Marți, 7 decembrie 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a încheiat un acord de parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, privind înființarea Muzeului Satului Moldav. Acordul a fost semnat de prof. univ. dr. Tudorel Toader – Rectorul UAIC, Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iași, Costel Alexe – Președintele Consiliului Județean Iași și dr. Lăcrămioara Stratulat – Manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

„Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare.”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC.

Muzeul, unic în această parte a țării, va funcționa ca secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare din zona lacului din Grădina Botanică (intrarea de pe str. Munteni). Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai Universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.