Programul manifestărilor:

FACULTATEA DE DREPT

ASPECTE PARTICULARE ALE COMERȚULUI INTERNAȚIONAL ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Tipul evenimentului: şedință a Centrului de Drept internațional „V.M. Jakotă”
9 mai 2025, ora 10.00
Locul: Facultatea de Drept
Prezentările doctoranzilor Aura Elena Amironesei și Tudor Rusu vor explora aspecte referitoare la reglementările juridice relevante, politicile comerciale comune, relațiile externe ale Uniunii Europene în domeniul comerțului internațional, precum și impactul acestora și al acordurilor internaționale asupra funcționării pieței interne.
Coordonatori: Prof. univ. dr. Carmen Tamara Ungureanu, Conf. univ. dr. Carmen Moldovan
Pagina web: laws.uaic.ro
Date de contact: 0232201058,  carmen.ungureanu@uaic.ro, carmen.moldovan@uaic.ro

70 DE ANI DE DREPT AL UE – O UNIUNE PENTRU CETĂȚENII SĂI
Tipul evenimentului: conferință lansare de carte
12 mai 2025
Locul: Facultatea de Drept
Cartea sărbătorește 70 de ani de drept al Uniunii europene și este un proiect de colaborare al Serviciului Juridic al Comisiei europene, redactată de avocați a căror activitate de zi cu zi în cadrul Serviciului Juridic asigură aplicarea corectă și adecvată a legislației Uniunii Europene. Dreptul Uniunii reprezintă firul călăuzitor al integrării europene. Cele mai importante progrese înregistrate în procesul de integrare se reflectă în actele legislative ale Uniunii europene și în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Invitat: Mihalea Cărpuș-Carcea, jurist în diferite departamente ale Comisiei europene (justiție, comerț internațional) din 2009 și Membru al Serviciului juridic al Comisiei din 2019. În această calitate, asigură asistența juridică necesară elaborării actelor normative și implementării acestora, participă în negocieri internaționale și reprezintă Comisia Europeană în fața instanțelor europene.
Moderator: Conf. univ. dr. Nicolae-Horia Țiț
Pagina web: laws.uaic.ro
Date de contact: 0232201058, horia.tit@uaic.ro

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MASTERATELOR ÎN DREPT
Tipul evenimentului: conferință/workshop
12-15 mai 2025
Locul: Facultatea de Drept
Masteranzii Facultății de Drept de la diferite programe de studii, vor avea oportunitatea de a valorifica cunoștințele dobândite și de a aprofunda temele specifice specializării alese, prin intermediul unor prezentări și lucrări susținute în cadrul evenimentului. Fiecare intervenție va urmări evidențierea particularităților juridice proprii domeniului studiat, raportate la contextul normativ și instituțional al Uniunii Europene. Astfel, evenimentul oferă un cadru interdisciplinar și aplicat, în care dreptul Uniunii Europene devine punctul de convergență pentru analiza și dezbaterea unor teme juridice actuale, contribuind la consolidarea unei perspective europene asupra formării juridice avansate.
Coordonatori: Conf. univ. dr. Carmen Moldovan, Conf. univ. dr. Mihai Dunea
Pagina web: laws.uaic.ro
Date de contact: 0232201058, carmen.moldovan@uaic.ro, mihai.dunea@uaic.ro


CENTRUL DE STUDII EUROPENE

CARIERĂ ÎN CERCETARE
Tipul evenimentului: workshop
9 mai 2025, 14.00-16.00
Locul: Corp I, sala i.1
În cadrul evenimentului va fi explorat traseul profesional al cercetătorului, de la etapele inițiale la provocările actuale. Vor fi abordate teme diverse, precum cercetarea în domeniile socio-uman și tehnic, legătura cu piața muncii, precum și diferențele dintre cercetarea din România și cea europeană sau internațională.
Coordonator: conf. univ. dr. Ramona Țigănașu
Pagina web: https://cse.uaic.ro/25ani/workshop_cariera.htm
Date de contact: 0232 202437, ramona.tiganasu@uaic.ro

SESIUNEA NAȚIONALĂ DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE STUDENȚEȘTI ÎN DOMENIUL STUDIILOR EUROPENE (EDIȚIA A XIX-A)
Tipul evenimentului: sesiune științifică studențească
10 mai 2025, 9.00-13.00
Locul: Corp I, sala I.1
Competiția își propune să încurajeze inițiativele studenților și masteranzilor concretizate în lucrări științifice ce fac apel la gândirea critică și care analizează cu obiectivitate, integrând și instrumente metodologice de cercetare calitativă sau cantitativă, teme de interes din sfera Studiilor Europene.
Coordonator: dr. Ciprian Alupului
Partener: Europe Direct Iași
Pagina web: https://cse.uaic.ro/concurs/concurs.htm
Date de contact:0232 202435, ciprian.alupului@uaic.ro

CONCURSUL DE ESEURI „EUROPA DE MÂINE” (EDIȚIA A XVII-A)
Tipul evenimentului: concurs de eseuri
10 mai 2025, 9.00-13.00
Locul: Corp I, Sala i.2
Concursul va oferi un cadru prielnic pentru exprimarea ideilor, opiniilor sau/și năzuințelor personale cu privire la Uniunea Europeană prin elaborarea și prezentarea e către studenți a unor eseuri argumentative.
Coordonator: dr. Ciprian Alupului
Partener: Europe Direct Iași
Pagina web: https://cse.uaic.ro/concurs/concurs.htm
Date de contact: 0232 202435, ciprian.alupului@uaic.ro

