Luni, 30 septembrie 2019, la ora 11, a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). La eveniment au participat, pe lângă membri ai comunității academice a UAIC, reprezentanți ai autorităților publice locale și naționale, ai mediului de afaceri, ai lumii culturale, precum și reprezentanți ai universităților publice din Iași.

Rectorul universității, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a deschis ceremonia printr-un mesaj adresat studenților din anul I: „Împreună trăim un moment plin de semnificații pentru comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Bun venit, așadar, bobocilor la prima universitate modernă din România, care a fost, este și va continua să fie un far luminos pentru educația, știința și cultura românească. Vă îndemn să învățați, să visați în mod firesc, să iubiți în mod necesar, să vă împliniți dorințele cu care ați venit iar la final să priviți în urmă mulțumiți și realizați.” Rectorul UAIC a continuat discursul printr-o prezentare succintă a stării Universității, menționând oferta academică variată, rezultatele remarcabile obținute la admiterea 2019, poziționarea onorantă în clasamentele naționale și internaționale, rezultatele deosebite în cercetare sau internaționalizare dar și stadiul investițiilor finalizate sau în curs de finalizare.

Ceremonia de deschidere a anului universitar a continuat cu citirea mesajului domnului Andrei NĂSTASE, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Interne din Republica Moldova, alumnus al UAIC, care a transmis recunoștința pentru instituția care l-a format. Excelența Sa Alexei Țurcan, Consul General al Republicii Moldova la Iași a amintit faptul că „generații întregi de tineri din Republica Moldova au învățat la Iași și astăzi sunt profesioniști de valoare”.

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ, deputat în Parlamentul României și vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, a transmis „un gând de prețuire pentru consecvența cu care UAIC încurajează excelența.” De asemenea, a menționat importanța adoptării cât mai curând a unei legi a educației coerentă și adaptată la realitățile actuale din societatea românească.

Prof. univ. dr. Beatrice IOAN, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a prezentat mesajul celorlalte universități publice din Iași, adresându-se studenților din anul întâi: „Studenția este o etapă pe care nu o veți uita, este copilăria vieții de adult. Sper ca oamenii pe care îi veți întâlni aici să facă această tranziție plăcută și memorabilă. Învățarea și cunoașterea reprezintă un drum cu sens unic, vă urez să vă găsiți vocația, doar așa veți fi împliniți.”

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Marian ȘERBESCU, prefectul județului Iași, Maricel POPA – președintele Consiliului Județean Iași, Arhimandrit dr. Hrisostom RĂDĂȘANU, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor și Excelenţa Sa, Iosif PĂULEȚ, Episcop al Diecezei de Iaşi.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a continuat tradiția premierii, în cadrul festivității de deschidere a anului universitar, a studenților care au obținut rezultate de excepție, moment care a fost posibil prin implicarea a trei companii partenere ale UAIC. Prin urmare, premiile au fost oferite de doamna Gabriela Musteață, Director Retail la Banca Comercială Română, domnul Bogdan BABICI, Director Business Hub regiunea centru-est la Raiffeisen Bank și domnul Adrian JANTEA, Director Regional Retail la BRD – Groupe Société Générale.

Mesajul comunității studenților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost transmis de drd. Tudor Mugurel AURSULESEI, care a îndemnat bobocii să se implice în cât mai multe activități pe parcursul vieții de student și le-a urat un an universitar plin de realizări și cât mai multe bucurii.

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020 s-a încheiat cu tradiționalul „Gaudeamus Igitur”, intonat de Corala „Universitas”, compusă din studenți de la toate cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Întrucât Aula Magna „Mihai Eminescu” este, în fiecare an, neîncăpătoare pentru cei ce doresc să asiste la festivitatea de deschidere a anului univerisitar, a fost amenajată și la ediția de anul acesta, pe Sala Pașilor Pierduți, o zonă în care evenimentul a putut fi urmărit în direct audio-video de peste 200 de persoane.