Cea mai recentă ediție a clasamentului RankPro poziționează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) pe locul al doilea în România și locul 627 la nivel mondial. În ultimii trei ani, UAIC a înregistrat o evoluție constantă în clasamentul RankPro, respectiv de pe locul 3 național, 309 la nivel european și locul 655 la nivel mondial în anul universitar 2020/2021, până pe locul 2 național, 289 european și locul 627 mondial în anul universitar curent.

Clasamentul RankPro este realizat de Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință prin programul Global World Communicator – Education and Science și ia în calcul următoarele 3 dimensiuni în clasificarea universităților: academic (50%), public ranking (25%) (alte clasamente internaționale în care instituția apare) și BC-index (25%) (transparența și volumul de informații publice din pagina de internet a UAIC).

Datele sunt colectate de experții RankPro din bazele de date publice specifice internaționale, dar se solicită și universităților o serie de informații.

UAIC este una dintre cele 4 instituții de învățământ superior din România prezente în World TOP 1000 a clasamentului RankPro. Ierarhia completă poate fi consultată aici: https://www.cicerobook.com/en/rankpro

Începând cu anul 2023, Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință realizează și clasamentul „Favorable Environment for International Students” (FEIS), în care doar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este prezentă dintre instituțiile de învățământ superior din România.

Clasamentul „Favorable Environment for International Students” este o listă a universităților care furnizează cele mai bune condiții de studiu, viață și dezvoltare comprehensivă pentru studenții străini. Metodologia FEIS se bazează pe analiza experților RankPro a următoarelor 5 dimensiuni:

1.     Viața studenților și serviciile în campusurile universității (UAIC obține calificativ A+);

2.     Cazarea, masa, servicii catering (UAIC obține calificativ B);

3.     Informații pentru studenții internaționali (UAIC obține calificativ B+);

4.     Comunitatea universitară (țări reprezentate de studenții internaționali, studenți internaționali, profesori internaționali (UAIC obține calificativ B+);

5.     Resursele academice (UAIC obține calificativ A+).

Lista universităților incluse în clasamentul „Favorable Environment for International Students” (FEIS) este publicată aici: https://www.cicerobook.com/en/feis