Au început preînscrierile online, la UAIC

Pentru admiterea 2024, candidaţii au la dispoziţie 221 programe de studii, dintre care 91 la studii de licenţă şi 130 la studii de master * oferta de anul acesta cuprinde 4 specializări noi, două la studii de licenţă (Inteligenţă Artificială, cu predare în limba română şi în limba engleză, la Facultatea de Informatică) şi două la studii de master (Alimentaţie şi Sport, la Facultatea de Chimie, şi Fizică aplicată în tehnologii smart şi comunicaţii, la Facultatea de Fizică)

Au început preînscrierile online pentru admiterea în anul universitar 2024 – 2025 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Tinerii interesaţi să susţină admitere la programele de studii de licenţă sau masterat din oferta UAIC au posibilitatea completării online a fişei de preînscriere şi a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.uaic.ro.

Preînscrierea oferă candidaţilor oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere şi elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. „Pentru admiterea 2024, candidaţii au la dispoziţie 221 programe de studii, dintre care 91 la studii de licenţă şi 130 la studii de master. Oferta de anul acesta cuprinde 4 specializări noi, două la studii de licenţă (Inteligenţă Artificială, cu predare în limba română şi Artificial Intelligence, cu predare în limba engleză, la Facultatea de Informatică) şi două la studii de master (Alimentaţie şi Sport, la Facultatea de Chimie şi Fizică aplicată în tehnologii smart şi comunicaţii, la Facultatea de Fizică)”, spun cei de la UAIC.

Dintre cele 15 facultăţi ale UAIC, opt vor face admiterea pentru studii de licenţă exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. La patru facultăţi (Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă) se vor susţine probe scrise, a căror pondere variază între 40 şi 60% din media de admitere, iar trei facultăţi (Geografie şi Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul şi nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. În funcţie de facultatea aleasă, candidaţii vor susţine şi probe eliminatorii de aptitudini (Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Teologie Ortodoxă) sau probe sportive (Educaţie Fizică şi Sport).

Admiterea la studii de master se va face, la majoritatea facultăţilor UAIC, pe baza unei medii în care examenul de licenţă va conta în proporţie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului şi/sau a scrisorii de intenţie sau interviul va avea o pondere de 40%.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi oferă 31 de specializări în limbi străine, 7 la studii de licenţă şi 24 la studii de master. Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot studia la extensiile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile şase programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master.

Candidaţii la admiterea 2024 au la dispoziţie şi nouă programe de studii la filialele UAIC din Focşani şi Botoşani. La filiala din Focşani, oferta de studii cuprinde şapte specializări (trei la studii de licenţă şi patru la studii de master), în timp ce filiala din Botoşani oferă două specializări, ambele la studii de licenţă.

Înscrierea la toate cele 15 facultăţi ale UAIC va fi disponibilă atât online cât şi fizic, în perioada 15-20 iulie. Selecţia şi afişarea rezultatelor va avea loc între 22 şi 27 iulie. Locurile rămase neocupate după sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 6-9 septembrie

Publicație : Evenimentul și Ziarul de Iași


O recunoașteți? Doamna Viorica este cea mai căutată persoană de la Universitatea „Cuza”. Toți studenții apelează la ea: „Nu reziști, dacă nu îți place ceea ce faci, pentru că este foarte multă muncă” – GALERIE FOTO

Viorica Tarcău este cea mai experimentată bucătăreasă de la Cantina „Titu Maiorescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). De 35 de ani, cu multă dragoste pregătește mâncarea pentru sutele de studenți care trec pragul cantinei. Cea mai mare bucurie a femeii este atunci când este recunoscută de foștii studenți, ce au terminat studiile în urmă cu zeci de ani.

Ea este cea mai experimentată bucătăreasă de la Cantina „Titu Maiorescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Ea este cea mai veche bucătăreasă de la Cantina „Titu Maiorescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Viorica Tarcău a împlinit ieri, 1 aprilie 2024, vârsta de 57 de ani, iar de 35 de ani lucrează la cantina UAIC, ce pentru ea a devenit a doua casă. Pentru Viorica, pasiunea s-a transformat în profesie. Pune multă dragoste în ceea ce face și gătește în fiecare zi ca și cum ar găti pentru cei doi copii ai ei.

„Lucrez de 35 de ani ca bucătar la Cantina «Titu Maiorescu» a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Am terminat Liceul Economic, cu specializare bucătar-ospătar, am fost ospătar o perioadă scurtă de timp, iar de la vârsta de 22 de ani lucrez aici. Îmi place mult ceea ce fac, mă dedic ca și cum aș face mâncare acasă, pentru copiii mei. Mereu mi-au fost dragi copiii și cel mai tare mă bucură când revin foștii studenți, care au terminat în urmă cu zeci de ani și își aduc aminte de noi.

