Alegeri la Universitatea „Al. I. Cuza”, Prof. univ. dr. Tudorel TOADER: În interesul UAIC (II)

“Ziarul de Iaşi” continuă seria dezbaterilor în contextul alegerilor academice din universităţile ieşene. Mai jos prezentăm un articol primit la redacţie de la Prof. univ. dr. Tudorel TOADER. Invităm şi alţi candidaţi să participe la aceste dezbateri!
Din categoria Fapte nu vorbe: Fapte pentru UAIC, nu pentru sine!
Dragi Colegi,
Cu bucurie, vă îngăduim să rămâneţi în ospeţie, în spaţiile Universităţii noastre, până vă veţi construi un sediu propriu, în zona Bucşinescu”, era răspunsul scris, pe care Senatul UAIC îl dădea cererii Senatului Institutului Politehnic, de a fi găzduit în spaţiile Universităţii noastre, după revenirea de la Alba Iulia, din timpul celui de-al doilea Război Mondial.
În anii 90, conducerea UAIC exprima acordul ca fondurile de investiţii, care ne reveneau, de la ministerul de resort, să fie alocate Politehnicii, pentru finalizarea sedilui propriu, în vederea eliberării spaţiilor folosite, din Palatul Universitar de la Copou.
În aceleşi timp, Politehnica primea un discutabil Ordin de Ministru, în baza căruia îşi intabula spaţiile folosite de la UAIC, făcând chiar şi documentaţia necesară în vederea intabulării picturilor realizate de către Sabin Bălaşa, de notorietate fiind faptul că acestea au fost pictate la solicitarea şi cu plata UAIC.
În baza Hotărârii BECA, a fost promovată acţiune în revendicare a spaţiului folosit de către Politehnică, în condiţiile mai sus arătate, procesul apropiindu-se de finalizarea primului ciclu procesual, asistenţa şi reprezentarea juridică fiind asigurată de către trei profesori de la Facultatea de Drept a UAIC, profesori care sunt şi avocaţi în Baroul Iaşi.
Dincolo de o reparaţie morală, de simbolistica reîntregirii Palatului Universitar de la Copou, cu renumita Bibliotecă şi la fel de renumita Aulă, este vorba şi de amfiteatrele, sălile de seminarii şi laboratoarele, care se întind pe mii de metri pătraţi, majoritatea nefolosite, locatara având alte numeroase spaţii închiriate.
Nu este în interesul UAIC:
1. promisiunea pe care, în spatele cortinei, ar fi făcut-o unul dintre candidaţi, în sensul că dacă va ajunge Rector, va pune capăt procesului cu Politehnica, prin retragerea acţiunii în revendicare;
2. faptul că, înainte de termenul la care urmau dezbaterile şi concluziile finale, unul dintre candidaţii la funcţia de Rector, s-a interest la Serviciul juridic, dacă sunt şanse să se pronunţe hotărârea la aceeaşi zi.
Respectivul termen era stabilit cu câteva zile înaintea primului tur al alegerilor pentru funcţia de Rector, înţelegându-se preocuparea de a nu se câştiga capital electoral, din eventuala câştigare a procesului.
Cu totul întâmplător, la respectivul termen, fără ştiinţa avocatului ales, venit de la Bucureşti, la dosarul cauzei a apărut o cerere de suspendare a judecăţii şi de strămutare a cauzei. Cererea a fost respinsă, în condiţiile în care reprezentantul Politehnicii nici nu s-a prezentat la soluţionarea acesteia.
Totuşi, are prioritate interesul UAIC sau  interesul personal?
Va urma,
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector al UAIC   
  
Publicație: Ziarul de Iași

Conf. univ. dr. Adrian Muraru a contestat organizarea și desfășurarea alegerilor pentru funcția de rector al UAIC Iași

În urma alegerilor academice pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași (UAIC), care au avut loc marți, 12 martie 2024, conf. univ. dr. Adrian Muraru a reușit să obțină 15 voturi. Ieri, 13 martie 2024, acesta a contestat organizarea și desfășurarea acestora.

Conf. univ. dr. Adrian Muraru a contestat organizarea și desfășurarea alegerilor academice de la UAIC

Ieri, 13 martie 2024, conf. univ. dr. Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, a contestat organizarea și desfășurarea alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Contestația a fost făcută în atenția Biroului Electoral Central al UAIC, solicitând anularea absolută a rezultatelor alegerilor.

