În cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, Constanța, a fost identificată miercuri, 6 noiembrie 2019, o nouă specie de călugăriță, insectă din specia Hierodula transcaucasica. Aceasta este cea de-a șaptea specie de călugăriță identificată pe teritoriul României. Exemplarul a fost găsit de Petronel SPASENI și identificat de Alexandru PINTILIOAIE, voluntari în cadrul Stațiunii de la Agigea. Confirmarea speciei a fost realizată de specialistul italian Marco VILLANI, cel care a cercetat de-a lungul timpului acest grup de insecte.

„Până în prezent se cunoșteau trei specii autohtone și alte trei specii cu un statut incert, fie în stadiul de expansiune naturală a arealului, fie introduse accidental la noi. Această specie se deosebește de specia noastră de călugăriță comună (Mantis religiosa) prin corpul mai robust, toracele mai scurt și mai lat, dar și prin prezența unei pete mici, albicioase, pe laturile aripilor anterioare. Momentan nu putem ști dacă este vorba de un specimen ajuns întâmplător în zonă sau dacă este vorba de o populație stabilă a speciei, dar sperăm că studiile viitoare asupra zonei vor face lumină în această privință”, a declarat Alexandru PINTILIOAIE, voluntar al Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași.

Specia descoperită la Agigea este originară din Asia Centrală și Occidentală. În ultimul secol, ajutată de încălzirea climei și de transportul internațional, și-a extins arealul și în zona de Sud a Europei, în țări precum Italia, Grecia, Albania și Bulgaria.

Mai multe informații găsiți la adresa: https://statiunea-agigea.uaic.ro/