Primele zile de studenție sunt pline de emoție dar și de neprevăzut. De 12 ani încercăm să îi ajutăm pe bobocii UAIC să rămână doar cu emoția începutului, fiindu-le alături în descoperirea misterelor vieții de student.

Dragi studenți,

La fiecare început de an universitar, aleile liniștite și acoperite cu frunze ruginii ale Parcului Copou tresar sub pașii grăbiți ai studenților care vin la Universitatea noastră. Fie că sunteți la început de drum, în ipostaza de „boboci”, fie că vă aflați de mai multă vreme pe băncile școlii, emoțiile sunt aceleași, ca de fiecare dată, iar noi vă apreciem sentimentele, le înțelegem și vă așteptăm cu toată deschiderea să începem un nou drum, în care vă stăm alături, într-un parteneriat pe termen lung.

Ne mândrim cu voi, studenții noștri, pentru voi ne aflăm aici, iar holurile și sălile de curs ale Universității preiau din tinerețea și curiozitatea voastră, făcând misiunea profesorilor mai responsabilă și mai dificilă, deoarece suntem Prima Universitate a României care are o moștenire valoroasă de transmis mai departe, generațiilor viitoare, ca forum de educaţie, ştiinţă şi cultură. Într-un mediu concurențial devenit tot mai puternic, educația oferită este cea a excelenței care vă formează ca specialiști de valoare, capabili să se integreze cu succes într-o lume în schimbare. Oferta noastră academică este bogată și vă ajută să vă construiți cariere solide în domenii diverse, iar prin politica de internaționalizare a Universității puteți obține burse de studiu și intra în contact cu alte medii academice.

Vă dorim succes și vă mulțumim că ați ales să fiți studenți la Universitatea  „Alexandru Ioan Cuza” din Iași!

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER

Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Afli tot ce trebuie să ştii despre studenţie de la personalul şi voluntarii UAIC, care te așteaptă la cortul Informații despre Studenție din Zona de Informare (vis-à-vis de Corpul A) , în următoarele zile:

Sâmbătă, 30 septembrie 2023, între orele 10.00-16.00

Duminică, 1 octombrie 2023, între orele 10.00-16.00

Luni, 2 octombrie 2023, între orele 9.00-16.00

 • Îți iei pachetul de bun-venit care cuprinde informațiile importante despre studenția ta;

 • Îi cunoști pe cei de la serviciile pentru studenți și biblioteci;

 • Te înscrii într-o asociație studențească;

 • Faci cunoștință cu Iașiul cultural (centre culturale și muzee);

 • Afli detalii despre transportul public din Iași;

 • Îți găsești un job sau un stagiu alături de partenerii noștri.

 • Faci mișcare și te distrezi în parcul „La Balena” (campus „Titu Maiorescu”).

SÂMBĂTĂ, 30 SEPTEMBRIE 2023

10.00 – 15.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din oră în oră. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului din Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC). Ultimul grup la ora 14.00.

10.00 – 16.00 Activități sportive cu surprize și premii în parcul „La Balenă” (campus „Titu Maiorescu”). În parteneriat cu Iulius Mall

11.00–12.00 Turul orașului. Punct de întâlnire: Treptele Corpului A

11.00–12.00 Vizită ghidată la Centrul de Învățare al Universității. Punct de întâlnire: cortul Informații despre Studenție

13.00-14.00 Vizită ghidată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Punct de întâlnire – cortul Bibliotecii (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

14.00 Workshop „Cum să-ți construiești motivația în contextul academic? Scurt ghid de auto-motivare”, susținut de Serviciul pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești din Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

15.00-16.00 Vizită ghidată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Punct de întâlnire – cortul Bibliotecii (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

DUMINICĂ, 1 OCTOMBRIE 2023

10.00 – 15.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din oră în oră. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului din  Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC). Ultimul grup la ora 14.00.

