Palatul Universitar de la Copou, așa cum a fost denumită clădirea cunoscută azi drept „Corpul A” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost proiectat și realizat în perioada 1893-1897, cu scopul de a servi UAIC, cea mai veche universitate modernă a României.

Ulterior, în anul 1937, Şcoala Electrotehnică şi Secţia de Chimie Tehnologică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” s-au desprins din UAIC, dând naştere Institutului Politehnic “Gheorghe Asachi” din Iași.

În toamna anului 1945, când, după încetarea războiului, Institutul Politehnic și-a reluat activitatea la Iași, Senatul acestuia a solicitat Senatului UAIC să îi aprobe rămânerea în spațiile UAIC, până la finalizarea construcției unui sediu propriu, din zona Bucșinescu, dată la care urma să elibereze spațiul deținut în cadrul Palatului Universitar din Copou. Comisia consultativă a UAIC a aprobat ca Politehnica să primească ospitalitate din partea  Universității în aripa veche a Palatului, în mod provizoriu, până la finalizarea clădirilor proprii Politehnicii.

Începând cu anul 1946, Politehnica „Gh. Asachi” a ocupat, fără un act legal, aripa veche a Palatului Universitar (inclusiv Aula și Biblioteca), între timp construindu-se pentru Politehnică numeroase imobile în zona Podu Roș – Tudor Vladimirescu.

În 1999, prin proceduri administrative și juridice care vor trebui clarificate, Universitatea Tehnică din Iași a demarat procedura de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului Corp A, vechiul Palat al Universității, continuând să ocupe acest spațiu.

Considerând că este necesară reîntregirea Palatului Universitar din Copou, prin clarificarea titlului juridic în baza căruia UTI încă utilizează o parte din acesta, având în vedere faptul că titlul de proprietate nu se dobândește în baza unui ordin de Ministru și nici prin intabulare, Biroul Executiv al Consiliului de  Administrație a decis demararea procedurilor judiciare în vederea redobândirii firești a spațiului ocupat de Universitatea Tehnică din Iași.

Astăzi, 29 august 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a trimis Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași o notificare de evacuare a spațiului ocupat în Palatul Universitar din Copou, urmând ca, în funcție de răspunsul primit, să fie depusă o acțiune în instanță.