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ÎN CERCETARE: EXTINDEREA FRONTIERELOR CUNOAȘTERII ȘI NOI RISCURI
Tipul evenimentului: workshop
10 mai 2025, 14.00-16.00
Locul: Corp I, Sala I.1
Evenimentul propune o platformă de discuții pentru explorarea impactului transformator al inteligenței artificiale în domeniul cercetării. Acesta aduce în prim plan dezvoltarea instrumentelor de IA și competențele academice necesare pentru utilizarea lor eficientă. Participanții vor analiza aplicabilitatea practică a IA în diverse domenii de cercetare, de la științe fundamentale la aplicații inovatoare.
Coordonatori: drd. Mihaela Clincu, drd. Irina Clipca, drd. Ioana Ursache
Pagina web: https://cse.uaic.ro/25ani/workshop_ai.htm
Date de contact: 0232 202435, ciprian.alupului@uaic.ro

CUNOAȘTERE ȘI PARTENERIAT: SOLUȚII COLABORATIVE PENTRU O REGIUNE PROSPERĂ
Tipul evenimentului: workshop
15 mai 2025, 14.00-16.00
Locul: Sala Senatului
Dezbatere publică organizată de Centrul de Studii Europene al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est, cu ocazia celebrării a 25 de ani de promovare a studiilor europene şi a dezvoltării regionale.
Coordonator: C.S. dr. Bogdan Ibanescu
Pagina web: https://cse.uaic.ro/25ani/workshop_regiune.htm
Date de contact: 0232 202435, ibanescu.bogdan@uaic.ro

EURINT INTERNATIONAL CONFERENCE: BUILDING TOMORROW’S EUROPE: STRATEGIES FOR INTEGRATION, GROWTH, AND RESILIENCE
Tipul evenimentului: conferință internaționala
16 – 18 mai 2025
Locul: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Ediția a 14-a a conferinței EURINT își propune să promoveze un dialog multidisciplinar despre cum se va contura Europa economic și social prin prisma noilor provocări. Prin organizarea acestei conferințe, obiectivul este de a crea un cadru favorabil pentru dialog și analiză pe teme europene, precum și pe alte subiecte relevante conexe.
Coordonator: prof. univ. dr. Gabriela Carmen Pascariu
Pagina web: https://eurint.uaic.ro/
Date de contact: 0232 202435, gcpas@uaic.ro

STRATEGIC FORESIGHT WORKSHOP
Tipul evenimentului: workshop
17 mai 2025, 10.00-13.00
Locul: Corp I, Sala I.1
Workshop care va pune accent pe descrierea etapelor de realizare a previziunilor strategice, iar pentru înțelegerea aprofundată a acestora, se vor constitui grupe de lucru, care vor analiza şi discuta tendințele actuale, precum şi problemele emergente care afectează viitorul Europei.
Coordonator: conf. univ. dr. Ramona Țigănașu
Pagina web: https://cse.uaic.ro/25ani/workshop_foresight.htm
Date de contact: 0232 202435,  ramona.tiganasu@uaic.ro

EUreflect
Tipul evenimentului: expoziție
9 -17 mai 2025
Locul: Galeria de artă „I” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Expoziție formată din lucrări ale studenților de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” care vor reflecta spiritul diversității europene
Coordonator: Lect. univ. dr. Tudor Constantin, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”
Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu”
Date de contact: constantin_atelier@yahoo.com


FACULTATEA ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR

EUROPEAN FINANCE, REGULATION AND BUSINESS – SAFE USE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE ON EU MARKET EUFIRE 2025
Tipul evenimentului:  conferință internațională
9-10 mai 2025
Locul: FEAA, Centrul de Excelență Jean Monnet European Financial Resilience and Regulation
EUFIRE 2025 este un eveniment academic organizat sub egida proiectelor Jean Monnet implementate de universitatea noastră. Ediția din acest an pune în discuția participanților reglementările pentru utilizarea în siguranță a Inteligenței Artificiale pe piața unică a UE. Inteligența artificială este prezentă în toate aspectele vieții noastre, importanța ei ca instrument pentru o mai bună funcționalitate a pieței UE fiind o preocupare actuală. Continuând linia de reglementare inovatoare și reguli de pionierat cu impact global, adoptarea de către UE a Regulamentului privind Inteligență Artificială are vocația de a integrarea economică, schimbând perspectiva asupra temelor abordate anterior în dezbaterile din seria de conferințe EUFIRE. Cercetătorii sunt invitați să își aducă cele mai valoroase contribuții pentru a investiga stadiul actual al utilizării inteligenței artificiale ca instrument eficient și sigur, prin prezentarea celor mai realiste analize în dezbateri productive și pentru larga diseminare a rezultatelor cercetării. Opiniile diverse din mediul academic, de la cele referitoare la IA ca cel mai mare proiect juridic al UE, până la viziunea eurosceptică axată pe amenințările care nu sunt încă pe deplin gestionate, conferința oferă oportunitatea unor discuții productive și investigații aprofundate pe acest subiect cu dezvoltare foarte rapidă.
EUFIRE 2025 își propune să ofere cadrul pentru dezbaterea principalelor provocări cu care se confruntă UE, punând accent pe perspectiva de reglementare a IA pentru sectorul financiar, în special, și pentru sectorul de afaceri, în general. Evenimentul reunește profesori, cercetători și practicieni, atât din România, cât și din străinătate, și oferă cadrul necesar pentru dezvoltarea unui dialog productiv. Participarea la sesiunile evenimentului va fi deschisă cadrelor universitare, cercetătorilor, studenților și practicienilor cu activitate în dreptul UE, economie și administrație publică, pentru a prezenta rezultatele muncii lor științifice și/sau pentru a participa/participa la discuții. Ca răspuns la cererea actuală de evenimente academice fructuoase, comitetul de organizare a conferinței propune discuții la fața locului și online, garantând oportunitatea tuturor participanților de a-și prezenta rezultatele cercetării spre dezbatere, atât în sesiuni plenare, cât și în paneluri.
Moderator: Prof. dr. habil. Mihaela TOFAN, directorul Centrului de Excelență Jean Monnet  Reglementări Europene și Reziliență Financiară EUFIRE
Partener: Asociația Henri Capitant Republica Moldova
Pagina web: https://eufire.uaic.ro
Date de contact: 0232201423,  eufire@uaic.ro