10.00 – 16.00 Activități sportive cu surprize și premii în parcul „La Balenă” (campus „Titu Maiorescu”). În parteneriat cu Iulius Mall

11.00–12.00 Turul orașului. Punct de întâlnire: Treptele Corpului A

13.00-14.00 Vizită ghidată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Punct de întâlnire – cortul Bibliotecii (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

14.00-15.00 Vizită ghidată la Centrul de Învățare al Universității. Punct de întâlnire: cortul Informații despre Studenție

14.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Serviciul pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești din Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

15.00-16.00 Vizită ghidată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Punct de întâlnire – cortul Bibliotecii (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

16.00-18.00  Programul de mentorat: Înainte de prima zi de facultate, un coleg dintr-un an mai mare îți va explica tot ce trebuie să știi despre studenția ta. Te așteptăm să participi la programul de mentorat!

La Facultatea de Drept, programul de mentorat se va desfășura în 3 intervale orare: 10.00-12.00; 12.00-14.00 și 14.00-16.00. Repartizarea bobocilor va fi anunțată pe paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Studenților la Drept UAIC.

LUNI,  2 OCTOMBRIE 2023

9.00 – 16.00  Vizite ghidate la Muzeul Universității, din oră în oră. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului din Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC). Ultimul grup la ora 15.00.

09.00 – 16.00 Activități sportive cu surprize și premii în parcul „La Balenă” (campus „Titu Maiorescu”). În parteneriat cu Iulius Mall

10.00-11.00 Vizită ghidată la Centrul de Învățare al Universității. Punct de întâlnire: cortul Informații despre Studenție

11.00 Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024, Aula Magna „Mihai Eminescu”, Corp A

13.00-14.00 Vizită ghidată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Punct de întâlnire – cortul Bibliotecii (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

15.00-16.00 Vizită ghidată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Punct de întâlnire – cortul Bibliotecii (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

Harta corturilor

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 la UAIC

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc luni, 2 octombrie 2023, ora 11.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, Corp A.

Cursul inaugural cu tema Structurile mitico – religioase ale noilor tehnologii” va fi susținut de Prof. univ. dr. Nicu GAVRILUŢĂ, Director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat.

După această festivitate vor avea loc ceremoniile de deschidere organizate de cele 15 facultăți ale UAIC. Detalii sunt publicate pe site-urile facultăților.

Festivitățile de deschidere în cadrul celor 15 facultăți ale UAIC

La nivel de Departamente, deschiderea va avea loc începând cu ora 14.00:

  • Departamentul de Geografie – Amfiteatrul B8, etaj III (domeniile Geografie şi Ştiinţa mediului);
  • Departamentul de Geologie – Amfiteatrul B6, etaj II (domeniile Geologie şi Inginerie geologică).

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Filiala Focșani a UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează duminică, 1 octombrie, ora 12.00, la sediul din Focșani al Universității, festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Filiala Focșani a UAIC.


Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Filiala Botoșani a UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează luni, 2 octombrie, ora 16.00, la Colegiul Național „A. T. Laurian”, festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024  la Filiala Botoșani a UAIC.

Workshopul „Cum să-ți construiești motivația în contextul academic? Scurt ghid de auto-motivare”

Sâmbătă, 30 septembrie 2023, ora 14.00

Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești din Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

Atunci când intri pentru prima dată la cursuri vei fi curios și receptiv, dornic să afli cât mai multe despre tainele științelor de interes. Poate nu vei ști exact la ce să te aștepți, cât de dificil sau ușor va fi procesul de învățare. Pentru a depăși cu succes provocările în parcursul tău academic și pentru a evolua, vei avea nevoie de un „prieten” care să te încurajeze și să-ți fie alături – motivația. Vino la această întâlnire pentru a te familiariza cu câteva tehnici și strategii de automotivare care te vor ajuta pe parcursul facultății să finalizezi cu succes ceea ce-ți propui.

Workshopul va fi susținut de Carmen Gabriela LIȘMAN, psiholog în cadrul Serviciului pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Înscrie-te aici pentru a participa

Workshopul „Start în studenție”

Duminică, 1 octombrie 2023, ora 14.00

Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești din Zona de Informare (vis-a-vis de Corpul A al UAIC)

Felicitări pentru admiterea la facultate! Anii de studenție sunt plini de bucurie și descoperiri. Înainte să realizezi, cei trei ani vor zbura ca vântul și te vei afla la începutul unui nou drum.

