Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a fost reprezentată în acest an pentru prima dată în cadrul competiției anuale DEBS Grand Challenge de o echipă din cadrul Facultății de Informatică formată din Ciprian Amariei, Paul Diac și Emanuel Onica. Echipa s-a calificat în faza finală și a fost desemnată câștigătoare a competiției în urma evaluării soluțiilor înscrise.

DEBS Grand Challenge este o competiție organizată anual în cadrul ACM International Conference on Distributed and Event-Based Systems. Competiția constă în rezolvarea unei probleme preluate dintr-un context real ce presupune procesare pe un flux continuu de date (evenimente). Problema din acest an a constat în analiza de date în format RDF produse de senzori integrați în mașini de producție din linii de asamblare, în vederea detecției de anomalii. Mai multe detalii despre competiția din acest an, precum și din cei precedenți se pot regăsi pe această pagină.

În faza semifinala din acest an s-au calificat șapte echipe reprezentând următoarele organizații: UAIC România, Rice University USA, University of Stuttgart Germany, Chungnam National University/ET Research Institute Korea, Technion Israel/IMT Atlantique France, WSO2 Inc. USA, Galway National University Ireland. Implementările propuse de primele patru echipe s-au calificat pentru faza finală, câștigătoarea fiind desemnată pe baza performanței și corectitudinii determinate în evaluări.

UAIC se alătură astfel listei de câștigători din anii precedenți, după cum urmează:

2017 Alexandru Ioan Cuza University of Iași
2016 University of Stuttgart
2015 University of Patras / Vrije Universiteit Amsterdam
2014 University of Erlangen-Nurnberg / Fraunhofer IIS
2013 National University Singapore / Portland State University
2012 University of Glasgow
2011 ETH Zurich

Participarea din acest an a fost posibilă cu suportul proiectului EBSIS .