Vineri, 8 octombrie 2021, doamna Yulia KESARETSKIKH, Secretar II al Ambasadei Federației Ruse în România, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), unde a participat la o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul UAIC.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre actuala cooperare dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și universitățile din Federația Rusă, dar și despre o intensificare a acesteia pe viitor, atât în privința schimburilor de studenți și profesori, cât și în ceea ce privește colaborarea academică în cadrul unor proiecte comune. În prezent, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Federația Rusă.

În perioada 2010 – 2021, studenții, profesorii și cercetătorii UAIC au efectuat 128 de vizite academice la universități, institute sau organizații din Federația Rusă. Aceste vizite au avut drept scop participarea la diferite evenimente și manifestări științifice, întâlniri de lucru în cadrul unor proiecte europene, realizarea de stagii de cercetare/documentare sau de specializare. Tot în această perioadă, conform Web of Science, au fost elaborate în comun cu parteneri din Federația Rusă 479 de lucrări științifice.

În luna mai a acestui an, UAIC a participat la cea de-a VII-a ediție a Forumului Internațional al Învățământului Pedagogic organizat de Ministerul Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, Universitatea Federală din Kazan, Academia de Științe ale Educației din Rusia și Consorțiul Științifico-Metodic Federal din învățământul superior pentru grupele de specialități în domeniul învățământului și științelor pedagogice.  În urma participării la eveniment, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Federală din Kazan intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de limbă română la Kazan.