TOP EXCLUSIV in Studioul BZI LIVE! Rectorul Universitatii Cuza din Iasi, profesorul Tudorel Toader prezent la cel mai tare dialog educational al verii

Marti, 23 iulie 2019, incepand cu ora 15.00 si pentru cea de-a 352-a editie in Platoul BZI LIVE dedicata segmentului educational, cultural, artistic, muzical, religios, istoric repectiv al ideilor si mentalitatilor este invitat rectorul celei mai vechi institutii moderne de invatamant superior din Romania – Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) anume prof. univ. dr. Tudorel Toader! Va fi cel mai tare, interesant si in EXCLUSIVITATE dialog al verii pe plan educational local si national. Alaturi de domnia sa vor fi abordate puncte extrem de importante ce tin de: Admiterea 2019, proiecte de investitii in infrastructura, resursa umana, cercetare dar si despre diverse aspecte ce au legatura cu viata studenteasca si universitara. Astfel, de la o admitere spectaculoasa, o premiera in ultimul deceniu, pentru UAIC, proiecte de 150 milioane lei in derulare sau care urmeaza sa fie implementate, conservarea si securizarea patrimoniului institutiei, atat in Iasi dar si in tara, reabilitari de cladiri istorice, orizonturi europene pentru Universitatea Cuza, internationalizae, realizarea celei mai moderne baze sportive academice din intreaga tara, 20 milioane euro investite in statiuni de cercetare si pana la realizarea unui spectaculos imobil destinat angajatilor de la Cuza vor fi alte puncte ale emisiuni – dialog cu rectorul Toader. Dincolo de toate acestea, universitarul va oferi si alte detalii inedite si in exclusivitate ce tin de prezentul si viitorul UAIC.

Cei interesati pot pune intrebari invitatului BZI LIVE si vor primi raspunsuri in direct accesand pagina de Facebook si pagina de internet www.bzi.ro, la rubrica de comentarii.

Publicație : Bună Ziua Iași

Universitatea de vară pentru elevi, organizată la Iaşi

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ organizează şi în acest an proiectul Universităţii de vară pentru elevi, în colaborare cu mai multe ligi care activează în cadrul instituţiei de învăţământ superior. 

Proiectul a început de pe 18 iulie şi se va încheia pe 28 iulie, a ajuns la cea de şaptea ediţie şi este organizat în parteneriat cu şase organizaţii studenţeşti, de la Drept, Psihologie, Relaţii Publice şi Comunicare, Informatică, Asociaţia Studenţilor Francofoni şi cea a Tinerilor Români din Afara Graniţelor. „Proiectul urmăreşte să familiarizeze tinerii din clasele a X-a şi a XI-a cu învăţământul universitar, în vederea informării şi orientării cu privire la specializarea pe care o vor urma după absolvirea studiilor liceale. Pe parcursul celor zece zile, elevii vor lua parte la cursuri, seminarii, vor fi implicaţi în activităţi sociale, vor fi cazaţi în cămine studenţeşti şi vor lua masa la cantină. Totodată, la finalul perioadei, va avea loc o sesiune de examene în care participanţii vor fi evaluaţi“, au precizat organizatorii.

Publicație : Ziarul de Iași

 

ADMITEREA LA CUZA. Rezultatele încep să fie afișate de către facultăți

 S-a terminat admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar rezultatele încep să se afișeze la facultăți. În total au fost depuse aproape 11.000 de dosare.

Rezultatele admiterii sunt afișate pe site-ul universității – admitere.uaic.ro.

Primele rezultate:

Facultatea de Chimie (licență)

Facultatea de Drept (master)

Facultatea de Drept – Centrul de Studii Europene (master)

Facultatea de Geografie și Geologie (licență și master)

Facultatea de Matematică (licență)

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (licență)

Facultatea de Teologie Romano-Catolică (licență și master)

Rezultatele sunt afișate treptat și pe site-urile facultăților și pe admitere.uaic.ro pe parcursul a două zile.

