În perioada 30 iunie – 21 iulie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) desfășoară opt școli de vară, finanțate din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) de către Banca Mondială. Astfel, 375 de elevi de liceu, cu precădere dezavantajați social, participă la cursuri, ateliere de lucru, vizite de studiu și alte activități concepute pentru încurajarea finalizării de către aceștia a studiilor liceale și pentru facilitarea continuării educației la nivel universitar.

„Şcolile de vară îi pot ajuta pe liceeni să ia o decizie informată și realistă cu privire la viitorul lor, în acord cu particularitățile și dorințele fiecăruia. Vor pătrunde în „tainele” vieții academice nu oriunde, ci la cea mai veche universitate a României moderne și vor afla mai multe despre domeniul care îi pasionează, cu ajutorul colegilor noștri și al studenților implicați în program. Cred că prin aceste programe se poate declanșa sau dezvolta dorința de a veni să studiezi la „Cuza”. (Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public)

La Facultatea de Litere, elevii au în program activități didactice, ateliere aplicate, sesiuni de informare si de consiliere, dar și vizionare de filme și alte activități recreative. Facultatea de Drept le-a pregătit participanților, pe lângă cursuri și ateliere de lucru, o „vânătoare” de obiective turistice după indicii juridice. La Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, liceenii participă la cursuri atractive pentru fiecare specializare în parte și vizitează instituții financiar-bancare, publice, companii locale sau incubatoare de afaceri. Participanții la școala de vară „Descoperim Pământul spre culmile cunoaşterii! GEO-GEO”, organizată de Facultatea de Geografie și Geologie, beneficiază de un program intens și diversificat de cursuri practice și ateliere, precum și de și vizite la Stația Meteorologică Iaşi şi în Rezervația Geologică și Paleontologică Repedea. Facultățile de Educație Fizică și Sport și Teologie Romano-Catolică le-au pregătit elevilor un pachet complet de activități de învățare și formativ-recreative, precum competiții sportive sau parcurgerea pe biciclete a traseelor turistice tematice ale Iaşului. La „Școala de vară pentru Ştiințe: program punte pentru tranziția de la liceu la universitate – Vara Ştiințelor” organizat de Facultățile de Biologie și Chimie, liceenii își dezvoltă percepția asupra domeniului științelor, abilități de lucru în echipă și proiecte profesionale de viitor prin cursuri interactive, experimente şi activităţi de laborator și prin activități de cercetare în teren. Facultățile de Teologie Ortodoxă și Istorie au inclus în program, pe lângă activitățile de învățare, activități cultural-educative precum vizite la muzeu, spectacole sau vizionări de filme. La școala de vară „De-ale viitorului: informatică și matematică – INFORMAT”, organizată de Facultățile de Informatică și Matematică, participanții află mai multe despre criptografie și securitatea informației, astronomie, viitorul informaticii și efectuează vizite la companii IT.

Participarea elevilor la toate cele nouă școli de vară este gratuită, aceștia având asigurate cazarea și masa pentru toată perioada de desfășurare a programelor. De asemenea, participanții își pot deconta cheltuielile de transport (dus-întors).

Cei 375 de elevi care timp de două săptămâni experimentează viața de student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au parcurs un proces de selecție care s-a desfășurat în perioada 22 mai – 15 iunie. Pentru a se putea înscrie, un elev trebuia să fi absolvit cel puțin clasa a IX-a, să studieze la unul dintre liceele eligibile în cadrul Proiectului ROSE și să aibă acordul unuia dintre părinți sau a tutorelui legal instituit (dacă e minor).

Mai multe detalii cu privire la școlile de vară ROSE se pot găsi AICI.