ECO4ALL MID-TERM INTERNATIONAL CONFERENCE: “CHALLENGES, PROCESSES, AND POLICIES FOR A CIRCULAR ECONOMY THAT WORKS FOR CONSUMERS”
Tipul evenimentului:  conferință internațională
9-10 mai 2025
Locul: FEAA
Conferința internațională intermediară ECO4ALL: „Provocări, procese și politici pentru o economie circulară care funcționează pentru consumatori” se va concentra pe promovarea strategiilor de economie circulară centrate pe consumator, abordarea provocărilor de mediu, promovarea eficienței resurselor și promovarea dezvoltării durabile. Evenimentul va genera cadrul organizatoric pentru membrii Proiectului Cost Action CA22124 ECO4ALL pentru a împărtăși la mijlocul perioadei de implementare rezultatele parțiale ale cercetărilor desfășurate, pentru a discuta despre soluții inovatoare și a colabora la politici de împuternicire a consumatorilor și pentru a determina, dacă este posibil, linii de acțiune pentru schimbări sistemice. Subiecte cheie de explorat:

  • Analiza cantitativă a economiei circulare;
  • Conștientizarea consumatorilor și dinamica comportamentală în sisteme circulare;
  • Inovații în proiectarea produsului și optimizarea ciclului de viață;
  • Infrastructură și accesibilitate pentru sisteme circulare;
  • Cadre de politici pentru economii circulare centrate pe consumator;
  • Modele de afaceri emergente și transformări ale pieței;
  • Aspecte juridice ale reglementărilor de mediu și ale negocierilor climatice;
  • Sisteme juridice comparative pentru circularitate și protecția consumatorilor.

Această conferință oferă o oportunitate unică de a crea și de a extinde rețeaua proprie de colaborare profesională cu experți și colegi de înaltă ținută academică în domeniu de cercetare vizat din străinătate, de a disemina rezultatele cercetările proprii și de a comunica ideile inovatoare abordate, precum și a de a participa activ la dezvoltarea strategiilor de economie circulară axate pe consumatori.
Moderator: Prof. dr. Olesea PLOTNIC, directorul proiectului CA22124
Partener: Asociația Henri Capitant Republica Moldova
Pagina web: https://www.cost.eu/actions/CA22124/ , www.eco4all.org
Date de contactplotnicolesea.aum@gmail.com,  eco4all.ca@gmail.com

2025 EU-PAIR INTERNATIONAL CONFERENCE – 4TH EDITION “CHALLENGES AND DYNAMICS OF EUROPEAN ADMINISTRATIVE AREA”
Tipul evenimentului: conferință internațională
19-20 iunie 2025
Locul: Corp B
Conferința se va concentra pe explorarea strategiilor inovatoare pentru promovarea competențelor digitale în rândul unor populații diverse, inclusiv comunități marginalizate, confidențialitatea online, protecția datelor, comportamentul digital responsabil, hărțuirea cibernetică, dezinformarea și utilizarea etică a inteligenței artificiale în educație și afaceri, înțelegerea drepturilor digitale în cadrul UE și al guvernanței globale, promovarea cetățeniei digitale responsabile prin inițiative juridice și politice, e-guvernarea, activismul digital și participarea civică în UE.
Moderator: Prof. univ. dr. Ana Maria Bercu
Pagina web: https://eu-pair.uaic.ro/
Date de contact: bercu@uaic.ro


FACULTATEA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT

ARC (Aniversare, Record, Cunoaștere)
Tipul evenimentului: workshop
15 mai, 14.00-16.00
Locul: Def 1 (Corp D)
Prezentarea rezultatelor proiectului SportAge 165
Moderatori:  Lect. Alexandru Oprean, Lect. Renato Gabriel Petrea, Prof. Marin Chirazi
Pagina web: https://www.facebook.com/profile.php?id=61575243291025
Date de contact: marin.chirazi@uaic.com

INTRODUCTION TO WHITEWATER KAYAKING
Tipul evenimentului: workshop – curs de inițiere
16-18 mai 2025
Locul: BISTRIȚA AURIE (cursul superior)
Cursul se adresează studenților Facultății de Educație Fizică și Sport și studenților Erasmus (cu bune abilități de înot). Conține noțiuni introductive de manevrare a caiacului pe apă repede. Participanții vor deprinde noțiuni de vîslire în râu, de traversare a acestuia, de intrare și ieșire din ”eddy”, manevrele de bază ale salvării și acordării primului ajutor.
Organizatori: Prof. Marin Chirazi,  Lect. Renato Petrea, Lect.  Alexandru Oprean
Date de contactalexandruoprean@yahoo.com

OPORTUNITĂȚILE PROFESIEI DE KINETOTERAPEUT. EXPERIENȚE SUBIECTIVE
Tipul evenimentului: workshop
15 mai 2025, 14.00-17.00
Locul: online (platforma webex)
Ne propunem să dezbatem oportunitățile și provocările întâlnite în contextele profesionale ale kinetoterapeuților. Evenimentul va reuni specialiști ce activează în instituții private și publice naționale și internaționale, dar și reprezentanți din mediul academic și decidenți profesionali.
Moderator: Conf. univ. dr. Oana Rusu
Date de contact: Conf. univ. dr. Oana Rusu, broana@uaic.ro

