Vineri, 28 martie 2014, de la ora 10,00, în Sala Senatului, va avea loc manifestarea intitulată “Ziua cercetătoarelor” de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Women Researchers Day), ediția a doua – 2014. Manifestarea este menită să celebreze atît realizările de prestigiu, recunoscute pe plan național și internațional, ale personalităților feminine din educație si cercetare, cît și contribuția lor, ca modele de rol, la promovarea egalității de gen în știință la UAIC.
La fel ca în anul trecut, cînd organizarea unui asemenea eveniment a constituit o premieră într-o universitate din România, acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului european FP7 STAGES – “Structural Transformation to Achieve Gender Equality in Science”(Transformări structurale pentru a realiza egalitatea de gen în știință), coordonat la UAIC de prof. univ. dr. Doina Balahur. În organizarea manifestării sunt implicate Centrul UAIC pentru egalitate de gen în știință (UAIC Centre for Gender Equality in Science) și, respectiv, Rețeaua femeilor din educație si cercetare de la UAIC (UAIC Network of Women in Academia and Research), structuri organizaționale nou create în Universitatea noastră ca urmare a activităților din cadrul proiectului STAGES (a se vedea www.stages.csmcd.ro ).
În programul din acest an sunt cuprinse prezentarea profilurilor științifice ale cercetătoarelor din domeniul “Științelor vieții și ale pamîntului” (biologie, chimie, geografie-geologie), cărora li se dedică al doilea film din seria “UAIC Profiles of Women in Science”, precum și ceremonia de acordare a “Premiilor anuale de excelență în știință și tehnologie 2014” și a “Distincțiilor anuale pentru tinerele cercetătoare 2014”. În semn de prețuire a tradiției științifice feminine la UAIC, premiile de excelență din acest an vor purta numele reputatei savante și profesoare Magda Petrovanu.
Manifestarea din acest an va avea și o dimensiune europeană prin organizarea, în cea de a doua parte a programului, a unui Video-workshop internațional intitulat “Research networks in Europe”, la care sunt așteptați să participe tinerii cercetători și doctoranzii de la UAIC. Simultan, workshop-ul va fi transmis și de partnerii co-organizatori: CNRS France (direcția “Mission pour la place des femmes”) și mai multe universități europene implicate în proiecte FP7 pe problematica “Egalității de Gen în Știință”.