primărie);
  • dacă se bifează criteriul „Elevul are unul sau ambii părinți care lucrează în străinătate” – se prezintă Declarație pe proprie răspundere a unui părinte sau a tutorelui instituit legal (ÎN ORIGINAL);
  • dacă se bifează criteriul „Elevul are cerințe educaționale speciale” se prezintă Certificat medical sau orice alt document din care să rezulte cerințele educaționale speciale (ÎN ORIGINAL);
  • dacă se bifează criteriul „Elevul este discriminat pe baza identității/etniei (inclusiv romi)” se prezintă Declarație pe proprie răspundere a unui părinte sau a tutorelui instituit legal special (ÎN ORIGINAL).

Documentele enumerate mai sus se încarcă în cadrul Formularului de înscriere pe care îl regăsiți aici, iar documentele în format fizic (în copie sau în original, după caz) se vor preda la momentul prezentării în campusul Universității, studenților consultanți.

 Elevii selectați, în limita locurilor disponibile de la fiecare Școală de vară, vor fi contactați pentru confirmarea locurilor.

 În procesul de selecție se vor respecta prevederile Proiectului ROSE, acordându-se prioritate:

 1. elevilor care se încadrează în una sau mai multe categorii definite ca fiind de risc;
 2. elevilor din clasele terminale;
 3. ordinii înscrierilor online și a opțiunilor exprimate.

Pentru a fi la curent cu eventualele actualizări, vă rugăm să consultați periodic calendarul de pe site. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0232.201.102, interior 2340, sau la adresa de e-mail: gabriela.brassat@staff.uaic.ro. 

Testimoniale ale elevilor participanți la școlile de vară

„Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat la școala de vară au fost legate de prejudecăți, adică de a nu judeca o carte după copertă, de felul în care oamenii te văd și percep, dar și faptul că într-o echipă nu este vorba despre indivizi, ci de totul unitar.
Spun sincer că pe mine LiteratIS m-a schimbat ca om, m-a făcut să mă redescopăr, m-a făcut să-mi depășesc starea de timiditate și m-a făcut o variantă mai bună a mea. Puteți aplica la Litere chiar dacă sunteți pasionat de altceva deoarece vă ajută. LiteratIS nu înseamnă doar cărți, citire și eseuri. LiteratIS înseamnă familie, înseamnă iubire, afecțiune, tandrețe, și chiar certuri uneori. LiteratIS schimbă lumi! Ce zici? Te-am atras? Ești pregătit să-ți schimbi propria lume?”

Sebastian, 16 ani

“Când am aflat că am fost selectată în cadrul programului Literatis, am fost copleșită de un val de emoții unice și inexplicabile: bucurie, încântare, recunoștință, entuziasm, curiozitate si alte cateva zeci. Aveam așteptări foarte mari, după primele zile am realizat faptul că mi-au fost întrecute până si așteptările, am ajuns să consider acest loc acasă. In fiecare zi am avut tot felul de activități constructive, am aflat foarte multe lucruri despre universitate, despre specialitățile acesteia, am cunoscut campusul si o mare parte din oraș. Am cunoscut persoane minunate, profesori universitari, studenți, dar mai ales, am cunoscut foarte mulți elevi cu care, am legat prietenii de durată, am făcut schimb de opinii, ne-am distrat si am trăit la maximum fiecare moment.

În afară faptului că pe mulți dintre noi ne-a ajutat să ne orientăm in privința facultății, această experiență ne-a maturizat și ne-a făcut cunoscută viața studențească. Cuvintele sunt de prisos pentru a-mi putea exprima părerea pozitivă despre acest frumos capitol din viața mea, care m-a marcat si m-a determinat să muncesc din plin pentru a intra mai departe la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza „, Facultatea de Litere .”

Loredana, 17 ani

“Eu cred în voi iar dacă eu am reușit să mă acomodez, sunt sigură că și voi o să o faceți. Good luck, have fun, don’t stress too much!”

Diana, 17 ani

“Bunā, micule student!

Să știi că și eu am fost așa cum ești tu azi, așa timid, poate, și așa nerăbdător să văd ce mă așteaptă. Însă, am descoperit că timiditatea te ține în loc, te constrânge, pe când tu ar trebui să încerci mereu lucruri noi.

Am întâlnit în acest loc o mulțime de oameni minunați cu care am legat prietenii, căci asta e cel mai important. Am învățat o grămadă de lucruri benefice pentru viitorul meu, am trăit simularea  vieții unui student și am încercat să-i țin piept, chiar dacă uneori era foarte obositor. Mi-am dat seama că dacă vrei să fii apreciat, trebuie să muncești pentru asta. Că trebuie să respecți ca să fii respectat.

LiteratIS a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat până acum. Aici m-am confruntat cu toate sentimentele posibile, m-am convins cu privire la facultatea pe care vreau să o urmez și mi-am dat seama ce mă caracterizează.

Așa că ÎNCEARCĂ! Nu ai nimic de pierdut, ci din contră, doar de câștigat experiență, prieteni noi, informații cu privire la facultatea pe care vrei să o urmezi și alte lucruri experimentate pe perioada a două săptămâni minunate.

 YOLO — You only live once

Așa că profită! “

Monalisa, 16 ani

“Am învățat ce înseamnă cuvântul „echipă”,am învățat într-o mare măsură ce este viața de student și am înțeles că învățarea nu se referă doar la memorarea unor informații.”

Corina, 17 ani

“Am învățat să trăiesc fiecare clipa, sa plec cu amintiri frumoase și cu o experiență de neuitat.”

Alina, 16 ani

 “Așteptările au fost peste măsură, am învățat foarte multe lucruri noi și mă bucur din suflet că am venit aici și chiar nu regret nimic. Cu siguranță voi mai repeta aceasta experiență unică și deosebita la anul.”

Gabriela, 17 ani