L’AMITIÉ PAR LE SPORT (PRIETENIE PRIN SPORT)
Tipul evenimentului: competiție sportivă
15 mai 2025, 16.00-20.00
Locul: Terenul Facultății de Educație Fizică și Sport, parcul Universității „Alexandru Ioan Cuza”
În cadrul evenimentului se vor desfășura competiții sportive de rugby tag, fotbal și pétanque, între studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și studenții din cadrul asociației Union Sportive des Abeilles Francophones de Iasi- USAFI
Moderatori: Conf. univ. dr. Cezar Honceriu, Asist. univ. dr. Martinaș Florentina-Petruța
Parteneri: Institutul Francez din România la Iași și asociația Union Sportive des Abeilles Francophones de Iasi- USAFI
Date de contactchonceri@yahoo.fr , petruta.martinas@uaic.ro

MODELE DE SUCCES ÎN MANAGEMENTUL SPORTIV ACTUAL. PRACTICI EUROPENE VS REALITĂŢI ROMÂNEŞTI
Tipul evenimentului: prelegere
 14 mai 2025, 12.00 – 14.00
Locul: Casa Universitarilor
Această prelegere își propune să analizeze comparativ modelele de succes în managementul sportiv actual din Europa și realitățile existente în România.
Vor fi evidențiate bune practici europene în domenii precum finanțarea sustenabilă, dezvoltarea infrastructurii, guvernanța sportivă și profesionalizarea managementului sportiv, prin exemple concrete din țări central și vest europene.
În paralel, vor fi identificate principalele provocări ale sistemului sportiv românesc, precum dependența de finanțare publică, lipsa de strategie pe termen lung și slaba implicare a mediului privat.
Obiectivul prelegerii este de a evidenția lecții aplicabile din experiențele europene, care pot contribui la modernizarea și eficientizarea managementului sportiv în România.
Moderatori: Lect dr. Iulian Dumitru si Lect. dr. Florin Nichifor
Parteneri: Reprezentanţi al organizaţiilor comerciale din domeniul sportiv; investitori şi antreprenori din domeniul activităţilor sportive
Date de contact: iulian.dumitru@uaic.ro,  florin.nichifor@uaic.ro

ACTIVE CAMPUS. PRACTICI DE VIAŢĂ ACTIVĂ, SPORT ŞI SĂNĂTATE FUNCŢIONALĂ ÎN COMUNITĂŢILE UNIVERSITARE DIN EUROPA
Tipul evenimentului: Prelegere interactivă
15 mai 2025, 12.00 – 14.00
Locul: Casa Universitarilor
Evenimentul îşi propune să prezinte succint iniţiative şi bune practici din spaţiul universitar european privind organizarea activităţii sportive şi a vieţii active prin implicarea sistematică în diverse forme de practicare a exerciţiului fizic. Focusul este orientat asupra aportului pozitiv al bunelor practici în interiorul comunităţii, în special asupra studenţilor dar şi în rândul personalului didactic şi administrativ. Evenimentul îşi propune să aibă în calitate de invitaţi speciali din spaţiul academic al UAIC, susţinători ai vieţii active şi sănătăţii prin sport precum şi inivitaţi din comunitatea Iaşiului, în calitate de promotori şi antreprenori ai vieţii sportive.
Moderatori: Asist. univ. dr. Anca – Raluca TANASĂ,  Lect. univ. dr. Iulian – Marius DUMITRU
Date de contact: anca.tanasa@uaic.ro,  iulian.dumitru@uaic.ro


FACULTATEA DE FILOSOFIE ȘI ȘTIINȚE SOCIAL-POLITICE

AGORA: INTERNATIONAL CONFERENCE „THE DYNAMICS OF CHANGE. TRENDS AND PERSPECTIVES IN GLOBAL AND EUROPEAN POLITICS”
Tipul evenimentului: conferință internațională
13 – 14 mai 2025
Parteneri: Universitatea de Stat din Moldova,  Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University  (Ucraina) și  Istinye University Istanbul (Turcia)
Locul: Sala Ferdinand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Evenimentul oferă un cadru interdisciplinar pentru analiza transformărilor politice actuale, reunind cercetători și decidenți interesați de guvernanță, democrație și relații internaționale. Subiectele abordate includ schimbările geopolitice, comunicarea strategică, identitatea politică, dezvoltarea durabilă și impactul tehnologiilor emergente. Conferința încurajează contribuții teoretice și empirice, deschizând discuții despre viitorul politicii europene și globale.
Coordonator: conf. univ. dr. Maria Corina Barbaros și prof univ.dr. Vigil Stoica (președinte comitetul științific)
Pagina webhttps://www.fssp.uaic.ro/departamente/stiinte-politice-relatii-internationale-si-studii-europene/evenimente/agora-international-conference
Date de contact: corina.barbaros@uaic.ro, agora.conference@uaic.ro


FACULTATEA DE LITERE

CULTURAL FLUENCY IN EUROPE: STRATEGIES FOR INCLUSIVE ACADEMIC ENVIRONMENTS
Tipul evenimentului:  workshop (online)
7 mai 2025, 10.00 – 14.00
In celebration of Europe Week, this workshop offers the opportunity to enhance your intercultural skills and reflect upon your role within Europe’s diverse academic landscape. Key topics include:

  • Raising awareness of Europe’s cultural and social diversity
  • Promoting respectful and effective teamwork across cultural boundaries
  • Reflecting on your own identity in the European context
  • Strengthening awareness of European values and opportunities for collaboration
  • Developing practical skills to resolve intercultural conflicts

