vnemoianu

Marți, 26 octombrie, profesorul Virgil Nemoianu, reputat om de ştiinţă de la Universitatea Catolică din Washington a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Citiţi în newsletter-ul UAIC, Alma Mater, un interviu cu profesorul Nemoianu

Reporter: În calitate de profesor care a predat în România și predă la Universitatea Catolică din Washington, SUA, puteți face o paralelă între cele două sisteme de învățămînt? Deși ați spus că nu mai sunteți la curent foarte bine cu situația social politică din România, trebuie să vă spun că, în ultima perioadă, la noi au fost multe dezbateri și controverse legate de o nouă lege a educației.

Virgil Nemoianu: E foarte greu de făcut o asemenea comparație. În primul rînd, în America, o bună parte dintre cele mai bune universități sunt universități particulare, ori asta nu e cazul în România, unde universitățile cele mai bune, cu o anumită tradiţie, sînt cele de stat. Dintr-odată, aici e o deosebire foarte mare. Sigur, universitățile americane sunt mult mai bogate și atrag cadre didactice, oameni de știință din toată lumea, inclusiv din Asia, America Latină, Europa Occidentală și Europa de Est, ceea ce nu este cazul la cele românești. Să vedem dacă, la un moment dat, ele vor ajunge în stadiul în care să poată atrage profesori străini.

Citiţi interviul complet în Newsletter-ul UAIC