În perioada 26-29 octombrie 2023, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” (Cahul), evenimentul „Patrulaterul Facultăților de Drept”. Manifestarea, aflată la a doua ediție, a fost finanţată de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 26 octombrie 2023, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, începând cu ora 17.00. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, Conf. univ. dr. Natalia GAȘIȚOI, Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, conf. univ. dr. Igor ȘAROV, Rectorul Universității de Stat din Moldova din Chișinău, conf. univ. dr. Sergiu CORNEA, Rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, decani, cadre didactice și studenți.

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a declarat: „Ne bucurăm să deschidem astăzi cea de-a doua ediție a evenimentului „Patrulaterul Facultăților de Drept”. Suntem convinși că astfel de manifestări facilitează comunicarea academică între cadrele didactice și studenții din cele patru universități și creează cadrul propice pentru realizarea unui schimb de experiență, de opinii, care să ducă la dezvoltarea sistemelor educaționale juridice din cele două țări, prin adaptarea acestora la exigențele europene.”

Evenimentul „Patrulaterul Facultăților de Drept” a inclus printre altele, o masă rotundă cu tema „Exigenţele europene ale învăţământului juridic”, competiții științifice pe teme de Drept civil, Drept penal și Drept constituţional, competiții sportive de fotbal și streetball, dar și o seară culturală, la care au participat 120 de cadre didactice, studenți și doctoranzi ai facultăților de drept din Iași, Chișinău, Bălți și Cahul, Republica Moldova.

Scopul manifestării „Patrulaterul Facultăților de Drept” este acela de a diversifica instrumentele de cooperare transfrontalieră la nivelul învățământului superior între România și Republica Moldova.