„Studenții UAIC vor să se implice, să facă lucruri, să se distreze învățând”

Se schimbă generațiile. Din nou. Cel puțin la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ies din tipare noi lideri ai mișcării studențești, reprezentanți ai studenților în Consiliile facultăților, în Senatul Universității.

Unul dintre aceștia este Ruxandra-Adeline Boboc, studentă în anul I la master, specializarea „Applied Mathematics in English”, reprezentant al studenților în Consiliul Facultății de Matematică, co-fondator al Asociației Studenților Matematicieni din UAIC, designer graphic în cadrul Erasmus Student Network (ESN), una dintre cele mai mari asociații studențești din Europa.

„Văd că există presiunea aceasta de a face mereu mai bine, mai frumos, mai ingenios. Cred că, pe lângă tehnologia avansată, singurul lucru cu adevărat important pe care îl avem în plus față de generațiile anterioare este istoria. Mai exact, greșelile din ea. Este foarte important să învățăm unii de la ceilalți, o generație de la alta, să observăm ce a mers, ce nu a mers”, susține Ruxandra.

În viziunea sa, acțiunile unui lider trebuie să-i inspire pe ceilalți, să le aducă motive de a visa, de a învăța, de a se converti în persoane mai bune, din toate punctele de vedere.

„Important este să recunoști când greșești”

Ruxandra Boboc mărturisește că îi place enorm să se dedice unei cauze, să o susțină, să o promoveze, să propună soluții. „Eu urmăresc partea plină a paharului în orice situație. De aceea, m-am implicat activ în mai multe asociații, în activități de promovare a studenților și de îndrumare a lor, prin înțelegerea problemelor și necesităților acestora. Pentru că și eu, la rândul meu, am avut parte de acest ajutor și vreau să întorc acest bine către comunitatea de studenți”, precizează Ruxandra, îndemnându-i pe studenți să își găsească o asociație sau ligă studențească, unde să activeze încă din primul an de facultate, pentru că lucrul acesta „le va schimba studenția, în sensul bun al cuvântului”. „Nu este dificil să lucrezi cu studenții… E doar o chestiune de abordare. Dacă ești deschis, autentic, oamenii vor veni mereu către tine. Majoritatea studenților UAIC vor să se implice, să facă lucruri și să se distreze învățând, iar asta face voluntariatul”, adaugă studenta UAIC.

Pentru Ruxandra Adeline Boboc, pentru a lidera o echipă e nevoie de calități. Și nu, un lider nu se naște, ci se formează zi de zi, alături de echipa din care face parte. „Cred că, dacă aruncăm un ochi asupra istoriei lumii, putem da un răspuns foarte rapid la eterna chestiune cu liderul care se naște. Unii se nasc din familii regale, practice, născuți lideri, dar nu au puterea necesară pentru a o face. Alții sunt mai puțin norocoși, se nasc în familii obișnuite, dar, ulterior, schimbă țara pe care ajung să conducă. Un om poate să devină un lider având calități diverse, printre care empatia, determinarea, curajul, asumarea. Trebuie să fii empatic pentru a-ți ajuta echipa, să vrei să cunoști nevoile și problemele celor de lângă tine, dar mai ales să îi asculți. Dacă ești determinat și curajos, jumătate din treabă e ca și făcută. Important este să recunoști când greșești, să ceri ajutor atunci când singur nu faci față lucrurilor. De fapt, cred că asta ar trebui să facă toată lumea, nu numai un lider”, spune Ruxandra Boboc.

„Raționamentul potrivit poate simplifica rezolvarea oricărei probleme”

Ruxandra activează astăzi în diferite organizații non-guvernamentale, printre care și Asociația Studenților Matematicieni din UAIC. De fapt, este co-fondator al acestei asociații, alături de alți trei tineri dornici să schimbe în bine societatea în care trăiesc: „Cred că este una dintre cele mai mari realizări pe care le-am avut. Este proiectul la care am lucrat cel mai mult, pentru care am sacrificat cele mai multe ore și unde mi-am îndreptat munca de designer grafic. E locul unde am crescut ca om, ca student, ca designer”.