Moderator: Barbara Nietzel
Partener: Universitatea Friedrich-Schiller din Jena
Pagina web: Qualifications Portal of the Friedrich-Schiller-University Jena – Cultural Fluency in Europe: Strategies for Inclusive Academic Environments (in English)
Date de contact:  Joelle Vanderbeke, ikompass@uni-jena.de

ANGLICISTS AND AMERICANISTS TODAY. FACING IDEOLOGY AND ITS DISCONTENTS
Tipul evenimentului: conferință
8 – 9 mai 2025
Locul: Corp A
Conferinţa “Anglicists and Americanists Today. Facing Ideology and Its Discontents” organizată de Centrul Linguaculture al Catedrei de Engleză al Departamentului de Limbi şi Literaturi Străine, Facultatea de Litere, îşi propune să celebreze, printr-o serie de plenare şi comunicări ştiinţifice, 100 de ani de la înfiinţarea Catedrei de Engleză la Iaşi. De asemenea, printr-o secţiune specială, angliştii şi americaniştii din Iaşi, împreună cu cei din alte centre universitare din ţară şi din străinătate, comemorează 100 de ani de la publicarea a două romane importante ale modernismului literar. Conferinţa se doreşte a fi un adevărat forum de dezbateri în privinţa ideologiilor care influenţează limba, cultura şi artele în momentul în care ne aflăm.
Pagina web: 2025 – Anglicists and Americanists Today
Date de contact: dnbadulescu@gmail.com

SPAȚIUL EUROPEAN AL ROMANISTICII ACADEMICE CONTEMPORANE – O PRIVIRE COMPREHENSIVĂ
Tipul evenimentului: conferință
13 mai 2025, 16.00-17.30
Locul: Catedra de limba română
Limbile romanice care se studiază în universitățile europene sunt limba română (maternă și străină), limba franceză, limba italiană, limba spaniolă, limba portugheză, limba catalană, provensala, sarda, reto-romana, nu și dalmata (fiind dispărută), precum  și limba latină ca sursă primordială a acestora. Vom vorbi cu această ocazie despre dimensiunile curriculare implicate la nivelul limbilor romanice predate în universitățile românești (româna, franceza, italiana, spaniola, portugheza, catalana și latina), și le vom interoga cantitativ consistent, plecând de la planuri de învățământ, fișele disciplinare, idealul educațional vizat, conținuturile subiacente, metodele de predare și evaluare și bibliografia aferentă având ca bază informațiile pe care le găsim exclusiv în planurile și în fișele disciplinare universitare, anunțate public pe site-urile instituționale pentru a găsi elemente relevante din punctul de vedere al cunoașterii în domeniul pedagogiei limbilor romanice. Din punct de vedere calitativ vom face anumite considerații privind posibilitățile de modernizare a conținuturilor disciplinare în raport cu direcțiile de dezvoltare internaționale. În ceea ce privește spațiul românesc al românisticii academice, o concluzie în avans și de necombătut pare a fi aceea că toate cele șapte limbi romanice predate prin tradiție în 15 centre universitare românești se subscriu idealului educațional clasic al binelui, adevărului și frumosului, adică a unei perenități științifice și culturale de netăgăduit.
Moderator: Prof. univ. dr. Mihaela Secrieru
Date de contact:  msecrieru@yahoo.com

„EUROPEANUL, ȘI NU NUMAI CREȘTINUL…”. LECTURI PLURIDISCIPLINARE ALE OPEREI LUI N. STEINHARDT
Tipul evenimentului: simpozion
13 mai 2025, 17.00-19.00
Locul: corpul A, Facultatea de Litere
Manifestare știintifică tip simpozion ce mizează pe valorificarea unor perspective pluridisciplinare în analiza unor secţiuni emblematice din opera lui Nicolae Steinhardt. Comunicările cadrelor didactice de la mai multe facultăţi din cadrul UAIC vor fi urmate de o dezbatere cu studenţii și masteranzii participanţi la eveniment.
Organizatori și moderatori: Conf. dr. Emanuela Ilie și Lector dr. Paula-Andreea Onofrei
Parteneri: Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Filosofie și Ştiinţe Social-Politice
Date de contact: iliemma@yahoo.com, paulaonofrei.ro@gmail.com

ROMANA CA LIMBA STRAINA. LIMBĂ ŞI CULTURĂ: ENTITĂȚI ÎN CONTINUĂ REARMONIZARE, EDIȚIA A II-A
Tipul evenimentului: simpozion internațional (online/off-line)
16-17 mai 2025

  • 16 mai – deschiderea și sesiunea de lucrări:  Studenți în dialog (16.00-20.00);
  • 17 mai – sesiunea de lucrări: Specialiști în dialog (10.00 – 17.00).

Locul: Salonic
„Săptămâna Europeană la UAIC”, Facultatea de Litere, Catedra de Limba Română pentru Studenți Străini reprezintă un eveniment cultural și academic amplu, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) în colaborare cu Institutul Limbii Române, București (ILR), Lectoratul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din cadrul Departamentului de Studii Balcanice, Slave și Orientale, Facultatea de Studii Economice și Regionale, Universitatea „Makedonía”, Thessaloniki cu scopul de a promova dialogul intercultural și de a facilita schimbul de experiență între studenți și specialiști din diverse spații culturale.
Evenimentul pune un accent deosebit pe învățarea limbii române de către studenții internaționali, oferind un spațiu de cunoaștere și comunicare directă pentru aceștia. Studenții provin din diverse țări europene, asiatice și africane și studiază limba română în cadrul lectoratelor de limbă, cultură și civilizație românească din universitățile din întreaga lume, în programe de an pregătitor sau în programe de licență, masterat și doctorat din România sau din străinătate.
Tema centrală a evenimentului, „Limbă și cultură: entități în continuă rearmonizare”, subliniază importanța limbii române ca instrument de mediere culturală și socială, precum și rolul acesteia în facilitarea dialogului intercultural. Evenimentul oferă o platformă pentru examinarea procesului de predare-învățare-evaluare a limbii române ca limbă străină, în raport cu standardele europene actuale.
În contextul globalizării și al mobilității crescute, „Săptămâna Europeană la UAIC” își propune să evidențieze rolul limbilor străine ca „conectori culturali” și mijloace de comunicare interculturală, contribuind la crearea unui dialog transcontinental armonios și coerent.
Evenimentul include o varietate de activități, cum ar fi:

