Termenul de înscriere la competiția FameLab pentru selecția regională organizată de British Council și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a prelungit până la data de 14 aprilie 2021

 

British Council și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță deschiderea înscrierilor pentru una dintre cele mai importante competiții de comunicare a științei din lume – FameLab – Science for a Better Future.

Elevii, studenții sau cercetătorii cu vârsta de peste 18 ani care studiază sau lucrează în domeniul științei se pot înscrie la competiția FameLab pentru selecția regională organizată de British Council și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași până la data de 14 aprilie 2021, completând formularul online disponibil aici. Detalii despre criteriile de eligibilitate sunt publicate aici.

Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10 000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală pasionaților de știință care doresc să comunice rezultatele activității de cercetare către publicul larg, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.

˶Evenimentele din ultimul an ne-au arătat încă o dată cât de important este ca mesajele oamenilor de știință să ajungă cât mai clar la publicul larg. Comunicarea devine o prioritate pentru cercetătorii din întreaga lume, nu doar pentru că poate influența șansele acestora de a obține finanțări sau sprijinul autorităților, dar și pentru că rezultatele muncii lor au adesea impact direct asupra vieților noastre. Prin FameLab, ne dorim să-i încurajăm pe studenți și cercetători să vorbească cât mai mult și cât mai bine despre munca lor”, a declarat Gabriel Ivan, managerul programelor de știință din cadrul British Council România.

În România, competiția se află la a 12-a ediție și este organizată de British Council și Cheltenham Science Festival, cu sprijinul universităților și organizațiilor de știință partenere din țară.

Tema competiției FameLab 2021 în România este “Science for a better future / Știința pentru un viitor mai bun”, și urmărește să aducă în prim plan rolul esențial pe care descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice îl au în rezolvarea problemelor majore ale lumii noastre, de la provocări medicale la schimbări climatice.

Concurenții FameLab au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul și juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse ajutătoare. Prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările sunt evaluate în baza a trei criterii: conținut, claritate și charismă.

La înscriere, candidații pot să își aleagă să își susțină prezentarea la oricare eveniment de selecție dintre cele incluse în formular.

Evenimentele de selecție regionale se vor desfășura online, în perioada 5-20 aprilie, cu sprijinul următorilor parteneri: Universitatea ˶Alexandru Ioan Cuza˝ din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca,  Universitatea ˶Lucian Blaga˝ din Sibiu, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, SOMS, BioMentorHub și Romanian Science Festival.

Selecția regională organizată de British Council și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se va desfășura în data de 16 aprilie 2021, la ora 12.00, prin intermediul platformei online Webex.

În urma selecțiilor vor fi desemnați concurenții pentru finala națională FameLab Romania, care vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.

Câștigătorul finalei naționale FameLab Romania 2021 va avea ocazia de a reprezenta țara la finala globală FameLab International, organizată în toamna acestui an.

Printre partenerii naționali FameLab Romania se numără: Academia Română, Asociația Ad Astra, Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Soroptimist International, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Universitatea Politehnica Timișoara.

Informații complete despre înscrieri și etapele competiției sunt disponibile pe pagina FameLab.

Seria de evenimente de promovare a competiției de comunicare științifică FameLab International, organizată în Romania de British Council în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și alți parteneri – „Hall of FameLab România”:


Workshop online practic de prezentare a subiectelor științifice pe înțelesul publicului larg, marți, 6 aprilie, de la ora 12.00

British Council România și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași te invită marți, 6 aprilie, de la ora 12.00, la un workshop online practic de prezentare a subiectelor științifice pe înțelesul publicului larg. Participarea la atelier este gratuită, în baza înscrierii: https://forms.office.com/r/H287eK1FQb

Evenimentul se va derula prin intermediul platformei online Microsoft Teams. Intrarea participanților în workshop se va face pe baza invitației primite de la organizatori în urma completării formularului de înscrierea menționat mai sus. Workshopul se desfășoară în limba română.

Atelierul „Public Speaking in Science” va fi susținut de Ionuț Topală și Mădălina Cocea.

  • Ionuț Topală este prodecan al Facultății de Fizică din cadrul UAIC, fost finalist internațional al Famelab și unul dintre coordonatorii naționali ai evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, un eveniment multianual care aduce, peste tot în România, știința mai aproape de public.
  • Mădălina Cocea scrie articole de popularizare a rezultatelor științifice, ghidează cercetătorii în relația cu mass-media, gândește și implementează strategii de diseminare și impact în proiecte de cercetare. Scrie despre meseria ei pe https://www.comunicarestiintifica.ro.