„În calitate de alegător și candidat la alegerile pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (abreviat secvent: UAIC) petrecute la data de 12 martie 2024, formulez, în termen legal, prezenta contestație privitoare la alegerile mai sus menționate, solicitând să constatați nulitatea absolută a rezultatelor alegerilor desfășurate la data de 12 martie 2024 pentru ocuparea funcției de rector al UAIC”, se arată în contestația făcută de conf. univ. dr. Adrian Muraru.

În contestație, profesorul a menționat principalele neconformități, în speranța ca rezultatele alegerilor să fie anulate. Acesta acuză Biroul Electoral Central (BEC) că nu a respectat anumite prevederi, prin faptul că nu a afișat listele de vot pentru Senatul universitar cu cel puțin 14 zile calendaristice înainte de data votării.

„Neafișarea listelor de vot cu cel puțin 14 zile calendaristice înainte de data votării, în pofida prevederilor OM nr. 6.227/2013. De menționat că, în cazul alegerii pentru senatul universitar desfășurate în 2024, BEC al UAIC nu a afișat, așa cum cerea Metodologia-cadru, nici o lista de vot. Rezultă că BEC al UAIC nu a respectat, în cazul alegerilor pentru funcția de rector desfășurate la data de 12 martie 2024, prevederea imperativă din art. 31 a Metodologiei cadru aprobată prin OM nr. 6.227/2023”, se arată în contestația făcută de conf. univ. dr. Adrian Muraru.

Am luat legătura cu lect. univ. dr. Olga Andreea Urda, membră al BEC al UAIC, care ne-a transmis faptul că nu are cum să soluționeze contestația în care este inclusă.

„Nu am ce să spun pentru că eu m-am abținut de la această contestație. Această contestație m-a cuprins inclusiv pe mine și nu am cum să soluționez o contestație în care apare inclusiv numele meu”, declară lect. univ. dr. Olga Andreea Urda.

În contestație sunt prezentate 17 nereguli

Printre cele 17 nereguli care apar în contestația făcută de conf. univ. dr. Adrian Muraru se numără și componența inadecvată, minată de conflicte de interese, a comisiei de contestații ce este stabilită prin Metodologia UAIC 2023, inexistența unei Hotărâri a Senatului UAIC de indicare a circumscripțiilor, în cazul alegerilor pentru funcția de rector din 2024, împiedicarea exercitării dreptului fiecărui candidat a numi un observator la alegerile pentru funcția de rector al UAIC, ignorarea principiului egalității de șanse în privința facilității exercitării dreptului de a vota, în cazul unor membri cu drept de vot și nerespectarea principiului transparenței în activitatea BEC al UAIC.

Amintim faptul că în urma alegerilor academice pentru funcția de rector al UAIC Iași, care au avut loc marți, 12 martie 2024, în turul al II-lea au ajuns prof. univ. dr. Liviu George Maha și prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Contestația conf. univ. dr. Adrian Muraru poate fi vizualizată AICI.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 Conferință despre ,,Demnitate și tiranie în secolul XX”, susţinută de prof. Ioan Stanomir

 Seria conferințelor culturale de la UMF)din Iași continuă cu prof. univ. dr. Ioan Stanomir, scriitor, profesor universitar și gânditor politic, care va susține conferința intitulată „Demnitate și tiranie în secolul XX. Câteva reflecții”. Evenimentul va avea loc joi, 21 martie 2024, la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”.

Ioan Stanomir este profesor de drept constituțional la Facultatea de Știinţe  Politice  a Universităţii din București, doctor în  drept al Universității din București, licențiat în litere al aceleiași Universități.

Domeniile sale de cercetare sunt constituționalism comparat, constituționalism românesc, istoria comunismului, istoria ideilor politice (liberalism, conservatorism), dreptul internațional, drepturile omului.

Dintre publicațiile recente ale lui Ioan Stanomir precizăm: 

  •   „Mama. Un jurnal al dragostei si al despărțirii”, Humanitas, București, 2022;
  •  „RSR, lecţia de învăţâmânt politic”, Humanitas, București, 2021;
  •  „Aşteptând revoluţia. Paşoptismul şi vocile sale”, Humanitas, București, 2019;
  •   „La centenar. Recitind secolul României Mari”, Humanitas, București, 2018;
  •  „1917, soarele insângerat. Autocraţie, revoluţie şi totalitarism”, Humanitas, București, 2017;
  •   „Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost” (coautor alături de Angelo Mitchievici), Humanitas, Bucureşti, 2016.

Publicație : Ziarul de Iași