Vineri, 6 decembrie 2019, E.S. Cord MEIER-KLODT, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România a efectuat o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Gazdele întâlnirii au fost prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC și prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public. Au mai participat dr. Anneli Ute GABANYI, prof. univ. dr. Conțiu ȘOITU, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Gheorghe POEDE și Alexandru MURARU.

Pe parcursul discuțiilor s-a evidențiat buna colaborare pe care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași o are cu instituțiile de învățământ superior din Germania, care datează încă din 1971, prin acordul cu „Albert-Ludwigs” Universität din Freiburg. În prezent, UAIC are încheiate 130 de acorduri inter-instituționale cu univerități germane. În perioada 2010 – 2019, studenții, profesorii și cercetătorii UAIC au efectuat 1762 de vizite academice la universități și alte organizații academice din Germania. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a acordat titlul de Doctor Honoris Causa unui număr de 25 de personalități din Germania, în timp ce 11 profesori germani au primit titlul de Profesor de Onoare al UAIC.

În cadrul întâlnirii, E.S. Cord Meier-Klodt și-a exprimat întreaga disponibilitate pentru a consolida cooperarea între instituțiile academice din Germania și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Vizita oficială a E.S. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România a avut loc cu ocazia participării la conferința internațională de științe politice „Dezvoltare Internațională și Democratizare”, ediția a VII-a, unde a susținut prelegerea inaugurală „Noi suntem poporul! Ce Europă dorim astăzi pentru copiii noștri? 30 de ani de la căderea zidului Berlinului!”. În acest an, a VII-a ediție a conferinței internaționale de științe politice „Dezvoltare internațională și democratizare”, organizată de Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, este una aniversară, marcând 30 de ani de la căderea zidului Berlinului și a regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Sud-Est, evenimente care au condus la instaurarea democrațiilor și la reîntregirea continentului.