Atelierul va fi unul practic, axat pe strategii de prezentare, sfaturi despre livrarea informațiilor și gestionarea emoțiilor. Workshop-ul va îmbina teoria și practica și se adresează celor care își doresc să învețe cum să transmită idei și concepte complexe într-o modalitate care să stârnească atenția și interesul celor care îi citesc.

Acest workshop face parte din seria de evenimente de promovare a competiției de comunicare științifică FameLab International, organizată în Romania de British Council în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și alți parteneri.

Detalii complete despre eveniment și competiția FameLab la https://bit.ly/3wovcxt


„Tips and Tricks for Winning FameLab”, sâmbătă, 3 aprilie 2021, ora 12.00

Evenimentul este organizat de Asociația BioMentorHub și va fi susținut de trei foste finaliste FameLab active în cadrul asociației (Diana Rotaru – doctorand în neuroimagistică la King’s College London, Mădălina Blaga studentă în anul V la Medicină la UMFST din Târgu Mureș și Ana Busuioc Cazanevscaia, doctorand la Facultatea de Științe și Mediu, specializarea Chimie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați). Detalii: https://fb.me/e/hWyd1Hmxc


Prezentare demonstrativă de știință tip FameLab, joi, 1 aprilie 2021, ora 19.00 

Prezentarea va fi susținută de campionul FameLab România din 2018, Lector univ. dr. Mihnea Ioan NICOLESCU, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, care va răspunde întrebărilor adresate de specialista în comunicare Ada ROSETI despre cum poți câștiga publicul cu o prezentare de știință în doar 3 minute.  Detalii: https://fb.me/e/hmG4D2DGs


FameLab Talks | Cum vorbim când vorbim despre știință?, marți, 16 martie, ora 18.00

Ultimul an ne-a arătat cât de important este ca mesajele profesioniștilor din știință să ajungă cât mai clar la publicul larg – pentru că descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice ne privesc pe toți.
În acest context, cât de importante sunt abilitățile de comunicare pentru succesul profesorilor, cercetătorilor și studenților din domenii STEM? Ce rol joacă ele în creșterea înțelegerii, interesului și susținerii pentru știință din partea publicului larg? Și cum le putem vorbi mai bine despre știință celor din jur, elevi sau adulți?
Pornind de la modelul competiției de comunicare a științei #FameLabRomania, marți, pe 16 martie, de la 18.00, British Council Romania și Uniunea Soroptimist International din România te invită la o discuție despre cum vorbim când vorbim despre știință, alături de Mădălina Cocea, Cristian Presură, Madlen Șerban și Dragoș Tătaru.
  • Mădălina Cocea își folosește de 16 ani curiozitatea și tastatura pentru a pune în valoare cercetarea și pentru a deschide comunitatea științifică spre o audiență neglijată în cercetare: publicul larg. Scrie articole de popularizare ale rezultatelor științifice românești, ghidează profesori și cercetători în relația cu mass-media și îi consiliază cum să se facă înțeleși de către jurnaliști, organizează evenimente de știință pentru public și are grijă de strategiile de impact obligatorii din proiecte europene, de la plan la aplicare. Împărtășește și altora meseria ei pe comunicarestiintifica.ro.
  • Cristian Presură este un fizician, inventator, autor și cercetător român. În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie, și are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, scriind articole pentru ziare, reviste și televiziune. Este autorul cărților Fizica povestită (Humanitas, 2014) și O călătorie prin univers (Humanitas, 2019). Poate fi urmărit săptămânal cu un nou video pe canalul de youtube „Fizica cu Cristian Presură”.
  • Madlen Șerban este cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București și fostă directoare a European Training Foundation, agenția Uniunii Europene cu sediul la Torino, specializată în politici privind dezvoltarea capitalului uman.
  • Dr. Ing. Dragoș Tătaru este Cercetător principal la Instutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din Măgurele și unul dintre organizatorii Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.
În deschidere vor vorbi Nigel Bellingham, directorul British Council România, și Mihaela Felicia Savu, presedinta 2020-2022 a Uniunii Soroptimist Internațional din România. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/446005820065110/