  • Prezentări și ateliere susținute de specialiști în lingvistică și cultură română;
  • Schimburi de experiență între studenții internaționali și studenții români;
  • Dezbateri și discuții despre rolul limbii române în context european și global.

„Săptămâna Europeană la UAIC” reprezintă o oportunitate valoroasă pentru studenții și specialiștii de a se conecta, de a învăța unii de la alții și de a celebra diversitatea culturală și lingvistică.
Coordonatori: Conf. univ. dr. Ludmila Braniște, Lect. Univ. dr. Gina Nimigean
Parteneri: Institutul Limbii Române, București (ILR), Lectoratul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din cadrul Departamentului de Studii Balcanice, Slave și Orientale, Facultatea de Studii Economice și Regionale, Universitatea „Makedonía”, Thessaloniki
Date de contact: branisteludmila@yahoo.com,  ginanimigean@yahoo.com,

INAUGURAREA CENTRULUI DE LIMBĂ PORTUGHEZĂ DIN IAȘI 
Tipul evenimentului: eveniment inaugurativ
Data și intervalul orar: 16 mai 2025
Locul: Centrul de Limbă Portugheză
Centrul de Limbă Portugheză din Iași, înființat în urma Protocolului de Cooperare dintre Institutul Camões și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi inaugurat în prezența Excelenței Sale Paulo Cunha Alves, Ambasadorul Portugaliei în România. Evenimentul va fi completat cu un program artistic – muzical și poetic – producțiile artistice prezentate având menirea de a marca prezența limbii și culturii portugheze în spațiul românesc și european.
Invitați în cadrul evenimentului: Ana Rita SousaLector de Limba Portugheză (Institutul Camões), Universitatea din București
Moderatori: Lect. dr. Simona Ailenii-Muraru (UAIC), Lect. dr. Laura Carasevici (UAIC), Lector de Limba Portugheză: João Sousa (UAIC)
Parteneri: Institutul Camões, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”
Date de contactsimona.ailenii@uaic.ro, laura.carasevici@uaic.ro, joaodaniel626@gmail.com

VALORI EUROPENE PRIN OCHI TINERI: DIALOG INTERCULTURAL ÎNTRE LICEENI ȘI STUDENȚI INTERNAȚIONALI
Tipul evenimentului: workshop
14 mai 2025, 14.00 – 17.00
Locul: Facultatea de Litere, Corpul G, sala 102
În cadrul evenimentului „Săptămâna Europeană la UAIC”, Facultatea de Litere, Catedra de Limba Română pentru Studenți Străini organizează un atelier interactiv cu titlul „Valori europene prin ochi tineri: dialog intercultural între liceeni și studenți internaționali”, în colaborare cu Colegiul „Richard Wurmbrand” din Iași.
Atelierul are ca scop promovarea valorilor europene prin intermediul dialogului intercultural și al învățării limbilor străine, reunind elevi de clasa a IX-a și studenți internaționali care învață limba română ca limbă străină în cadrul programului de pregătire de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Pe parcursul celor trei ore, participanții vor lua parte la activități interactive, jocuri de rol, dezbateri și discuții moderate, menite să încurajeze comunicarea autentică, cooperarea și înțelegerea reciprocă. Temele abordate vor reflecta valorile fundamentale ale Uniunii Europene – diversitatea, solidaritatea, toleranța și respectul – prin prisma experiențelor personale ale participanților.
Evenimentul reprezintă o oportunitate unică de conectare între generații, culturi și perspective diferite, susținând integrarea studenților internaționali în comunitatea academică locală și, totodată, contribuind la formarea unei gândiri deschise și europene în rândul elevilor de liceu.
Coordonatori: Asist. univ. asociat dr. Arina Chirilă & Asist. univ. asociat dr. Ioana Ciobanu
Partener: Colegiul Richard Wurmbrand, Iași
Date de contactarina.chirila.uaic@gmail.com,   ioana.ciobanu92@yahoo.com


FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ȘI ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI

ARHITECTURA INSTITUȚIONALĂ A UNIUNII EUROPENE. SPECIFIC ȘI MECANISME DE FUNCȚIONARE
Tipul evenimentului: prelegere (online)
9 mai, ora 18.00

Evenimentul își propune să ofere comunității academice o înțelegere aprofundată a principalelor instituții ale Uniunii Europene, a modului în care acestea colaborează în cadrul procesului decizional și a impactului asupra statelor membre. Printr-o abordare analitică și interactivă, participanții vor explora dinamica instituțională, precum și rolul acestor foruri în consolidarea valorilor europene.
Conferențiază: prof. univ. dr. Sorin BOCANCEA, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, Prorector pentru activitatea didactică și de cercetare
Pagina web: www.psih.uaic.ro
Date de contact: boncu@uaic.ro

EDUCAȚIA PENTRU CETĂȚENIE DIGITALĂ ÎN UNIVERSITĂȚILE EUROPENE
Tipul evenimentului: prelegere (online)
10 mai, ora 10.00

Consiliul Europei a desemnat anul 2025 drept Anul Educației pentru Cetățenie Digitală, sub motto-ul „Learn, Connect, Engage, Thrive Together”, scopul fiind cel de a oferi tinerilor oportunități inovatoare pentru dezvoltarea valorilor, atitudinilor și cunoștințele necesare pentru a participa activ și responsabil în societatea digitală. Prelegerea analizează modul în care universitățile europene integrează educația pentru cetățenie digitală în strategiile instituționale, fiind explorate cele trei dimensiuni-cheie propuse de Consiliul Europei: prezența online, starea de bine în mediul digital și drepturile în spațiul virtual. Prezentarea subliniază importanța unei viziuni integrate asupra educației pentru cetățenie digitală, pentru a forma cetățeni care să navigheze cu discernământ, empatie și responsabilitate în mediul on line.
Conferențiază:  prof. univ. dr. Nicoleta Laura Popa, lect. univ. dr. Magda-Elena Samoilă
Pagina web: www.psih.uaic.ro
Date de contact: magda.samoila@uaic.ro


FACULTATEA DE TEOLOGIE ROMANO-CATOLICĂ

DRUMUL SFÂNTULUI IACOB ȘI RĂDĂCINILE SPIRITUALE ALE EUROPEI
Tipul evenimentului: conferință
15 mai 2025, 11.00-13.00
Locul: Aula Magna, Institutul Teologic Romano-Catolic
În contextul european actual, „Drumul sfântul Iacob”, pe lângă aspectele sale religioase, are și o mare încărcătură turistică și economică. De asemenea, pot fi subliniate și conotațiile politice, deoarece toate țările, exceptând Elveția, care au trecut la „balizarea” traseului către Santiago de Compostela sunt membre ale Uniunii Europene. Unitatea creștină a Europei – din primele secole ale mileniului al doilea – este făcută vizibilă în zilele noastre de ansamblul politic al Uniunii Europene, un argument important pentru inserția fizică (prin trasee) a României în „bazinul de recepție” al celui de al treilea loc de pelerinaj al lumii creștine, Santiago de Compostela. În sfârșit, dar nu mai puțin important este și faptul că tot mai mulți cetățeni ai României își înscriu în programele lor de vacanță parcurgerea drumului către Santiago de Compostela. În acest sens, este demn de amintit că, la 1 iunie 2019, cu ocazia vizitei sale la Iași, Papa Francisc a binecuvântat borna simbol care marchează 4.500 km până la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, iar pe parcusul aceluiași an, în Iaşi, dar şi în judeţele Bacău şi Neamţ, în cadrul proiectului Camino de Santiago, secţiunea moldavă, s-au făcut primii paşi în concretizarea în teren, prin marcarea şi semnalizarea acestui drum.
Moderator: Conf. univ. dr. pr. Ștefan LUPU
Date de contact stefan.lupu@uaic.ro


INSTITUTULUI DE CERCETĂRI INTERDISCIPLINARE AL UAIC

Departamentul de Ştiinţe Socio-Umane

DESPRE IMPACTUL INTELIGENŢEI ARTIFICALE ASUPRA EDUCAŢIEI
Tipul evenimentului: seminar științific
9 mai, 12.00-13.30
Eveniment online prin platforma ZOOM  (https://us02web.zoom.us/j/83091752692; Meeting ID: 830 9175 2692)
Prelegere susţinută de Conf. univ. dr. habil. Ioana Negru (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) cu titlul „Despre impactul Inteligenţei Artificale asupra educaţiei”.
Adopţia şi integrarea Inteligenţei Artificiale în domeniul educaţiei necesită atenţie considerabilă din partea profesorilor, studenţilor şi cercetătorilor pentru a asigura susţinerea procesului educaţional. Schimbările rapide din cadrul tehnologiei şi a Inteligenţei Artificiale promite să modifice ireversibil modul în care studenţii învaţă, tehnicile prin care instructorii predau şi evaluează studenţii sau implicaţiile proceselor de cercetare ştiinţifică. Programele de generare a Inteligenţei Artificiale se bazează pe modele de limbaj extinse, precum MidJourney şi ChatGPT. Prelegerea noastră aduce în discuţie implicaţiile acestor modele generative de Inteligenţă Artificială (PGIA) asupra educaţiei şi cercetării, inclusiv consecinţele de tip etic, şi investighează, sub forma unui studiu de caz special, impactul PGIA asupra dezvoltării abilităţilor şi gândirii critice ale studenţilor, inclusiv Taxonomia Bloom (1956).
Ioana Negru este Conferenţiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, autoare a cărţilor Metodologie Economică, Pluralism şi Istorie Economică (publicată de Editura Routledge, 2022, cu Penelope Hawkins) şi Teaching Ethics to Economists (publicată de editura Edward Elgar, 2023, cu Craig Duckworth şi Imko Meyenburg). Între anii 2006-2018 a fost cadru didactic şi cercetător în Marea Britanie. Activitatea de cercetare se concentrează pe domeniul filosofiei economice, pluralism ştiinţific şi metodologie, economie instituţională, economie Austriacă, economie ecologică, etică şi dar.
Moderator: CS III dr. Delia-Elena Diaconaşu
Pagina web: https://ici.uaic.ro/noutatievenimente/
Date de contact:  bogdan.atanasiu@uaic.ro


Centrul Integrat de Studii în Știinţa Mediului pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (CERNESIM)