Publicație : Ziarul de Iași și Evenimentul

 

 Admiterea la Politehnică: recordul istoric din 2017 ar putea fi doborât

 Înscrierile de la această universitate se încheie poimâine

Perioada de admitere la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” urmează să se încheie poimâine, numărul de candidaţi unici care şi-au depus anul acesta dosarele apropiindu-se de cifra înregistrată la admiterea din 2017, atunci considerându-se „o cifră istorică”. Mai exact, în 2017 s-au înregistrat aproape 2.800 de dosare pentru locurile la buget de la studiile de licenţă, până la finalul zilei de ieri fiind depuse, în total, pentru cele 11 facultăţi, 2.729 de dosare. Astfel, la admiterea din 2017, reprezentanţii Universităţii Tehnice specificau faptul că numărul de candidaţi este mai mare cu 72% faţă de anul 2016 şi cu 43% mai mare decât în 2015.

În ceea ce priveşte facultatea cu cele mai multe dosare depuse, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a înregistrat cei mai mulţi candidaţi, 771 pentru locurile la buget şi 19 pentru cele la taxă, fiind aproximativ 2,5 candidaţi pe un loc. De asemenea, în ceea ce priveşte numărul de dosare, Facultatea de Electronică se află pe locul al II-lea, cu 426 de dosare pentru locurile la buget şi 8 pentru cele la taxă, urmată de Facultatea de Mecanică, cu 349 de dosare la buget şi 30 la taxă. De asemenea, un număr mare de candidaţi a fost înregistraţi şi la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, cu 264 de dosare la buget şi 14 la taxă. 218 dosare la buget şi 3 la taxă au fost depuse la Arhitectură, 212 la buget şi 3 la taxă la Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, 128 la buget şi 1 la taxă la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, iar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor au fost depuse 119 dosare la buget  şi 6 la taxă. 101 dosare la buget şi 3 la taxă au fost depuse la Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, 85 la buget şi 1 la taxă la Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, iar la Design Industial şi Managementul Afacerilor au fost depuse 56 de dosare la buget şi 2 la taxă.

Un număr mare de dosare au fost depuse şi pentru studiile de masterat. Astfel, Politehnica ieşeană a înregistrat până la finalul zilei de ieri 1.094 de dosare la buget şi 32 la taxă, cele mai multe dosare, 147 la buget şi 10 la taxă, fiind depuse la Facultatea de Construcţii, urmată de Inginerie Electrică cu 138 de dosare la buget, de Mecanică, cu 131 de dosare la buget şi 6 la taxă, şi de Automatică şi Calculatoare, cu 125 de dosare la buget şi 2 la taxă.

 Publicație : Ziarul de Iași

Emoții pentru viitorii medici. Mâine la ora 10 începe examenul de admitere la UMF. Iată ultimele noutăţi!

 „La aproape toate specializările, concurenţa este mai mare decât anul trecut, fapt care nu poate decât să ne bucure”, spune rectorul instituţiei

Elevii care s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi vor susţine mâine, de la ora 10, examenul de admitere ce constă într-un test-grilă de trei ore, dintr-o metodologie stabilită, din materia a două discipline, stabilite în funcţie de specializarea aleasă. Accesul în sălile de examen se face cu cel puţin o oră înaintea începerii testelor, pe baza actului de identitate valabil şi a legitimaţiei de concurs, iar pentru completarea grilei, candidaţii vor folosi markerele negre pe care le vor primi în sală de la comisie. Organizatorii examenului au precizat că în timpul concursului candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrise, publicaţii de orice fel, telefoane mobile sau orice alt tip de aparatură de comunicare, ceasuri de mână, pagere, genţi, materiale didactice de orice fel etc.

La finalul testării, tezele vor fi scanate în faţa candidaţilor şi punctajele vor fi comunicate după finalizarea testului grilă. „La aproape toate specializările concurenţa este mai mare decât anul trecut, fapt care nu poate decât să ne bucure, şi îi asigur pe toţi cei care au ales Universitatea noastră că nu vor regreta această opţiune. În continuare, Medicina se află într-un trend ascendent, dar şi la Asistenţă Medicală Generală, Nutriţie şi Dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi Bioinginerie Medicală concurenţa pe locurile bugetate este mai mare. La Farmacie ne confruntăm cu aceeaşi situaţie delicată, care se regăseşte la toate UMF-urile din ţară. Lipsa de interes pentru această specializare este un fenomen care nu ţine de calitatea actului educaţional şi sper ca această situaţie să-şi găsească rezolvarea, pentru că societatea are nevoie de farmacişti bine pregătiţi. Le doresc succes tuturor candidaţilor!”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Publicație : Ziarul de Iași și Evenimentul

 

G4MEDIA: Tudorel Toader cere un autocar gratis pentru Universitate de la Ministerul Justiţiei

 Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi actual rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a cerut Ministerului Justiţiei să i se pună la dispoziţie, gratis, din patrimoniul Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilitate (ANABI), un autocar pentru universitate, potrivit documentelor consultate de G4Media.ro.

