Întâlniri bianuale, activități de mentorat pentru studenți, colaborare în studii de cercetare și dezvoltarea unui fond privat de burse sunt câteva dintre inițiativele în care va fi implicată comunitatea absolvenților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aceste activități au fost prezentate joi, 9 mai, la o primă întâlnire dedicată Comunității Alumni UAIC, ce s-a desfășurat în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Peste 200 de foști studenți au revenit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Reuniunea bianuală a Comunității Alumni UAIC, un eveniment menit să pună bazele relației dintre instituție și absolvenții săi. Întâlnirea a fost organizată de Biroul alumni și inserție pe piața muncii, din cadrul Serviciului pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni, cu sprijinul întregii comunități academice.

În cadrul evenimentului, absolvenții au fost întâmpinați de prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, Prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public și Prof. univ. dr. Corneliu IAȚU, Prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii. Evenimentul a inclus și un concert al Coralei „Universitas”, prezentări ale unor departamente ale Universității, alocuțiuni din partea unor alumni remarcabili ai UAIC, dar și o sesiune de networking, la finalul evenimentului.

Prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI a transmis salutul universității către absolvenți, spunându-le celor prezenți că „dumneavoastră, ca absolvenți, nu ați plecat din universitate doar cu niște cunoștințe și o diplomă, ci ați luat cu dumneavoastră o parte din sufletul universității, din sistemul de valori, din spiritul universității și acesta vă însoțește, fie că sunteți în România sau în afara țării, fie că sunteți bucuroși sau uneori mai triști.”

Prof. univ. dr. Corneliu IAȚU i-a asigurat pe absolvenți că „Tot timpul veți fi primiți cu drag aici. Chiar dacă noi, conducerea, suntem trecători, instituția în care suntem acum rămâne și trebuie să rămână, pentru că noi suntem cei care o construim, permanent, o facem să fie mai puternică, mai frumoasă și mai interesantă.”

Organizatorul evenimentului, Șerban VORNICU, coordonatorul Biroului Alumni și inserție pe piața muncii a prezentat viziunea relației Universității „Alexandru Ioan Cuza” cu absolvenții, organizată pe patru componente principale:

Alumni Education – conectarea absolvenților, ca mentori, cu actualii studenți ai universității și implicarea acestora în programe educaționale, ca speakeri la evenimente sau ca traineri, prin livrarea unor workshop-uri specializate ori de pregătire pentru realitatea din piața muncii;

Alumni Campus – activități și proiecte de îmbunătățire a actului educațional prin renovarea unor săli de seminar, laboratoare sau amfiteatre, sau prin propunerea unor noi concepte de spații dedicate studenților, precum și prin activități de fundraising, în special destinate instituirii unui fond privat de burse pentru studenții Universității;

Alumni Research – realizarea de studii, pentru sondarea așteptărilor pe care studenții noștri le au de la angajatori și viceversa, astfel încât Universitatea să poată asigura un echilibru cât mai bun între cerințele pieței muncii și formarea studenților;

Alumni Community – crearea de contexte de interacțiune între absolvenți, centre sau grupuri de discuții alumni în cadrul fiecărei facultăți.

Tot în cadrul evenimentului, a fost anunțat faptul că începând din acest an, cei care vor absolvi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor primi o diplomă care le conferă statutul de alumnus, respectiv alumna, în cadrul Ceremoniilor de absolvire organizate de Fundația „ALUMNI – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași”. 

„Prin acest gest simbolic, marcăm faptul că absolvenții noștri devin parte a unei comunități, că pot să se întoarcă și să revină ori de câte ori au nevoie sau ori de câte ori doresc să colaboreze cu Universitatea”, a declarat Șerban Vornicu.

Diana CHIHAIA, coordonatoarea Serviciului pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni, a prezentat pe scurt departamentul și tipurile de proiecte inițiate și dezvoltate de echipă. Totodată, s-a pus accent pe activitățile care implică și absolvenți ai Universității, între care „La ceai cu un profesionist”- o întâlnire non-formală, între actuali studenți și absolvenți ai Universității sau Caravana UAIC – un proiect de promovare a ofertei academice a UAIC și de consiliere a elevilor de liceu.

Întâlnirea a inclus un mini-recital al Coralei „Universitas”, coordonată de Gabriela ENĂȘESCU și dirijată de pr. lect. univ. dr. Gabriel NASTASĂ.

Evenimentul a continuat cu scurte intervenții din partea unor absolvenți de seamă ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care au contribuit prin intermediul companiilor pe care le reprezintă la dezvoltarea studenților și la promovarea spiritului Universității. Au luat cuvântul: Anca Doina HREAMĂTĂ – Director Grup Retail, BCR; Adriana HUȚANU – Director Management Vânzări, BRD; Bogdan BABICI – Director Regional, Raiffeisen Bank; Alexandra STROEA – Marketer Proiecte Educaționale, IULIUS; Dan ZAHARIA – fondator al spațiului de coworking Fab Lab Iași.

Reuniunea a avut și un moment aniversar, coordonat de lect. univ. dr. Bogdan NECULAU – Directorul Centrului de Învățare „Performanță pas cu pas” al Universității. Surpriza a fost dedicată doamnei profesor Nița NEDEA, absolventă a Facultății de Biologie și colaboratoare apropiată a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La final, pe Sala Pașilor Pierduți, a fost organizat un cocktail, lăsând participanților posibilitatea să se reîntâlnească și să schimbe idei și impresii, având ocazia să deguste din Vinul lui Cuza.