Mulți absolvenți ajung să se întrebe cu neliniște: „Încotro acum?”, „De ce nu am profitat mai mult de anii de facultate?”. Dar tu poți începe să îți faci planuri de viitor de pe acum!

Participând la workshopul nostru „Start în studenție”, vei primi informații, tehnici și sfaturi pentru a-ți construi o carieră de succes încă din anii de facultate.

La workshop vom discuta despre:

 • Cum să cauți inteligent informații despre carieră
 • Cum să alegi din multitudinea de oportunități
 • Cum să-ți construiești și să-ți menții o rețea de contacte profesionale
 • …și cum să faci toate acestea fără să neglijezi studiile.

Workshopul va fi susținut de Alma ANDREI, consilier în carieră în cadrul Serviciului pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Înscrie-te aici pentru a participa

Eşti proaspăt boboc admis la Cuza? Felicitări! Cea mai frumoasă perioadă din viaţa ta este pe cale să înceapă!

Duminică, 1 octombrie 2023, de la ora 16.00, te așteptăm în facultatea ta să faci cunoştinţă cu un coleg mai mare care iți va dezvălui câteva dintre secretele studenției:

 • Care este diferența dintre cursuri, laboratoare și seminarii
 • Care este atmosfera în timpul sesiunii
 • Cum sunt profesorii și colegii mai mari
 • Cum poţi aplica pentru o bursa de studiu sau practică în străinătate
 • Cum este viaţa de cămin
 • Ce proiecte au asociaţiile studenţeşti şi cum te poţi implica
 • Care sunt posibilităţile de a face voluntariat şi de angajare
 • Ce are Iaşiul de oferit în materie de cultură şi divertisment

Programul de mentorat te va ajuta să depășești cu zâmbetul pe buze  emoţia şi necunoscutul ce însoţesc debutul tău în viaţa de student!

Pentru a participa nu este necesară înscrierea prealabilă. Te așteptăm în locația desemnată în facultatea ta!

Lista sălilor unde se va desfășura programul de mentorat în facultăți

Facultatea de Biologie – Amfiteatrul B2 (corp B, etaj 1)

Facultatea de Chimie – Amfiteatrul P3 (corp A, intrare prin Sala Pașilor Pierduți, parter)

Facultatea de Drept – Amfiteatrul I.1 (Paul Demetrescu) corp A, parter

La Facultatea de Drept programul de mentorat se va desfășura în 3 intervale orare: 10.00-12.00; 12.00-14.00 și 14.00-16.00. Repartizarea bobocilor va fi anunțată pe paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Studenților la Drept UAIC.

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – Amfiteatrul B1 (corp B, etaj 1)

Facultatea de Educație Fizică și Sport – Sala DEF 2 (corp D)

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice – Amfiteatrul Mihail Kogălniceanu (corp A, parter, lângă Registratură)

Facultatea de Fizică – Amfiteatrul IV.13 (corp A, etaj 3, dreapta de la L1, capăt culoar)

Facultatea de Geografie și Geologie – Amfiteatrele B6 (corp B, etaj 2) și B8 (corp B, etaj 3)

Facultatea de Informatică – Sălile C309 (etaj 1, corp C) și C112 (demisol, corp C)

Facultatea de Istorie – Amfiteatrul II.7 (corp A, etaj 2)

Facultatea de Litere – Amfiteatrul Adrian Marino (P1), corp A, parter

Facultatea de Matematică – Amfiteatrul Alexandru Myller (corp A, etaj 1)

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – Sălile D301 și D316 (corp D)

Facultatea de Teologie Ortodoxă – Sala S2 (Căminul Buna Vestire, lângă Mitropolie)

Facultatea de Teologie Romano-Catolică – Amfiteatrul A14 (corp A, demisol)

Fii la curent cu noutățile: