Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică (SCDAEA) a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) marchează o reușită în domeniul conservării biodiversității acvatice: reproducerea artificială cu succes, și în acest an, a speciei de sturion Acipenser ruthenus (cega). Acest succes științific consolidează eforturile constante ale membrilor stațiunii de a dezvolta tehnologii durabile de protejare a speciilor valoroase din fauna acvatică autohtonă.

Reproducerea artificială a fost realizată într-un sistem recirculant inovator, dezvoltat în cadrul SCDAEA, care permite incubarea icrelor nu doar pentru specii de sturioni, ci și pentru alte specii importante, precum crapul comun, somnul european, știuca și șalăul. Sistemul confirmă versatilitatea și eficiența instalațiilor dezvoltate la Iași în sprijinul acvaculturii moderne.

Activitatea a fost coordonată de dr. ing. Cristian-Alin Barbacariu, cercetător științific gradul III, împreună cu echipa SCDAEA, și reflectă o preocupare constantă pentru conservarea genetică și dezvoltarea sustenabilă a pisciculturii din România.

Sturionii sunt printre cele mai vechi specii de pe planetă, însă astăzi se află în pericol critic de dispariție, din cauza pescuitului excesiv, poluării și fragmentării habitatului natural. În acest context, reproducerea artificială și conservarea ex-situ devin instrumente esențiale pentru salvarea acestor specii.

„Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică Iași are un lot valoros din trei specii autohtone de sturioni nativi din România, toate aflate sub diferite grade de protecție: Morunul (Huso huso) – cel mai mare sturion din lume, o specie migratoare iconică a Dunării, Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) – o specie cu valoare economică ridicată, dar tot mai rară în apele naturale, afectată puternic de baraje și pescuitul ilegal și Cega (Acipenser ruthenus) – singura specie de sturion complet sedentară din Dunăre, utilizată adesea în programele de cercetare și repopulare datorită ciclului de viață mai scurt. Prezența acestor specii în cadrul stațiunii nu doar că permite cercetarea aprofundată a biologiei și comportamentului acestora, dar oferă și un nucleu genetic valoros pentru programele de conservare și dezvoltare a acvaculturii sturionilor.”, a declarat CS III dr. ing. Cristian-Alin BARBACARIU.

Specialiștii stațiunii acordă asistență de specialitate studenților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în vederea realizării lucrărilor de licență și de master. De asemenea, anual, studenții UAIC efectuează stagii de practică în vederea însușirii cunoștințelor necesare desfășurării activităților specifice acvaculturii.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică Iași, amplasată la confluența râurilor Nicolina și Ezăreni, are un profil științific și didactic, desfășurând activități de cercetare fundamentală și aplicativă. Printre direcțiile principale de interes se numără conservarea calității mediului acvatic din amenajările piscicole, modernizarea tehnologiilor de creștere a peștilor, elaborarea de rețete performante de furaje pentru diferite specii piscicole, studierea patologiei peștilor, îmbunătățirea tehnologiilor de reproducere și dezvoltarea sistemelor intensive și recirculante pentru creșterea acestora.

Pentru mai multe informații despre activitatea stațiunii, puteți accesa aici.