„Vă rugăm să transmiteţi, fără plată, din patrimoniul Ministerului Justiţiei – Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, un mijloc de transport- autocar, în vederea optimizării bunei desfăşurări a activităţilor cu studenţii precum şi a unor proiecte prioritare ale Universităţii”, se arată în adresa obţinută de G4Media.ro.

Numai că ANABI, instituţie care până acum trei luni a fost în subordinea lui Toader, nu are în patrimoniu niciun autocar, potrivit surselor judiciare consultate de G4Media.ro. Fostul ministru Toader vrea, în aceleaşi condiţii, şi o maşină pentru o instituţie parteneră, Biblioteca Universitară Mihai Eminescu din Iaşi.

„În parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza, Biblioteca deserveşte nevoile academice, educative şi culturale ale mediului universitare ieşean. (…) Instituţia găzduieşte şi organizează anual, în beneficiul publicului educat, peste 200 de evenimente publice, iar numărul de persoane care valorifică anual serviciile şi resursele Bibliotecii depăşeşte pragul de 10 mii de vizitatori. (…) În acord cu prevederile Hotărârii Guvernului nr 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, vă rugăm să transmiteţi fără plată, din patrimoniul Ministerului Justiţiei- Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponilizate, la Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu” din Iaşi un mijloc de transport – autoturism, care ne-ar ajuta să optimizăm desfăşurarea activităţilor şi evenimentelor de mare impact public organizate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, mai scrie în acelaşi document.

Surse din Ministerul Justiţiei au declarat pentru G4Media.ro că este prima solicitare de acest fel din partea unei universităţi. Tudorel Toader a plecat din fruntea Ministerului Justiţiei la jumătatea lunii aprilie, după ce premierul Dăncilă i-a cerut demisia.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Studenţii ortodocşi vor să construiască o casă pentru o familie de nevoiaşi: mama a murit, tatăl e paralizat, în spital

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Iaşi (ASCOR) lucrează la construirea unei case pentru o familie nevoiaşă din localitatea Glodenii Gândului, care ţine de comuna Ţibăneşti. 

Conform portalului doxologia.ro, această familie are doi copii, mama lor a murit, iar tatăl se află internat la spital şi suferă de o semipareză. Studenţii au explicat că în prezent copiii locuiesc într-o bucătărie de vară dezafectată. „Dorinţa voluntarilor ASCOR Iaşi este de a oferi un acoperiş celor doi copii orfani, care au nevoie de sprijin pentru a putea să trăiască o viaţă decentă, să îşi continue studiile, să simtă că nu sunt singuri pe lume şi că există persoane care ţin la ei, de vreme ce părinţii nu le mai pot oferi afecţiune şi suport”, se precizează în textul de pe doxologia.ro.

În weekendul care a trecut, Preasfinţitul Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Liturghia la Parohia „Sfânta Parascheva”, de care ţine şi familia care are nevoie de sprijin, răspunsurile liturgice fiind oferite de membrii ASOCR Iaşi. La finalul slujbei, după cuvântul de învăţătură, episcopul a mers la locul unde urmează să fie ridicată noua casă şi a sfinţit terenul, stropindu-l cu apă sfinţită. „Dorim să apelăm la bunăvoinţa celor care doresc să sprijine această campanie, chiar şi cu o cărămidă, toate acestea fiind destinate construcţiei casei. Donaţiile pot fi făcute în subcontul ASCOR Iaşi, cu menţiunea «Donaţie pentru construirea casei»”, au mai spus studenţii de la ASCOR Iaşi. Aceştia au şi un cont în care toţi ieşenii care doresc să ajute pot dona bani – RO61BRDE240SV95235282400 – subcont ASCOR Iaşi: BRD – sucursala Iaşi.