Cei patru fondatori au pornit la drum cu motto-ul Simplify it! „pentru că, așa cum ar spune orice matematician, raționamentul potrivit poate simplifica rezolvarea oricărei probleme”. „Voiam un mediu în care toți să se simtă incluși, să învețe unii de la ceilalți și să ne facem studenția fix așa cum vrem noi. Cu multă muncă, determinare și încă trei colegi, am reușit să fondăm ASMI, dar să știți că munca nu s-a terminat acolo. Lucrăm zile și nopți alături de alți voluntari, la proiecte și evenimente care sunt cu și despre studenți. Am învățat acolo multe despre cum să lucrezi în echipă, cu oameni necunoscuți care îți devin prieteni, cu care creezi lucruri pentru comunitatea studențească, cum să te bucuri și de lucrurile mici,  de fiecare colaborare, sponsor, proiect, dar și de fiecare reușită în parte a voluntarilor. Îmi place să cred că noi am creat o moștenire care nu se va pierde nici în 5, nici în 10, nici în 30 de ani de-acum încolo. Suntem o asociație tânără, unită, comunicativă și transparentă, cu siguranță nu de subestimat, deci cred că vom fi pe piață multă vreme, atâta timp cât aceste valori sunt respectate”, completează aceasta.

Totodată, Ruxandra Boboc activează, ca designer grafic – una dintre marile sale pasiuni -, în cadrul Erasmus Student Network (ESN) România. „Aici pot să combin lucruri cum ar fi simțul artistic, gândirea matematică și tehnologia”, spune ea.

ESN este una dintre cele mai mari asociații studențești din Europa, fiind compusă, în anul 2020, din 534 secțiuni, în cadrul a 42 de țări și numărând mai mult de 15.000 de voluntari la nivel internațional. Asociația se dezvoltă sub principiul „Students helping students” și oferă oportunități de cunoaștere interculturală și dezvoltare personală. În România, sunt prezente 14 secțiuni în marile orașe universitare.

„Ceea ce e al tău își va găsi mereu drumul către tine”

Ca designer grafic, colaborează cu National Communication Manager și celelalte persoane din Communication Team, creează design-uri și campanii pentru paginile oficiale de social-media, dar și template-uri pentru celelalte secțiuni din România. „Încă de mică, mi-a plăcut arta. Desenam pe cam orice puteam, lipeam și asamblam, făceam colaje și pictam. Multă lume a numit asta talent, dar eu nu am mers pe drumul acesta. Am mai crescut puțin și a început să îmi placă matematica și informatica, am urmat un liceu pe acest profil – Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț , iar apoi am venit la UAIC, la Facultatea de Matematică. Aș spune că restul poveștii e dovada vie că, întotdeauna, ceea ce e al tău își va găsi mereu drumul către tine, căci am făcut voluntariat în cadrul a două asociații până acum, Erasmus Student Network România și Asociația Studenților Matematicieni Iași, unde mi-am regăsit pasiunea pentru artă prin design grafic”, precizează studenta UAIC.

Ruxandra Boboc nu consideră dificil drumul necesar a fi parcurs pentru a răzbate astăzi într-o lume a matematicienilor. „Credeți sau nu, matematica face parte din orice, deci dacă înțelegi matematica, să spunem că ești unul dintre cei împliniți în viață. O carieră în matematică poate să fie reprezentată de munca în învățământ, ca profesor, sau în cercetare. Am observat, totuși, că sunt foarte multe multinaționale care caută matematicieni, care știu și ceva informatică, pentru că au o altfel de gândire. La Facultatea de Matematică nu învățăm doar limbajul de programare. Învățăm cum lucrează matematica din spatele acestui limbaj și al algoritmilor”, conchide Ruxandra Adeline Boboc.