Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit luni, 27 mai 2024, ora 9.00, vizita unei delegații de la Institutul de Cercetări în Electronică, Universitatea din Shizuoka (SU), Japonia.

Delegația Universității din Shizuoka, formată din prof. univ. dr.  Masakazu KIMURA, prorector al SU, prof. univ. dr. Toru AOKI, asist. univ. dr. Hiroki KASE și conf. univ. dr. Daniel MORARU, s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, Rectorul UAIC. La întâlnire a mai participat și prof. univ. dr. Ionuț Cristian TOPALĂ, Prodecanul Facultății de Fizică din cadrul UAIC.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre intensificarea colaborărilor din cadrul Consorțiului Inter-Academia, la care UAIC a aderat în anul 2004. Din acest consorțiu, format la inițiativa SU, fac parte universități de prestigiu din Europa Centrală și de Sud-Est (Cehia, Germania, Slovacia, Lituania, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belarus, Ucraina, Moldova) și Japonia.

Tot în cadrul acestei întâlniri s-a stabilit ca UAIC să organizeze ediția din anul 2026 a Conferinței Inter-Academia. Până în prezent, UAIC a organizat trei dintre cele 20 de ediții ale Conferinței în România, cu ajutor financiar oferit de partenerul japonez (edițiile din 2006-Iași, 2011-Sucevița și 2017-Iași). Cercetători și cadre didactice din UAIC au participat la 18 din cele 20 de ediții ale evenimentului International Conference on Global Research and Education (Inter-Academia).

Întrevederea a avut ca subiect de discuție și intensificarea schimburilor de studenți în cadrul programului Erasmus+. S-a evidențiat faptul că pe linie didactică și administrativă s-a intensificat colaborarea, odată cu inițierea schimburilor în cadrul programului Erasmus+, prin care cadre didactice de la mai multe facultăți, precum și personal administrativ din mai multe departamente ale UAIC au făcut deplasări de scurtă durată la SU, în Japonia.

De asemenea, întrevederea a constituit un bun prilej de a sublinia buna colaborare de până acum dintre UAIC și Universitatea din Shizuoka, unul dintre partenerii tradiționali ai Universității din Iași.