 Publicație : Ziarul de Iași

  Teodorovici recidivează: anunţă că ar vrea să-i oblige pe studenţi să rămână în ţară după finalizarea studiilor

Studii superioare precondiţionate de rămânerea în ţară. Este o idee mai veche a politicienilor români pe care o afişează public regulat. Nu mai departe de zilele trecute, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că statul investeşte mult în educaţia studenţilor, aşa că aceştia ar trebui ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze mai mulţi ani în România.

„Nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în alte state – n.r.)”, a declarat Eugen Teodorovici, duminică seara, la Antena 3.

Experţii în Educaţie şi studenţii spun că demnitarul nu recunoaşte problema de fond şi anume lipsa acută a oportunităţilor pentru absolvenţii de studii superioare. „Acest lucru nu se poate realiza deoarece nu ne lasă tratatele Uniunii Europene, care asigură mobilitatea forţei de muncă. Până acum a mai fost pusă această problemă pentru medici şi ingineri, însă nu s-a reuşit nimic concret până acum. Menţinerea studenţilor în ţară este un vis de-a lui Teodorovici. În plus, cu limitarea facilităţilor de transport şi-a pus studenţii în cap cu nişte avantaje pentru buget aproape insignifiante. Ar putea să încerce să le dea locuri de muncă bine plătite. Dar nici aşa, sumele nu vor echivala cu cele pe care absolvenţii le pot câştiga în străinătate”, a punctat expertul în Educaţie, Ştefan Vlaston.

Un alt motiv pentru care tinerii părăsesc ţara este lipsa oportunităţilor reale din România. „Medicii sunt primii care pleacă în afară, după care urmează inginerii. Din păcate, pleacă oamenii buni şi elitele din diverse domenii şi în acelaşi timp ţara duce lipsă teribilă de ingineri, medici, specialişti şi meseriaşi”, a mai spus Vlaston.

Şi studenţii reacţionează ferm la declaraţia lui Eugen Teodorovici. „Nu mi se pare corect ca studenţii să fie condiţionaţi să rămână în ţară dacă aleg să facă o facultate. Dacă se întâmplă asta, atunci, şi mai mulţi tineri vor alege să meargă la universităţi private. Ministrul Finanţelor ar trebui, de fapt, să se gândească la motivele pentru care tinerii pleacă din ţară după terminarea studiilor şi la metodele prin care să ne sprijine să rămânem”, spune o studentă în anul IV la Facultatea Medicină Veterinară din Bucureşti.

Studenţii spun că nu ar accepta niciodată o astfel de condiţionare, în condiţiile în care tinerii îşi găsesc greu un loc de muncă bun în ţară. „Mi se pare absurd ce vrea ministrul, pentru că după ce termini facultatea, e foarte posibil să nu îţi găseşti nimic de muncă în ţară. Dacă aş fi viitor student şi aş fi condiţionat, aşa cum visează domnul Teodorovici, aş alege ca după Bacalaureat să fac facultatea în altă ţară sau să nu o mai fac deloc”, arată un alt tânăr, student la Facultatea de Ecologie din Constanţa.

Publicație : Adevărul și Ziarul de Iași

Rankings swagger seen as a double-edged sword

Universities fuel governments’ appetites for metrics when they brag about their rankings, summit hears

Universities are playing with fire when they overegg their achievements in rankings, a Hong Kong conference has heard.

Administrators told the Times Higher Education Leadership and Management Summit that universities risked inflaming governments’ fervour for “measuring everything” when they proclaimed their achievements in the latest league tables.

Ghent University rector Rik Van de Walle said academic leaders had an obligation to put their rankings results in a wider context. “You have to explain what it is,” he told the forum at The City University of Hong Kong.

“[There are] a lot of rankings [and they tell you] nothing more than what they are measuring. [It] is our responsibility to tell this message to the government. We have to say it and we have to repeat it.”

Rianne Letschert, rector magnificus at Maastricht University, said university administrators risked damaging their own cause when they used rankings results to enhance their profiles, because governments had a penchant for “using the rankings against us”.

Cecilia Lu, of Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University, said that the use of metrics risked eroding trust between academia and the government.

She said that the sector needed insights in how to “responsibly educate government officials in using the metrics correctly” so that mechanisms such as performance evaluation did not undermine academics’ ability to do “transformative” research and teaching.