ROMÂNIA ȘI OBIECTIVELE EUROPENE DE MEDIU: CERCETARE, INOVARE ȘI APLICABILITATE/ ROMANIA AND THE EUROPEAN ENVIRONMENTAL OBJECTIVES: RESEARCH, INNOVATION AND APPLICABILITY
Tipul evenimentului:  workshop
16 mai 2025, 9.00-12.00
Locul: CERNESIM/Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Cunoașterea și popularizarea rezultatelor cercetării reprezintă întotdeauna un moment deosebit, cu efecte importante și de durată asupra mediului științific, economic și social. Workshop-ul „România și Obiectivele Europene de Mediu: Cercetare, Inovare și Aplicabilitate” reunește prezentări și discuții pe direcția principalelor realizări  ale cercetătorilor CERNESIM oferind o imagine de ansamblu asupra activităților ce se desfășoară în cadrul centrului, obiectivelor urmărite, manifestărilor la care s-a participat și parteneriatelor și colaborărilor dezvoltate. Într-o abordare colegială, aceste discuții au rolul de a întări legăturile și cercetările interdisciplinare, în acord cu principalele direcții ale obiectivelor europene de mediu, analizând și oferind soluții principalelor probleme cu care Europa și întreaga lume se confruntă în aceste momente. Prin asemenea acțiuni, cercetarea de mediu își întărește și dezvoltă rolul în evoluția mediului economic și social actual.
Moderatori:

  • Prof. univ.dr. habil. Romeo-Iulian OLARIU, prorector UAIC;
  • Prof. univ.dr.habil. Costică MIHAI, coordonator CERNESIM;
  • Prof. univ dr. habil. Cecilia ARSENE, responsabil laborator CERNESIM;
  • Prof. univ.dr.habil Iuliana BREABAN, responsabil laborator CERNESIM;
  • Conf. univ.dr. Costica Naela, responsabil laborator CERNESIM;
  • CS III dr. Ilarion MIHĂILĂ, responsabil laborator CERNESIM.

Pagina web: https://cernesim.uaic.ro/
Date de contactticu@uaic.ro


Centrul de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România (RECENT AIR)

RECENT AIR ROLE IN THE ERA OF THE EUROPEAN GREEN DEAL INITIATIVE: ACTIONS AND LEARNED LESSONS BY 2025 (REGALL 2025)
Event type: Workshop
14 May 2025, 2 pm – 4 pm
Location: „Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi (UAIC), Water Tower, 15 Titu Maiorescu, Iasi, Romania
The REGALL 2025 action within the European Week at UAIC intends to bring together a diverse group of experts, researchers and students, to foster knowledge exchange, debate, and collaboration on research subjects revealed by the European Green Deal Initiative. The first edition of the REGALL action at the RECENT AIR Centre will involve interactive discussions for developing networking opportunities for collaboration in research actions on climate, biodiversity and pollution with real impact on the natural capital.
Chairs and co-chairs:

  • Chair: Professor Romeo Iulian OLARIU;
  • Co-chairs: Professor Cecilia ARSENE, Professor Silviu Octavian GURLUI, Professor Catalin GALES, Associated professor Cristian Dan LESENCIUC, R3 – Established researcher Stefan Emanuel BALTAG;
  • Researchers: R2 – Recognized researchers Alina Giorgiana NEGRU, Georgiana VACULISTEANU, Laurentiu Valentin SOROAGA, Claudiu ROMAN, Tudor VARTOLOMEI, Cosmin IRIMIA, Ionut Costel CODRU, Andrei URZICA.

Partners: CERNESIM Center
Event web page: https://recent-air.uaic.ro/regall2025.php
Contactoromeo@uaic.ro

EXPLORING AND LEARNING ABOUT THE ENVIRONMENT THROUGH PERFORMANT EUROPEAN EXPERIMENTAL TECHNOLOGY IN ROMANIA – TEHNOLOGII EXPERIMENTALE PERFORMANTE LA NIVEL EUROPEAN APLICATE ÎN ROMÂNIA ÎN EXPLORAREA ȘI DESCOPERIREA TAINELOR MEDIULUI (EXPEER 2025)
Tipul evenimentului: activitate demonstrativă
12-16 mai 2025, 08.00-16.00
Locul: Laborator interdisciplinar de cercetare în geo-chimia arealelor rurale (RA-07), RECENT AIR, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Stațiunea de cercetări geografice și de monitorizare a calității mediului Mădârjac, Localitatea Mădârjac, Iași, și Laborator de geografia și fizica pământului (RA-10), RECENT-AIR, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Stațiunea de Cercetare şi Practică Studențească „Simion Mehedinți”, Tulnici, Vrancea și împrejurimi.
Desfășurată pe parcursul unei săptămâni întregi, acțiunea EXPEER 2025 este asociată unei activități practice complexe, cu dublu rol: 1) științific, prin implicarea studenților doctoranzi în desfășurarea unei campanii complexe de măsurători de teren (în zona Subcarpaților Vrancei și a Carpaților de curbură), 2) de educare – popularizare în rândul studenților și ale altor grupuri-țintă interesate în descoperirea tainelor mediului prin activități bazate pe tehnologii experimentale performante la nivel european.
Moderatori: Conf. univ. dr. habil. Lilian NIACŞU, ACS dr. BOICU Daniel
Event web page: https://recent-air.uaic.ro/expeer2025.php
Contactlilian.niacsu@uaic.ro


Centrul de Cercetare în Domeniul Materialelor şi Tehnologiilor Avansate (RAMTECH)

NOI DIRECȚII DE CERCETARE LA CENTRUL RAMTECH
Tipul evenimentului: seminar științific
9 mai 2025, 10.00 – 12.00
Locul: Centrul RAMTECH
Evenimentul se adresează personalului didactic și de cercetare din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și are ca scop prezentarea și promovarea unor direcții de cercetare implementate recent în cadrul Centrului RAMTECH.
Moderator: C.S. II dr. Vasile Tiron
Date de contact: 0232 201187,  vasile.tiron@uaic.ro