Este un sentiment foarte frumos, mă bucur că își aduc aminte de mine și, în același timp, mă bucur pentru evoluția lor. Eu am o slăbiciune pentru copilașii din centrele de plasament și pot spune că și unii dintre ei revin și își aduc aminte de noi, personalul de la cantină. Este un loc de muncă unde nu reziști, dacă nu îți place ceea ce faci, pentru că este foarte multă muncă fizică”, declară Viorica Tarcău, bucătar.

Studenții își stabilesc siguri meniul, în funcție de preferințe și buget

Fiica Vioricăi Tarcău lucrează în Anglia, ca asistent medical, iar în weekend este bucătar. Aceasta a învățat de la mama ei arta culinară.

„Fiica mea lucrează în Anglia, ca asistentă medicală, iar sâmbăta și duminica lucrează ca bucătar. A învățat de la mine, mereu mi-a plăcut să o am alături de mine și să îi arăt ceea ce fac. Am învățat-o să facă de toate, ciorbe, chifteluțe marinate, cartofi gratinați. Când are nevoie de un sfat, mă sună și îl dau”, mai spune Viorica Tarcău.

Cantina „Titu Maiorescu” a UAIC este locul unde poți mânca trei feluri de mâncare cu doar 20 de lei. O ciorbă de perișoare costă 5,70 lei, 250 de grame de piure de cartofi costă 2,70 lei, 150 de grame de piept de pui la grătar costă 8,50 de lei, iar pentru desert, o tartă de vișine costă doar 3,10 lei.

Meniul este diferit în fiecare zi și sunt chiar și preparate de post. Fiecare student îşi poate stabili singur meniul, în funcţie de buget şi preferinţe.

„Fiecare student își poate stabili meniul, însă vă pot spune că cei mai mulți aleg piure de cartofi cu șnițele de pui. Prețurile sunt foarte convenabile”, spune Viorica Tarcău.

Publicație : Bună Ziua Iași

Conferința Internațională: „Viitorul producției agroalimentare”, la USV Iași

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și cu Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV Iași) au deosebita onoare de a organiza și de a vă invita la Conferința Internațională: „Viitorul producției agroalimentare”, ce își propune să prezinte o abordare holistică a proceselor de producție agroalimentară sustenabilă.

Evenimentul va avea loc miercuri, 24 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, în Aula Magna a Universității de Științele Vieții din Iași și va aduce împreună experți naționali și neerlandezi, antreprenori, fermieri și reprezentanți ai învăţământului universitar, pentru a discuta despre viitorul producției agroalimentare.

Conferința Internațională: „Viitorul producției agroalimentare”, la USV Iași

În ultimii ani, sectorul agroalimentar a avut de înfruntat diferite provocări. Creșterea populației mondiale, schimbarile climatice, migrarea populației umane, crizele umanitare declanșate de agresiunile de război, pandemiile, au creat un cadru de vulnerabilitate care solicită intervenții rapide pentru a asigura  securitatea alimentară. Crizele alimentare de la nivel global, diminuarea resuselor de apă potabilă, poluarea, pierderea biodiversitații, necesită aplicarea unr măsuri concrete pentru diminuarea acestora.

În acest context, vom discuta alături de invitații noștri de renume, despre noi cercetări în domeniu, inovații și tehnologii de precizie pentru creșterea eficienței proceselor de producție pe  lanțul alimentar, vom prezenta câteva modele de bune practici de agricultură sustenabilă, precum și performanțe ale unor antreprenori de succes din domeniul agroalimentar.

Printre vorbitorii și invitații speciali, ce  vor fi alături de noi, se numără:

  • univ. dr. Gerard Jităreanu, Rector Universitatea Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași
  • univ. dr. Liviu-Dan Miron, Prorector pentru cercetarea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale, USV Iași
  • Hinke Nauta, Deputy Head of Mission, Embassy of the Kingdom of the Netherlands in România
  • Sophie Neve, Agricultural Counsellor, Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Romania
  • Amalia Georgescu, antreprenor, Consul Onorific al Olandei la Iași
  • André Muit, Președinte Asociația Bettania și Manager Ferma Bettine
  • Adrian Iurcan, CEO BIOCOMP România
  • Ovidiu Bocaniciu, Manager Zeelandia România
  • Teofil Dascălu, Manager Frizon Grup România
  • Lars Veraart, medic veterinar, fermier, manager ALPA
  • univ. dr. Răzvan Radu-Rusu, USV Iași
  • univ. dr. Vasile Maciuc, USV Iași
  • univ. dr. Denis Topa, USV Iași
  • univ. dr. Gavril Stefan, USV Iași

Prin această conferință, ne dorim să constituim o oportunitate unică pentru dialog, schimb de experiențe și idei, contribuind astfel la formarea unei viziuni strategice pentru viitorul producției agroalimentare din România.