Former University of Cape Town vice-chancellor Max Price said that rankings fostered unhelpful competition among universities. “Each one wants to do better than the next,” he added.

“The ranking system is deeply flawed and it’s generally negative for the sector. There are better ways of using those metrics appropriately.”

Dr Price said that the “ordinal” nature of university rankings, with performers graded individually, tended to mask genuine progress. He said that universities could improve their teaching, research and reputation scores and notch more publications and citations than ever before, and still slide 10 places in a league table.

“You can improve year on year on each of the criteria and still go down in the rankings, because someone else has equalled you. Your position in the ranking is not necessarily a measure of whether you’ve done better or worse.”

An approach akin to hotels’ one-to-five stars system would be preferable, he said, because universities with impact, reputation and publication rates typical of top 200 universities deserved to be recognised as such. “What students and governments need to know is that you are in a certain band. There should be no limit to how many universities are in that band if they meet the criteria,” he argued.

Anders Karlsson, vice-president of global strategic networks with Elsevier, agreed that deteriorating rankings performance could jeopardise universities. He said that they were part of the knowledge economy and governments wanted to be able to evaluate their contributions.

Dr Karlsson said that for “time-stressed” people such as politicians, single numbers were easy to digest. But the data underpinning rankings contained detailed information about universities’ accomplishments. “The challenge is to go beyond that number [in] telling the story of the contributions,” he said.

Publicație : The Times

Palestinian university fights Israeli visa restrictions

Rising numbers of overseas academics have been hit with visa denials or refused entry to Palestine, scholars say

Foreign academics who have been forced out of the West Bank have accused the Israeli government of making “mediocrity” a characteristic of Palestinian higher education after a university in the region began the process of legal action.

A lawyer acting on behalf of Birzeit University in the West Bank and two Palestinian human rights groups – Adalah and Al-Haq – sent a letter to Israeli officials demanding that they lift the restrictions preventing international academics employed by the university from staying and working in the region.

It asked Israel to refrain from imposing “arbitrary restrictions on the duration of stay or extension of stay for international academics” and to publish a clear and lawful procedure for issuing entry visas and work permits for foreign scholars in the West Bank, to enable the university to maintain its academic freedom.

Sawsan Zaher, the lawyer working on the case, said “Israel as an occupying power has no authority based on international law to disrupt the academic freedom” of Birzeit University.

She added that international academics at Israeli universities can receive annual work permits, and tenured professors may apply for permanent residency after five years. In contrast, foreign scholars at universities in the Occupied Palestinian Territories can usually receive only a three-month visa, which is not always extended.

Although there have long been visa issues for international academics in the region, figures suggest that an increasing number of scholars are being either refused re-entry after short trips abroad or denied visa renewals.

According to Adalah, no international academics at Birzeit, with the exception of those directly employed by foreign government-sponsored programmes, were issued a visa for the duration of their 2018-19 academic year.

Six full-time foreign scholars contracted for the 2018-19 academic year are without valid visas, while five others, among them a department chair, are overseas with no clear indication of whether they will be able to return, the group said.

The Edward Said National Conservatory of Music, which is an affiliate of the board of trustees of Birzeit University and has five sites, including two in the West Bank and one in Gaza City, reported that eight out of 19 international academics were denied visa extensions or entry in 2018-19, up from four out of 20 in 2017-18.

These reports follow a 2018 study conducted by the Palestinian Ministry of Education that found that 32 out of 64 international lecturers and staff at eight universities across the West Bank had had applications for new visas or visa extensions rejected or had been denied entry to the territory during the previous two years.

Roger Heacock, a US citizen and professor of history at Birzeit, where he has worked for 35 years, was given three weeks’ notice to leave the country by Israeli officials last year after he went abroad on a short trip, even though he holds a valid working visa. He attempted to return again earlier this year but was deported on his way in, he said.

Professor Heacock said the policy “makes sure that mediocrity [is] part of the characteristic of Palestinian civil society” and that education institutions in Palestine are “kept stumbling around in the dark and prevented from becoming great success stories”.

He suggested that the only way the Israeli government would change the policy would be if Israeli universities and academics mobilised against it.

Rana Barakat, an associate professor in the department of history and archaeology at Birzeit and a US citizen who has spent 18 months unsuccessfully pursuing a visa extension, said the “level of obfuscation” in the visa process was a big problem.

