Proiectul Research & Innovation for Cities & Citizens (RI4C2) a fost depus de către alianța de Universități Europene European Campus for City-Universities (EC2U) în cadrul apelului la candidaturi Horizon 2020 – Science with and for Society încheiat în luna noiembrie 2020. Proiectul este coordonat de Universitatea din Poitiers, Franța și implementat de cele șapte universități membre ale alianței EC2U, extinzând activitățile acesteia spre domeniile cercetării și inovării.

Proiectul RI4C2 va primi o finanțare de 2 milioane de Euro, urmând a fi demarat în primăvara acestui an. Scopul proiectului este acela de a transforma alianța EC2U în principalul motor al unui ecosistem pan-european de cunoștințe prin derularea unui set de activități care să producă sinergii din educație, cercetare, inovare și serviciul adus societății de către învățământul superior. Educația incluzivă, egalitatea de gen, diversitatea și creare unor comunități de cercetare sunt printre principalele direcții promovate prin noul proiect. Rezultatele obținute în proiectul RI4C2  vor fi diseminate prin evenimente comune cu cele ale alianței EC2U întrucât cele două inițiative se vor sprijini reciproc.

În cadrul proiectului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va coordona unul din cele 8 pachete de lucru, Knowledge ecosystems, care urmărește stimularea participării active în cercetare și inovare a cetățenilor, a societății civile, a comunităților și autorităților locale și regionale.

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, Horizon 2020 este cel mai mare program al Uniunii Europene dedicat finanțării proiectelor de cercetare și inovare, având ca obiectiv asigurarea unui nivel competitiv al cercetării științifice în Europa prin eliminarea barierelor în inovație și facilitarea colaborării dintre sectorul public și cel privat. Programul subordonat “Science with and for Society” urmărește dezvoltarea unei cooperări eficiente între știință și societate, stimulând interesul tinerilor pentru știință și pe cel al societății pentru inovare și activități de cercetare.