Înscrierea participării la conferință se poate face accesând următorul link: https://forms.gle/eizm3i6zUaFvpdMC8

Detaliile promovării speakerilor și temelor abordate sunt disponibile aici: https://fb.me/e/1XIfTWHxF

 Publicație : Bună Ziua Iași

Concurs internaţional câştigat de trei profesori de la Politehnica ieşeană. Marele premiu adus la Iaşi: o moară cu bile

 Trei profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iaşi au câştigat un concurs internaţional lansat de compania Retsch, „Concursul inovaţiei ştiinţifice Retsch”, recunoscută în domeniul echipamentelor de laborator pentru omogenizarea probelor şi analiza dimensiunii particulelor. Premiul constă într-o Moară cu bile Retsch PM 300, în valoare de 18.000 de euro.

În cadrul competiţiei au fost prezentate proiecte din 23 de ţări. Cel susţinut de TUIASI a fost coordonat de prof.dr.ing. Petrică Vizureanu, alături de şef lucrări dr. ing. Mădălina Simona Bălţatu şi conf.dr.ing. Andrei Victor Sandu.

Astfel, proiectul TUIASI a purtat numele „Sustainable biomaterial innovations for healthcare – study on the microstructural evolution of Ti-Mo-Si based alloy obtained by high-energy ball milling”.

“Retsch încurajează cercetătorii care lucrează cu mori cu bile în proiectele lor să îşi împărtăşească descoperirile şi inovaţiile. Participanţii au fost invitaţi să-şi prezinte proiectele, evaluate de un juriu format din experţi recunoscuţi în domeniul ştiinţific. Cele mai promiţătoare trei proiecte au fost recompensate cu echipamente de laborator de ultimă generaţie, inclusiv mori planetare cu bile sau mori de amestec, complete cu vase de măcinare sau vouchere de bunuri pentru alţi participanţi remarcabili”, au transmis reprezentanţii companiei.

Profesorul Andrei Victor Sandu a menţionat pentru ZDI că toţi membrii echipei s-au concentrat pe înţelegerea modului în care aceste procese influenţează proprietăţile lor fizice şi chimice pentru o aplicare îmbunătăţită a aliajelor pentru aplicaţii în domeniul sănătăţii. De asemenea, vestea câştigului i-a surprins. “Am primit invitaţia de a participa la un concurs internaţional din partea unei firme care se ocupă cu aparatură de laborator şi am fost şocaţi să vedem că din atâtea ţări participante am luat marele premiu. Foarte multe nu sunt de zis, noi avem multe cercetări în domeniu şi am zis să diversificăm puţin nişa, ocazie cu care am găsit oportunitatea asta şi sperăm

pe viitor să reuşim să facem alte cercetări de nivel internaţional. Aparatul respectiv este practic o moară care macină foarte fin materiale şi metoda asta este diferită faţă de alte metode. Practic are loc o termoaliniere mecanică, şi am spus «De ce nu?». A fost un şoc total când ne-au sunat şi ne-au zis, nu ştiam de ce ne sună. «S-a întâmplat ceva? Păi nu, ştiţi, aţi câştigat». Aparatul îl vom utiliza tot în cercetare, avem câteva proiecte pe rol, mai depunem, fără infrastructură nu putem face mare lucru, şi de asta am acut norocul să câştigăm concursul”, ne-a declarat universitarul.

Mai mult, în urma descrierii proiectului făcută de echipa de la TUIASI într-un comunicat, aceasta şi-a propus să investigheze evoluţia microstructurală a aliajelor Ti-Mo-Si fabricate prin metalurgia pulberilor versus structura aliajelor elaborate prin metoda cu arc electric în vid.

“Proiectul va evalua, de asemenea, schimbările în morfologie, parametrii reţelei, dimensiunea cristalitului, aprofundând astfel înţelegerea asupra rezistenţei la oboseală a materialului, prelucrabilitate, rezistenţă la coroziune şi biocompatibilitate. Această realizare subliniază angajamentul şi creativitatea cercetătorilor implicaţi în dezvoltarea soluţiilor sustenabile şi eficiente pentru provocările actuale din domeniul sănătăţii”, a descris echipa TUIASI realizarea cercetătorilor.

Publicație : Ziarul de Iași