“There is not a clear process or a clear procedure for us to know what we have to do in order to travel, in order to return and in order to sustain ourselves in our place of work,” she said.

Dr Barakat, who has worked at the university since 2007, left the country in January 2019 to take up a one-term visiting professor fellowship at Columbia University. Now she is anxious that she will not be allowed to re-enter the West Bank in time for the 2019-20 academic year.

“I received a teaching fellowship at a top-tier university, and I didn’t even have the capacity to feel joy about it because it became an existential crisis immediately: should I take this? Because if I leave I don’t know if I can come back,” she said.

“The point is to make life as difficult as possible for us in individual cases…and then the larger scheme it seems is…a process of marginalising higher education.”

The Israel Ministry of Foreign Affairs did not provide a comment.

Publicație : The Times

Carnegie Mellon sees Africa growth as wise investment

New campus after seven years of CMU operations in Rwanda raises hopes, questions of sustainability

Carnegie Mellon University’s seven-year-old African operation is moving into its new campus in Rwanda already ranked as the biggest branch of any US research institution on the continent, with plans to now double in size.

“We see this as a long-term opportunity,” Carnegie Mellon’s provost, James H. Garrett Jr, said after returning from CMU-Africa’s latest graduation ceremony, honouring 51 new graduates.

The fresh diplomas bring CMU-Africa’s total alumni to nearly 200, just as the university is moving from its initial temporary facilities in Kigali to its new 37-acre (15-hectare) Kigali Innovation City.

For now, CMU-Africa offers two master’s degree programmes, of two years each – in information technology and computer engineering – with plans to add offerings and grow from about 150 students to 300.

“You stand and look at it,” Dr Garrett said, recalling last month’s ceremony in Kigali, where relatives of graduates cried while realising how thoroughly their lives were being changed, “and you say, ‘This is having the kind of impact that a global university like Carnegie Mellon should be having’.”

Some US universities, including Stanford and Harvard, do offer a few course options in Africa, typically with a local institution or other partner. But while US universities have dozens of operations worldwidealmost none are permanent Africa-based campuses.

“They might have misjudged,” Dr Garrett said of US universities that chose other parts of the world. “There are a lot of quality students on the continent.”

Meanwhile Africa’s potential for growth in higher education is getting heavy attentionfrom China, for now mostly in the form of students travelling to Chinese institutions. More than 60,000 African students are studying in China, 20 times the level of 13 years ago, much of that subsidised by the Chinese government.

CMU has a “tremendous opportunity” to “develop trust and relationships” across the continent, Dr Garrett said. And Rwanda, with one of Africa’s best records in fighting corruption, is a prime location, he added.

Some, however, harbour doubts about financial viability. While some foreign colleges operating in Africa largely serve the children of elites who can afford Western levels of tuition, Dr Garrett said that CMU-Africa aims to serve talent across a range of income levels.

To do that, CMU-Africa reached an agreement in which the Rwandan government in essence covers annual tuition costs of about $16,000 (£13,000) a year per student. That makes CMU-Africa free for students from Rwanda and partially subsidised for those from East African countries.

Without that government aid, and some significant outside foundation support, Dr Garrett said, many of CMU-Africa’s students would not be able to attend.

One critic is David Himbara, a former economic adviser to Rwandan president Paul Kagame, who helped open the campus seven years ago. Mr Kagame led the rebel force that ended the 1994 Rwandan genocide, and took power after then, attracting both admiration for his decisive action and fear of his authoritarian style.

Dr Himbara, now scholar-in-residence at Centennial College in Toronto, complained last year that student enrolment at CMU-Africa had not met projections necessary for it to relieve the government of the subsidy that Mr Kagame authorised.

Dr Garrett said he could not discuss budget figures, but anticipates CMU-Africa reaching the 300-student capacity of its new campus within five to 10 years.

“I don’t see us continuing to grow, grow, grow” after that point, Dr Garrett said. “But what I do see us doing is working to have impact in the communities, working with other universities, working with local organisations” to spread the economic benefit of CMU-Africa’s training, he said.

“There’s oftentimes a mentality that Africa is still more of a philanthropic activity or sort of like aid,” Dr Garrett said. For CMU, he added, “it’s not so much aid, but investment”.

Publicație : The Times