Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a vernisat joi, 11 aprilie 2024, la ora 14.00, bustul omagial al lui Vespasian V. Pella, unul dintre cei mai importanți profesori de drept penal ai Universității din Iași. La ceremonie au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, sculptorul Constantin CRENGĂNIȘ, autorul bustului omagial, judecătorul Diana-Mihaela MICU-CHEPTENE, Președintele Curții de Apel Iași, prorectori, profesori și studenți.

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER a declarat: „În urmă cu un an am propus în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație să edificăm un bust al lui Vespasian Pella, juristul român cel mai cunoscut în străinătate. Mă bucur că astăzi dezvelim împreună acest bust prin care omagiem personalitatea de excepție a lui Vespasian Pella, un titan al dreptului, fondator al dreptului penal internațional, autor al statutului Curții Penale Internaționale de la Haga, care a avut multiple demnități la nivel național și internațional. Oferim, astfel, studenților la drept un model de jurist care și-a dedicat viața activității juridice atât la nivel teoretic cât și practic. Acest bust, împreună cu sălile de la Facultatea de Drept și Casa Universitarilor care îi poartă numele, păstrează vie memoria lui Vespasian Pella, care a fost un deschizător de drumuri în științele penale. Aducem, astfel, un omagiu și școlii juridice ieșene, care a dat mari personalități cu o importantă contribuție la construcția statului de drept.”

Vespasian V. Pella s-a născut pe 17 ianuarie 1897 la Râmnicu-Sărat, a urmat studiile superioare la Universitatea din Iași și a obținut doctoratul la Universitatea din Paris. Printre altele, a fost profesor de drept la universitățile din Iași și București, președinte al Asociației Internaționale de Drept penal, membru corespondent al Academiei Române, expert și consultant juridic în dreptul internaţional penal al O.N.U. Vespasian Pella este autor al mai multor lucrări care l-au consacrat în doctrina europeană drept fondatorul dreptului internaţional penal şi promotorul justiţiei penale internaţionale.