Relatare de Anamaria MOCANU

Cu nemulţumiri şi reproşuri. Astfel a fost primit, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la Conferinţa  Naţională a Rectorilor, reunită în Aula Bibliotecii Centrale Universitare vineri, 28 ianuarie. De la conferinţă a lipsit rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, prof. univ. dr. Andrei Marga, unul dintre contestatarii noii legi a educaţiei.

Reprezentanţi ai universităţilor de stat şi particulare din toată ţara, în total aproximativ 80 de rectori şi prorectori, s-au reunit pe 28 ianuarie, la Iaşi, pentru a dezbate cele mai arzătoare probleme din mediul academic: Legea Educaţiei, criteriile de performanţă pentru ierarhizarea universităţilor şi registrul matricol unic.

„Sunt foarte multe problemele pe care trebuie să le dezbatem, sunt foarte multe provocările de acolo (n.red.: Legea Educaţiei) şi trebuie să găsim cele mai potrivite soluţii pentru a merge mai departe”, a spus preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu. În schimb, ministrul Funeriu a reluat ideea potrivit căreia el este deschis oricărei propuneri. „Putem să fim uniţi măcar în jurul unui proiect, şi anume proiectul educaţional. În diversitatea sa, fiecare poate să fie parte a soluţiei”, a afirmat Daniel Funeriu.

Conducerile universităţilor, confuze din cauza noii Legi

cnr2În condiţiile în care legea trebuie aplicată începînd cu 10 februarie 2011, rectorii instituţiilor de învăţămînt superior au adus în discuţie o serie de nelămuriri privind noul act normativ. În timp ce unii rectori au dat de înţeles că legea este perfectibilă şi, prin urmare, poate fi corectată pe parcurs, alţii au sugerat că legea ar fi trebuit aplicată din toamna anului 2011.

„În primul rînd, modul în care a fost adoptată legea este greşit”, a subliniat prof.univ. Paul Agachi de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. De asemenea, acesta s-a arătat un susţinător al Legii Educaţiei, lege aflată încă pe masa parlamentarilor.

Fie că reprezentau mediul privat sau cel de stat, profesorii universitari au atras atenţia asupra unor articole din actul normativ, care fac referire la autonomia universitară. Tot neclare ar fi şi prevederile legate de vîrsta de pensionare, 65 de ani, sau cele care îi privesc pe conducătorii de doctorat. „Pensionarea ridică mari probleme. Ce facem în cazul în care un profesor universitar împlineşte vîrsta de 65 de ani în timpul anului universitar?”, a întrebat reprezentanta Universităţii Transilvania din Braşov.

„Nu există reglementări pentru cumul de funcţii sau pentru profesorii trecuţi de 65 de ani, dar angajaţi în proiecte europene”, a atenţionat prorectorul didactic  al Universităţii Tehnice din Cluj. Acesta a mai insistat şi asupra unei prevederi potrivit căreia, adeverinţele sau foile matricole vor fi eliberate gratuit. „Cum vor suporta universităţile aceste costuri?”, s-a întrebat prof. univ. dr. ing. Mihail Abrudean.

Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Ion Roşca, a declarat că, în baza unei analize făcute de juriştii instituţiei, va face o adresă către Ministerul Educaţiei, în care va semnala toate neclarităţile constatate în urma analizei Legii Educaţiei.

Rectorul Universităţii „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Genoveva Vrabie, a reclamat faptul că prin noile reglementări din lege se face discriminare între universităţile de stat şi cele private. Ea a amintit că modul  în care se fac clasificarea şi ierarhizarea instituţiilor de învăţămînt superior este confuz.

Prezent la Conferinţa Naţională a Rectorilor, liderul „Alma Mater”, Anton Hadăr, a fost cel mai sceptic la şansele de reuşită a noii legi de organizare a învăţămîntului. Acesta i-a reproşat ministrului, Daniel Funeriu, că nu şi-a respectat angajamentele luate prin Pactul Naţional pentru Educaţie. „În lege nu s-a amintit despre partenerii sociali, despre personalul auxiliar sau bibliotecari. Legea aceasta va fi modificată substanţial cînd va fi schimbată puterea”, a comentat Anton Hadăr.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că va ţine cont de toate problemele ridicate la discuţiile dintre rectori şi reprezentanţi ai Instittutelor de Cercetare. Rămîne de văzut ce soluţii va găsi Ministerul la problemele ridicate de reprezentanţii mediului academic, în condiţiile în care mai sunt două săptămîni pînă cînd universităţile vor funcţiona după noile reguli.

Legea Educaţiei Naţionale a fost adoptată, la 14 decembrie 2010, prin asumare guvernamentală.

***

În contextul discuţiilor despre întoarcerea în ţară a absolvenţilor români aflaţi în străinătate, Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a mulţumit rectorului Ecaterina Andronescu pentru şansa pe care i-a acordat-o cînd l-a rechemat în ţară. Ecaterina Andronescu a replicat că, personal, nu ar fi recunoscut niciodată acest lucru.

CITIŢI UN INTERVIU CU MINISTRUL EDUCAŢIEI, DANIEL FUNERIU, PE  www.cuzanet.ro.