Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat luni, 20 iulie, baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” din localitatea Băiceni, comuna Cucuteni, județul Iași. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC și Pamfilică BRÎNZĂ, Primarul comunei Cucuteni.

Înființarea bazei de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” este rezultatul unei colaborări de succes între UAIC și Primăria Comunei Cucuteni. Baza a fost întemeiată la inițiativa cercetătorilor Centrului Arheoinvest (ICI – UAIC) și ai Facultății de Istorie a UAIC, prin aprobarea Biroului Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași din data de 19.03.2020. În prezent se află în proces de organizare, atât la nivel de infrastructură (amenajarea și modernizarea clădirii), cât și la nivel administrativ (conducere și personal de întreținere).

Înființată în fosta Școală Generală Băiceni (cu terenul aferent), baza de cercetare arheologică se întinde pe o suprafață totală de 3250 de metri pătrați, din care aproximativ 350 de metri pătrați sunt ocupați de clădire. Aceasta din urmă este construită pe un singur nivel, cu un pod nemansardat, trei camere, trei holuri, o debara și două pridvoare. În viitorul apropiat, baza va dispune de o serie de facilități pentru cercetare și activități practice: spațiu multifuncțional pentru activități diverse (prelegeri, conferințe, workshop-uri etc.), spațiu administrativ și pentru depozitare (echipamente și material arheologic) dar și de dotări tehnice (foraje pentru apă, rezervoare de apă).

Baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” este situată în partea de sud-est a satului Băiceni (comuna Cucuteni, județul Iași), pe partea stângă a drumului care leagă Băicenii de Coasta Măgurii, în apropierea schitului Băiceni-Secu. Este amplasată într-un cadru atractiv atât din perspectiva peisajului foarte pitoresc, cât, mai ales, a densității de puncte de interes arheologic din apropiere.